Geschiedenis en cultureel erfgoed

Twee plaatsen die je absoluut niet mag overslaan tijdens je reis naar Malta zijn Mdina en Rabat. Beide hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het eiland en herbergen prachtig cultureel erfgoed. Mdina en Rabat hebben een rijke geschiedenis en zijn nauw met elkaar verbonden. Een bezoek aan deze plaatsen is daarom zeker een must op je lijstje van bezienswaardigheden op Malta. Je kunt een bezoek goed met elkaar combineren en toch lijkt het net of je jezelf in twee compleet verschillende omgevingen bevindt. Zowel Mdina als Rabat heeft een eigen karakter, met een eigen sfeer en bijzonderheden. De meeste mensen bezoeken eerst Mdina en lopen daarna naar Rabat. Maar als je aan het einde van de middag komt, raad ik je aan om dit andersom te doen. Mdina is namelijk vooral s’ avonds heel mooi. Als de toeristen zijn vertrokken en er overal lampen branden is de sfeer namelijk magisch. Je begrijpt dan ook echt waar de plaats haar bijnaam aan te danken heeft. Het is dan ook onvergetelijk om een nachtje in Mdina te overnachten, zodat je echt in de vibes kunt opgaan. Als je dit wilt, dien je ruim van te voren te boeken. Er zijn namelijk maar weinig slaapplaatsen en meestal zijn ze snel uitverkocht. Bovendien kunnen de prijzen aardig oplopen.

Tip: Het St. Agatha’s Bastion en The Xara Palace Relais & Chateaux (affl) zijn twee fijne accommodaties waar je jezelf in luxe en de Middeleeuwen waant.

De stille stad Mdina

Mdina (L-Imdina) ligt op ongeveer twintig minuten rijden vanaf de hoofdstad Valletta. De stad wordt ook wel ‘de stille stad’ genoemd en is compleet ommuurd. Zodra je door de toegangspoort heen stapt, heb je echt het gevoel de middeleeuwen binnen te zijn gestapt. Dit gevoel wordt versterkt doordat er geen gemotoriseerde voertuigen rijden, maar je wel regelmatig de hoeven van paarden door de straat hoort stappen. Mdina is de voormalige hoofdstad van Malta, die destijds de naam Melita had. Deze naam kreeg het van de Romeinen die zich hier al rond 200 voor Christus vestigden. De huidige naam kreeg het van de Arabieren, die het eiland Malta in de negende eeuw innamen.

Er zijn echter tekenen gevonden die erop wijzen dat er al rond 4000 voor Christus bewoning was. Toch zijn er bijna geen bezienswaardigheden. Mdina is in haar geheel een soort van openluchtmuseum en het is fascinerend om door de kleine en smalle straatjes te slenteren. De huizen en paleizen zijn prachtig, met hun gekleurde deurknoppen in allerlei vormen en kleuren. Daarnaast zijn Palazzo Falson en de St. Paul’s Cathedral de moeite waard om te bezichtigen. Verdwalen is onmogelijk, want de stad is klein. Je hebt aan een bezoek van ongeveer een uurtje of twee dan ook voldoende om deze plaats te bezichtigen.

Als je even wilt bijkomen zijn er rondom Mdina enkele tuinen en parken waar het heerlijk vertoeven is. Vooral in de zomer is dit fijn want dan kan het ontzettend druk zijn met toeristen. Vanaf de stadsmuren heb je bovendien een prachtig uitzicht over de omgeving. Je kunt ook naar een van de restaurantjes, die meestal gevestigd zijn in de tuinen van de oude gebouwen. De terrassen zien er meer dan charmant uit, maar houdt er wel rekening mee dat het vrij prijzig kan zijn om hier iets te nuttigen. In het nabijgelegen plaatsje Rabat is het een stuk goedkoper en zijn de restaurants minstens net zo betoverend. Leuk om te weten is dat Mdina een van de filmlocaties van de serie Game of Thrones is. 

Levendig en fotogeniek Rabat

Een bezoek aan Mdina is goed te combineren met de plaats Rabat. Door een korte wandeling door het park, sta je binnen vijf minuten in het centrum van deze nabijgelegen plaats. Rabat is absoluut een van de mooiste plaatsen van Malta en heeft een eigen karakter. Toch wordt de stad vaak overgeslagen door toeristen. Dat is zonde, want er valt veel te ontdekken. Het is heerlijk om door de straatjes rond te dwalen en een kijkje te nemen in het leven van de lokale bevolking. De stad is fotogeniek en ik kan je echt aanraden om gewoon rond te lopen en (alle) steegjes in te gaan. 

Rabat maakt vroeger deel uit van Melita en eeuwenlang hebben religieuze ordes zich hier gevestigd. Dit is te zijn aan de grote nonnen- en monnikenkloosters en kerken die nog steeds in gebruik zijn. Daarnaast vind je in Rabat enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Malta. Zo kun je er een bezoek brengen aan de catacomben van St. Paul, de catacomben van St. Agatha, Domus Romana (museum voor Romeinse oudheden), St. Publius-kapel en de Grot van St. Paulus. Bovendien kun je hier heerlijk en goedkoop lunchen. Tip: een leuk adresje voor koffie met gebak of een broodje, of een wijntje met hapjes is de bar CHALK

Lees ook deze blogs met praktische informatie en tips voor Malta en Gozo en bekijk meer bezienswaardigheden in Malta om de rest van je reis te plannen.

Hoe kom je in Mdina en Rabat

Vanuit Valletta rijden de buslijnen 50, 51, 52, 53, 56, 186, 201 en 202 via Mdina en Rabat. Als je met de auto komt dan kun je parkeren op een parkeerplein dat precies tussen de twee plaatsen ligt. Aan halve dag heb je in principe voldoende tijd om beide plaatsen te bezoeken, tenzij je veel archeologische overblijfselen wilt bezichtigen. Plan dan zeker meer tijd in, zeker als je in het hoogseizoen komt. Zelf combineerde ik deze twee plaatsen met de hoofdstad Valletta, maar dit kan ik je niet aanraden. Ten eerste had ik tijd te kort en ten tweede was het ronduit vermoeiend. Ik raad je daarom aan om na je bezoek Mdina en Rabat bijvoorbeeld naar de Dingli Cliffs en karrensporen te gaan. Dit is redelijk dichtbij en ook hiervoor heb je aan een halve dag genoeg. Bovendien combineer je zo cultuur en natuur!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.