Monte Orlando in Gaeta

Het park ‘Monte Orlando’

De kilometerslange baai, waaraan de historische stad Gaeta, (waar je ook heerlijk vis kunt eten in de haven) gelegen is, biedt een zevental prachtige stranden en mondt uit in het Park ‘Monte Orlando’. Het natuurgebied is beschermt en een natuurlijke uitbreiding van de Tyrrheense Zee van het Aurunci-gebergte (Preappennino Laziale). Het uitzicht over de omgeving en de zee is werkelijk adembenemend en alleen dit al is een bezoek aan het park waard. Maar in het park kun je ook de Grotta del Turco en de Montagna Spaccata bekijken. Beide zijn zo mooi dat ik er werkelijk geen woorden voor heb. Maar foto’s zeggen meer dan woorden, toch?

Het park 'Monte Orlando' in Gaeta

Een uurtje genieten

Monte Orlando heeft een typisch mediterraans landschap en bevat nog een aantal oude gebouwen en monumenten die je kunt bezichtigen. Zo vind je er onder andere twee kleine kerken en op de top van de heuvel het mausoleum van Lucio Munazio Planco, een goede vriend van Cesar en stichter van de kolonies  Lugdunum (nu Lyon), Augusta Raurica (nu Augst, in de buurt van Bazel). Aan een bezoek van een uurtje heb je voldoende. Tijdens dit uur kun je genieten van deze prachtige wereld zoals het zou moeten. Zonder wachtrijen en zonder dure entreekaartjes, de toegang tot het park is namelijk geheel gratis.

La Montagna Spaccata en La Grotta Del Turco in Gaeta

La Montagna Spaccata en La Grotta Del Turco in Gaeta

[infobox bg=”bluelight” color=”black” opacity=”on” subtitle=”The best things in life are free”]Quote[/infobox]

La Montagna Spaccata en La Grotta Del Turco in Gaeta

La Montagna Spaccata en La Grotta Del Turco in Gaeta

La Montagna Spaccata in Gaeta

Montagna Spaccata

In de 11de eeuw werdt er een kluizenaarsverblijf gebouwd, vlak bij een kloof op een rotswand boven de zee. Volgens een legende is die rotswand ontstaan door de aardbeving na de dood van Jezus Christus. Via deze kloof bereikt men de Capella del Crocofisso. Naast de kapel is een trap omhoog die naar een prachtig uitzicht op de ‘gespleten berg’, die eigenlijk uit een aantal van boven naar onder gespleten klippen bestaat, biedt.

La Grotta Del Turco in Gaeta

La Grotta Del Turco in Gaeta

Grotta Del Turco in Gaeta

Grotta del Turco

Een trap van maar liefst 275 treden leidt naar de onderkant van de grot. Helaas was deze niet te bezoeken toen wij er waren in verband met eb en vloed. Maar de halve klim die we gemaakt hebben was het meer dan waard! Ik kan me alleen maar voorstellen hoe mooi het wel niet moet zijn als je daadwerkelijk alle trappen kunt afdalen. Leuk weetje: in de grot van de Turken hielden Saraceense piraten zich schuil.

Bezoekersinformatie

Voor meer informatie kijk je op de website van Gaeta

Parco Monte Orlando
04024 Gaeta, Latina, Italië
Telefoonnummer: +39 0771 743070

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

La Montagna Spaccata
Via Santissima Trinità, 3, 04024 Gaeta LT, Italië
Telefoonnummer: +39 0771 462068

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

Grotto del Turco
Sentiero delle Falesie, 04024 Gaeta LT, Italië
Telefoonnummer: +39 0771 742021

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

One thought on “La Montagna Spaccata en La Grotta Del Turco in Gaeta

  1. Pingback: Verse vis bij restaurant Comeilmare in de haven van Gaeta

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.