Praag is sprookjesachtig mooi. De stad voelt aan als een groot en romantisch openluchtmuseum waar je terug gaat in de tijd. Maar tijdens de kerstperiode veranderd de Tsjechische hoofdstad in Winter Wonderland. Het oude centrum is dan versierd met kerstbomen, ornamenten en de mooiste verlichting. Her en der staan kerststalletjes en ook  ondernemers doen vanaf begin december hun uiterste best om hun zaak te decoreren. De sfeer is dan ook magisch. Af en toe lijkt het zelfs alsof je op de filmset van Harry Potter rondloopt! Praag is daarom een geweldige bestemming om een stedentrip in de winter te maken. Het is er wel ontzettend druk, maar desalniettemin is het een fijne bestemming om in de kerstsfeer te komen. Er zijn ieder jaar verschillende kerstmarkten in Praag waar je een heerlijk hapje kunt eten en bijzondere cadeautjes kunt inkopen! Ondertussen kun je genieten van de de prachtige historische gebouwen en de bijzondere bezienswaardigheden in Praag. En als je geluk hebt schijnt zelfs de winterzon!

Gezellige winterse kerstmarkten in Praag (fotoblog)

Het Oude Stadsplein en het Wenceslasplein

Zowel op het Oude Stadsplein als op het Wenceslasplein staan twee grote kerstmarkten waar ieder jaar duizenden mensen op af komen. De kerstmarkt op het Oude Stadsplein is de grootste en bekendste kerstmarkt van Praag. Dit plein was vroeger het handelscentrum van de stad en tijdens de kerstperiode is een klein beetje van deze sfeer te proeven. Het plein wordt tevens omringd door de belangrijskte bezienswaardigheden van Praag, zoals het raadhuis met de astronomische klok en de Tynkerk. Midden op het plein staad een echte, hoge kerstboom die prachtig is versierd. Leuk weetje: deze kerstboom wordt geselecteerd uit verschillende bossen in privè eigendom waardoor het een hele eer is om deze te mogen leveren. Het kost wel vier dagen om de boom op te tuigen en versieren, waarna de verlichting op feestelijke wijze wordt ontstoken.

Ook de kerstmarkt op het Wenceslasplein mag je niet overslaan. Dit is het grootste plein van Praag en het symbool van het Tjechische verzet tegen het communisme. Deze kerstmarkt is iets kleiner dan die op het Oude Stadsplein, maar net zo sfeervol. Op beide kerstmarkten staan talloze kraampjes met lekkernijen, drankjes en allerlei soorten Tsjechisch handwerk gemaakt van hout, kant en keramiek. Het is er gezellig om rond te struinen en een hapje te eten, maar je kunt hier ook leuke inkopen voor thuis doen. Vooral ’s avonds is de sfeer bijzonder en een fijne plek om bijvoorbeeld warme chocolademelk of gluhwein te drinken. Regelmatig vinden er ook evenementen en concerten plaats. Echter is het in de avond meestal ook heel druk, dus als je dit wilt vermijden breng je liever een bezoek in de ochtend.

Beide kerstmarkten vinden dagelijks plaats vanaf begin december tot begin januari (de precieze data verschillen per jaar).

De kerstmarkt in Praag

Kerstdecoratie op de kerstmarkt in Praag

Gezellige kerstmarkt in Praag

Kerstmarkten in de sprookjesachtige stad Praag

Kerstmarkt in Praag

Ezel op de kerstmarkt in Praag

Magische kerstmarkten in Praag

Ook zijn er nog enkele kleine kerstmarkten in het historisch centrum van Praag te bezoeken. Op het kleine plein (Malé Náměstí) is het veel minder druk en staan ook talloze kraampjes. Bovendien vind je hier dieren, zoals ezels en schapen, waardoor het ook voor kinderen heel leuk is. Het Plein van de Republiek is bij uitstek geschikt om kerstversieringen en cadeaus te kopen. Hier komt bovendien vooral de lokale bevolking waardoor de sfeer net even anders is. Hetzelfde geldt voor het Plein van de Vrede, waar inwoners komen op grog en gluhwein te drinken. Daarnaast vind je nog een kerstmarkt op de Havelmarkt, de straat tussen het Oude Stadsplein en het Wenceslasplein. Vrijwel overal is het even gezellig en kun je genieten van Tjeschische specialiteiten.

Handgemaakt speelgoed in Praag Tsjechië

Tsjechië Speelgoedwinkel Praag

Speelgoedwinkel Praag Tsjechië

Winkelen rondom de kerstmarkten van Praag

Maar ook de smalle straatjes en gezellige pleintjes rondom de kerstmarkten doen romantisch aan en zijn fijn om doorheen te slenteren. Je vind hier de leukste winkeltjes waar je kunt rondsnuffelen op zoek naar bijzondere items. Er is een groot aanbod met handgemaakte producten en duurzame merken. Je kunt in Praag dus prima slagen voor leuke cadeautjes, maar ook mooie woonaccessoires, gave gadgets en bijzonder. Ook voor een nieuwe feestoutfit ben je in Praag aan het goede adres! Vooral op plaatsen waar je het niet verwacht kom je de leukste winkels tegen. En als het regent kun je een bezoek brengen aan het winkelcentrum Palladium, de winkelpassage Myslbek of het outlet center Fashion Arena.

Kerstkoekjes op de kerstmarkt in Praag

Eten en drinken op de kerstmartken in Praag

Doe je tegoed aan een van de vele warme drankspecialiteiten die Tsjechië te bieden heeft en geniet van een van de vele zoet lekkernijen zoals het bekende trdelnik dat gevuld kan worden met bijvoorbeeld chocolade, ijs of slagroom, maar ook zonder vulling gegeten kan worden. Het is hoe dan ook een heerlijke lekkernij voor zowel op koude als op warme dagen! Ook vánoční cukroví (kerstkoekjes) die je op een van de kerstmarkten kunt kopen zijn de moeite waard. Vaak zijn deze zelfgemaakt en zien ze er prachtig uit! Daarnaast zijn de gepofte kastanjes heerlijk, kun je er broodjes geroosterde ham eten en is langose (gefrituurd, zout oliebollendeeg met kaas en knoflook) iets wat je moet proeven.

Daarnaast moet je natuurlijke verschillende biertjes proeven als je in Praag bent. Tsjechisch bier is wereldberoemd en stond tot voor kort zelfs bekend als voedingsmiddel in plaats van alcoholistische drank. Je vind er dan ook een breed scala aan verschillende biertjes. Hou je niet zo van bier? Op de kerstmarkten, maar ook op iedere hoek van de straat kun je tercht voor een glas gluhwein, medovina (honingwijn), cider, grog, warme fruitpunch of chocolademelk. Het is fijn om zo even op te warmen en te genieten van de magische sfeer. Maar na een dag slenteren is het nog fijner om even neer te ploffen bij een van de talloze barretjes of cafès en te genieten van iets lekkers. Met een beetje gelukt dwarrelt er zelf sneeuw!

Tsjechië Chocolade

Tsjechië Eten

Tsjechische lekkernijen

Wat is er nog meer te doen tijdens de kerst?

Uiteraard mag je de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag niet overslaan. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Oude Joodse wijk Josefov, de Praagse Burcht, het gouden straatje, het dansende huis en de Petrin uitkijktoren. Daarnaast zijn er tijdens de kerstperiode tal van extra activiteiten in Praag te doen. Zo vinden er concerten en opera plaats. Maar de wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om te genieten van een welness arrangement Ga bijvoorbeeld een dagje (of avondje) naar een heuse bierspa om weer helemaal op te laden! Tijdens deze bijzondere manier van ontspannen, lig je in een ouderwetste, houten badkuip welke gevuld is met bierextracten. Deze bierkuur sluit je af door de relaxen op een bedje van stro (naast de openhaard) of een fijne biermassage. Zie je het niet zo zitten om in een bad bier te dobberen? Dan kun je ook kiezen voor een bad van wijn

Tip: lees ook dit blog met tips voor het plannen van je stedentrip naar Praag.

2 thoughts on “Tips voor een bezoek aan de gezellige kerstmarkten in Praag

  1. Pingback: Bezienswaardigheden, activiteiten en tips voor een stedentrip naar Praag

  2. Pingback: Handige tips om je stedentrip naar Praag te plannen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.