Tijdens een stedentrip naar de Tsjechische hoofdstad is er een wijk die je absoluut niet mag overslaan! Dit is de wijk Josefov (Josefstad) die ten noorden van de Oude Stad ligt. Vroeger was dit een Joodse getto, waar Joden eeuwenlang werden gediscrimineerd en weggestopt. Ze mochten nergens anders wonen. Hierdoor werdt Josefov in Praag een handelsstadje met een eigen stadhuis, een aantal synagogen en een eigen begraafplaats. Hoewel de meeste Joden inmiddels vertrokken zijn, is deze wijk nog steeds het centrum van het Joodse leven in Tsjechië. Ook is Josefov een belangrijke herdenkingsplaats van vele eeuwen onderdrukking. Vooral de oude begraafplaats is heel indrukwekkend, maar er zijn nog meer belangrijke overblijfselen te bezichtigen. Je kunt jezelf dan ook prima een dag (of zelfs langer) in deze wijk vermaken.
Ben je benieuwd hoe je het beste je reis kunt plannen? Lees dan ook dit artikel met tips voor je stedentrip naar Praag.
De Pinkas Synagoge
Deze indrukwekkende synagoge werd vanaf 1535 als gebedshuis gebruikt, totdat dit van de Nazi’s in 1941 niet meer mocht. De synagoge werd in de late jaren van 1950 omgevormd tot herdenkingsplek. Alle muren binnen in de synagoge zijn bedekt met de namen van de 77.297 Joden uit Bohemen en Moravië die in concentratiekampen zijn omgekomen. Door de komst van het communisme in 1968 werd de synagoge weer voor het publiek gesloten. En pas in 1995 opende het gebouw de deuren weer. De namen op de muren binnen in de synagoge maken een bijzondere en verdrietige indruk. Maar echt hartverscheurend zijn de kindertekeningen die worden tentoongesteld in een aparte kamer. Deze kinderen leefden in de Terezingetto tijdens de tweede wereldoorlog en zijn haast allemaal om het leven gekomen in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau.
Het Joodse Raadhuis
Het Joodse Raadhuis is het enige raadhuis ter wereld dat zich in een getto bevind. In het raadhuis bevonden zich het bestuur en de rechtbank. Tegenwoordig is het bestuur van de Joodse gemeente in Praag er gevestigd en houden ook andere Joodse gemeenten hier hun vergaderingen. Het gebouw stamt oorspronkelijk uit de zestiende eeuw. Eind zeventiende eeuw kreeg de Joodse gemeenschap in Praag toestemming om een klokkentoren op de het raadhuis te laten bouwen. Deze toestemming werd gegeven omdat ze in 1648, tijdens de Dertigjarige Oorlog, actief mee hadden gevochten op de Karelsbrug tegen Zweden.
De Spaanse Synagoge
De Spaanse synagoge is in 1868 gebouwd door de Sefardische joden die in de zestiende eeuw naar Praag kwamen. Zij waren op de vlucht voor de Spaanse inquisitie. De synagoge staat op de plaats waar vroeger de Oude School, de oudste synagoge van Praag stond. Deze raakte echter in de 18de eeuw buiten gebruik. Het huidige 19de-eeuwse gebouw bevat een Moors interieur dat voornamelijk uit goud, rood-, en groentinten bestaat. Binnen in de synagoge vind je een permanente tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van de Joden in Bohemen en Moravië van eind achttiende eeuw tot de holocaust, een vervolg op de expositie in de Maisel synagoge.
De Maisel Synagoge
Tussen 1590 en 1592 liet Mordechai Maisel, burgemeester van de Joodse gemeenschap in de zestiende eeuw, deze synagoge in renaissancestijl bouwen. Het werd destijds de grootste synagoge van de stad. In 1689 brandde het gebouw af. Daarna werdt het in barokstijl opnieuw opgebouwd. Tussen 1893 en 1905 werd de synagoge, na een brand in de getto, opnieuw herbouwd. En tegenwoordig is het gebouw onderdeel van het Joods Museum. Je kunt er onder andere naar de permanente tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van Joden in de Bohemische Landen.
De Oude Joodse Begraafplaats
Een van de indrukwekkendste dingen die ik heb bezocht in de Joodse Wijk in Praag is deze begraafplaats. Het is de oudste Joodse begraafplaats van Europa. Niet alleen mochten Joden eeuwenlang niet buiten de getto wonen, ook mochten overledenen niet buiten de Joodse getto worden begraven. Hierdoor bestaan sommige van de graven uit wel meer dan twaalf lagen. En is het aantal mensen dat op de begraafplaats ligt begraven onbekend. Geschat wordt op meer dan 100.000 overledenen. Er loopt een kronkelend, smal paadje tussen de schots en scheef geplaatste graven door. Het is heel indrukwekkend en zelfs op een vreemde manier ook rustgevend om hier te lopen. Al had ik tegelijkertast ook last van kippenvel en een heel naar en verdrietig gevoel.
Tip: lees ook dit artikel met nog meer tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in Praag.
Winkelen in de wijk Josefov in Praag
Dwars door de wijk Josefov loopt de chique winkelstraat Parizska. Deze straat is vol van dure designerwinkels met nationale en internatiole merken, hippe cafe`s en exclusieve restaurants. Je ziet hier zoveel luxe. Werkelijk de ene na de andere dure auto rijdt voorbij. Het is maar moeilijk om jezelf voor te stellen dat tot de negentiende eeuw een arme, dichtbevolkte getto bestaande uit smalle straatjes en nauwe steegjes was. Parizska verbindt het oude stadsplein met met de Moldau en biedt ook als je geen goed gevulde portemonnee hebt voldoende vertier voor een fijne wandeling.
Wat nog meer te doen in Josefov
Bezoek uiteraard ook de Hoge Synagoge, de Oudnieuwe Synagoge, de Klausen synagoge, de Ceremoniehal, het kafka monument en het geboortehuis van Franz Kafka. Dit is een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. In ongeveer anderhalf uur tijd wandel je rustig door de wijk Josefov, maar wil je ook alle bezienswaardigheden bezoeken? Trek er dan rustig een dagje voor uit (in combinatie met een terrasje en een uurtje of twee shoppen). Ook kun je nog een bezoek aan de Robert Guttmann Gallery brengen. In deze gallery worden tijdelijke tentoonstellingen van Joodse kunstenaars gegeven.
Bezoekersinformatie
De wijk Josefov in Praag ligt ten noorden van het Oude Stadsplein. De wijk is bereikbaar met metro line A of trams 2, 17 en 18. Vanaf de halte Staromestska is het nog een paar minuten lopen. De meeste bezienswaardigheden vallen onder het Joods Museum, waardoor je met een toegangskaartje bijna alle bezienswaardigheden kunt bezichtigen. De Oude Nieuwe Synagoge is hierop een uitzondering en voor een bezoek aan deze synagoge moet je apart betalen. Tip: met de Prague Card kun je veel attracties bezoeken voor een vaste prijs en bespaar je dus veel geld.
Jewish Quarter (Josefov)
Josefov, Prague 1, Czech Republic
Voor meer informatie, bezoek de website van het Joods Museum.
Pingback: Waarom je een winterse stedentrip naar Praag moet maken (fotoblog)
Pingback: Bezienswaardigheden, activiteiten en tips voor een stedentrip naar Praag