Als je een dagje naar het strand gaat doe je dit waarschijnlijk het liefst op een tropische bestemming met fijn, wit zand, een kraakheldere, azuurblauwe zee en met zo min mogelijk andere mensen om je heen. Je wilt immers genieten van de ruimte en rust. Toch is het ook aan de Nederlandse kust prima vertoeven en zijn er veel mooie stranden. Dat hoeft namelijk echt niet perse hutjemutje op de populaire stranden zoals Noordwijk, Scheveningen en Zandvoort. Ons kikkerlandje heeft een kustlijn van ruim vijfhonderd kilometer en maar liefst tweehonderdvijftig kilometer zandstrand. Er zijn dus genoeg ‘geheime’ stranden in Nederland om te ontdekken. Ik kom zelf bijvoorbeeld graag in Bergen aan Zee, Hargen aan Zee en Petten. Vooral die laatste plaats vind ik fijn om te komen. Deze kustplaats is namelijk niet zo heel groot en meestal relatief rustig. Bovendien is het strand van Petten ontzettend schoon en vind je er een schommel boven zee! 

Wandelen in de duinen van Petten aan Zee

Het strand van Petten

Zand op het strand van Petten

Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee

Aan het strand van Petten kom je echt tot rust. Je bent er weg van de massa en, zeker in het naseizoen, hebt er bijna het rijk voor jou alleen. Dat komt omdat dit stukje Nederlandse kust nog redelijk onbekend en dus onontdekt is. Het strand van Petten bestaat namelijk pas sinds 2016 en is ontstaan door de versterking van de kust met zand uit zee. Het gebied heeft een complete metamorfose ondergaan om Petten en het achterland te beschermen tegen overstromingen. Om dit te bereiken zijn enorme hoeveelheden (zo’n 35 miljoen kuub) zand opgespoten. Nu is het veilig, maar vind je er ook een prachtig recreatiegebied. Wil je hier meer over weten? Bij het Informatiecentrum Kust vind de interactieve tentoonstelling Zand tegen Zee plaats. Hier kun je zien, horen en beleven  hoe de kust tussen Petten en Camperduin is versterkt, maar ook alles leren over waterbeheer, de klimaatverandering en geschiedenis van dijken.

Bijzonder zand dat kracht en energie geeft

Het zand van het strand aan Petten is heel bijzonder. Dat klinkt misschien gek, maar er is meer te beleven aan zand dan alleen de kleur. Zo bestaat het zand uit gladgeschuurd kwarts en hoge concentraties granaat. Kwartskristallen versterken positieve aspecten, terwijl ze de negatieve aspecten elimineren. Hierdoor helpt het om  de balans tussen mentale, fysieke, emotionele en spirituele aspecten herstellen. Daarnaast is de energie kalmerend, verzachtend en helend. Kwarts werkt namelijk in alle frequenties van vibratie en stemt zich af naar de persoon die het gebruikt. Granaat staat er om bekend kracht en energie te geven. Dit mineraal zuivert, kalmeert en versterkt de werking van andere kristallen. Ook helpt granaat bij oververmoeidheid, uitputting en futloosheid. Daarnaast verbeterd het de bloedsomloop. Het is dus niet zo gek dat je jezelf na een strandwandeling in Petten weer als herboren voelt! ⁠

Het palendorp in Petten aan Zee

Panoramaduin met uitzicht over de Noordzee

In Petten vind je de breedste en hoogste duinen van Nederland. Interessant om te weten is dat er complete duinen zijn afgezet om te overhandigen aan de natuur. In de brakke plas achter het strand zijn zelfs eilandjes zijn aangelegd voor vogels. Zo is er alle ruimte en rust voor ontwikkeling. Het duingebied is namelijk een belangrijk element voor het leven van verschillende dieren en planten. Ook tref je er een panoramaduin van wel zesentwintig meter hoog. Laat je niet afschrikken door de hoogte. De klim lijkt pittig, maar dat valt hartstikke mee. Bovendien is het de moeite meer dan waard. Vanaf de top heb je namelijk een fantastisch uitzicht over de eindeloze zee en het strand. Vergeet vooral ook niet om achterom te kijken want ook de Hondsbossche Duinen en omgeving rondom Petten zijn prachtig om te zien, zeker vanaf deze hoogte.

Verken ook de omgeving van Petten 

Het is dan ook heerlijk om hier in de duinen te wandelen, of om de omgeving per fiets of paard te verkennen. Alleen al het zien van duinen geeft mij een rustgevend gevoel. Het idee dat de zee dichtbij is heeft een kalmerende uitwerking, evenals de frisse, zoute lucht! Af en toe kom je een andere wandelaar tegen, zeker bij mooi weer. Maar bovenal heb je het idee alleen op de wereld te zijn en kun je hier echt prettig ontspannen. Er lopen verschillende paden langs de zee die je kunt volgen. Kijk bijvoorbeelds een op de website van het Wandelnetwerk Noord-Holland voor enkele routes, of ga zelf op ontdekking. Zoek onderweg (achter de panoramaduin, in het noordoosten) ook zeker het bankje met de tekst ‘Als het stormt wil ik naar het strand!’. Tevens vind je achter de duinen het Pettemerbos en begint bij Petten het grootste, aaneengesloten bloembollengebied van de wereld. Dit gebied strekt zich helemaal uit tot Den Helder en er vinden hier regelmatig activiteiten en evenementen plaats. Als je dit leuk vindt, kun je voor informatie op de website van Bloeiende Zijpe kijken.

Het strand van Petten aan Zee

Strandwandeling in Petten aan Zee

Het mooiste strand van Nederland

Bezoek het palendorp in Petten

Daarnaast is het absoluut de moeite waard om het Palendorp te bekijken. Zeker tijdens zonsopgang en zonsondergang heb je hier een bijzonder fraai uitzicht. Dit monument en kunstwerk bestaat uit honderdzestig palen van zes tot twaalf meter hoog en vormen sa­men het sil­hou­et van tien huizen en een kerk. Het staat op de grens van het land en de zee en is een herinnering aan het oude Petten dat inmiddels al twee keer is overspoeld (en een keer is afgebroken door de Duitsers). De strijd tegen het water duurt hier namelijk al eeuwen lang en het palendorp is een mooi eerbetoon hieraan. Maar behalve genieten van het uitzicht kun je hier ook heerlijk relaxen als het weer dit toelaat. Als je een hangmat hebt,  bijvoorbeeld een reishangmat want die zijn licht en handig om mee te nemen, kun je deze tussen de palen bevestigen. Daarnaast is het ook gewoon fijn om tussen de palen door te lopen, spelletjes te spelen of gewoon even te zitten. Bovendien hangt er een schommel tussen de palen in, waardoor je boven de zee kunt zweven. 

Zorgeloos schommelen boven zee op het strand van Petten

Zorgeloos schommelen boven zee 

In de zomer is het vrij druk en staan er enkele tientallen mensen te wachten om een foto te maken. Dat is niet zo gek, want het is een fotogenieke plek. Gelukkig is het er de rest van het jaar heerlijk rustig. Daarom is dit een van mijn favoriete plekken in Nederland om even zorgeloos te genieten. Het is heerlijk om je weer even onbezorgd kind te voelen. Kriebels in je buik, je voeten zwaaiend door de lucht en de wind suizend langs je heen, terwijl je uitkijkt op de ondergaande zon in de eindeloze blauwe zee is wat mij betreft echt het ultieme gevoel van vrijheid. Afhankelijk van eb en vloed staan de palen deels onder water.  Het is absoluut een fijne, maar ook een bijzondere ervaring om zo boven de zee te schommelen. Zeker als deze ruig is en de golven woest onder je op de kust slaan. Tip: neem iemand mee die je heel hoog de lucht in kan duwen voor de optimale ervaring van schommelen boven zee. Zelf schommelen gaat hier niet zo eenvoudig en het geeft toch een adrenalinekick om zo hoog te gaan. 

Bezoekersinformatie

Kom je met de auto? Dan kun je gratis parkeren aan de Strandweg of aan de Korfwaterweg. Meestal is er voldoende ruimte, maar bij mooi weer is het soms even zoeken naar een plekje. Er zijn drie strandpaviljoens in Petten waar je kunt eten en drinken, of een strandbedje kunt huren. Ook vind je hier houders me speciale afvalzakjes voor op het strand. Deze kun je gratis pakken om gedurende de dag je vuilnis in te verzamelen zodat het strand  van Petten schoon blijft.

Korfwaterweg
1755 LB Petten
Nederland

 

2 thoughts on “Dagje kust? Overweeg dan het prachtige strand van Petten!

  1. Pingback: De mooiste stranden ter wereld: tien tropische en duurzame bestemmingen

  2. Pingback: Het coronavirus en reizen: kun je op vakantie gaan?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.