“Nena, you don’t need to be a cave person” zegt Sara stellig als ik vraag of er alsjeblieft iemand meewilt op ‘echte’ ontdekkingstocht in een grot. Je weet wel, met zaklampen enzo. Het is onze laatste ochtend in Koper en we zitten aan de ontbijttafel. Ik schiet in de lach. “Wat is nu weer een ‘cave person’ vraag ik een beetje vertwijfeld. Drie paar ogen kijken verbaasd mijn richting op. Antwoord krijg ik niet en ik begrijp er niets van. Het zal wel denk ik. En enthousiast ga ik verder met mijn ontbijt. Vandaag vertrekken we richting Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, maar zullen eerst een bezoek brengen aan onder andere de zoutmijnen van Piran en de grotten van Postojna. Vooral bij de gedachte aan dat laatste word ik helemaal warm van binnnen. De grotten van Postonjna zijn namelijk karstgrotten. Karst zijn natuurverschijnselen die ontstaan door de oplossing van kalksteen in water, zoals bijvoorbeeld deze druipsteengrotten.

Breng een bezoek aan de bijzondere grotten van Postojna in Slovenië
De grotten van Postojna in Slovenië
De grotten van Postojna in Slovenië

Het langste grottenstelsel van Slovenië

Dit chemische proces is super interessant en duurt bovendien eeuwen. Het beweegt bij mij een grote fascinatie teweeg, helemaal als zichtbaar is dat er andere mineralen en zouten zijn opgelost want deze veroorzaken schitterende kristallen en kleurrijk gesteente. Het grottenstelsel van Postojna beslaat maar liefst vierentwintig kilometer en is daarmee niet alleen het langste van Slovenië, maar ook op één na grootste ter wereld. En terwijl ik dit zo allemaal zit te bedenken en dus ook helemaal voor me zie, vraag ik me af of dit misschien bedoelt wordt met ‘being a cave person’. Snel wuif ik de gedachte weer van me af en kom ik terug in de werkelijkheid. Ik kan echter niet wachten tot vanmiddag om een bezoek aan de grotten van Postojna te brengen. Wie weet vind ik zelfs nog wel een mooie steen!

Paniek in de confettifabriek

Na het ontbijt nemen we afscheid. We rijden eerst naar de haven van Izola en bezoeken daarna de zoutmijnen van Piran. Hier mogen we helpen met zout oogsten en blijven we natuurlijk veel te lang. Als we s`middags dan eindelijk naar de grotten van Postojna rijden ben ik ongeduldig. We zijn laat, veel te laat. Straks kunnen we niet meer naar binnen of maar een heel klein gedeelte van de grot zien. Langzaam doen zich de eerste verschijnselen van paniek in mijn confettifabriek voor. Naarmate we dichterbij komen, en het dus ook later op de dag is, nemen deze verschijnselen toe. Ik zie bijna niet hoe mooi de natuur in deze omgeving is. Aangekomen op de parkeerplaats sprint ik de auto uit. We haasten ons naar de kassa, een paar trappen bovenaan de heuvel, en sluiten aan in de rij.

Park Postojnska jama
Park Postojnska jama in Slovenië

De mascotte van de grotten van Postojna

Als we eindelijk aan de beurt zijn, blijkt dat we pas over ruim een uur verwacht worden om de grotten te bezoeken. Tot die tijd vermaken we ons in het vivarium en de expo. In het vivarium leren we over de olm. Dit is een zeldzame salamander die blind, doof en pigmentloos is, maar zich weet te verplaatsen door middel van geur en tast. Ze lijken op mini draakjes, maar zijn heel schattig. De olm is de mascotte van het grottenstelsel en in het vivarium kun je ze in het echt bewonderen. Ook hebben we nog even de tijd om iets te eten en te struinen tussen de souvenirs; voornamelijk bijzondere stenen en mineralen.

Met de trein door de grotten van Postojna in Slovenië

Grottenstelsel met een trein

Als we dan, eindelijk, het grottenstelsel van Postojna van binnen gaan verkennen, worden we bij de ingang in groepen gedeeld. Achteraf ben ik toch wel blij dat we zo laat zijn, want de meeste drukte is nu voorbij! Er zijn rondleidingen in verschillende talen. Wij sluiten, vanzelfsprekend, bij de Engelstalige groep aan. Als iedereen plaats heeft genomen in de trein, die ons de eerste paar kilometer zal brengen, start de motor en begint deze te rijden. Al snel voelt het steeds kouder en vochtiger aan. Af en toe voel ik een druppel water vallen. Het is donker binnen in de grotten in het moeilijk voor te stellen dat het buiten zo warm is en dat de zon überhaupt schijnt. Een paar kilometer diep vertrekken we het grottenstelsel in, om precies te zijn 3.7 km. Daarna stappen we uit in een gigantische open ruimte. Vanaf hier kun je het grottenstelsel te voet verkennen.

De grotten van Postojna in Slovenië
Bezoek de grotten van Postojna in Slovenië
Een bezoek aan de grotten van Postojna in Slovenië

Boeiende geschiedenis

Wees niet bang om verdwaald te raken, want er is ‘slechts’ anderhalve kilomter toegankelijk voor publiek. Bovendien loop je grotendeels toch wel achter de gids aan, of je het nu wilt of niet. Echt waar, zonder gids (en groep medemensen) is alles zoveel mooier en leuker. Al moet ik eerlijk toegeven dat de verhalen, vooral die over de tweede wereldoorlog en het treintje, mooi zijn om te horen. Maar de grotten van Postojna zijn hoe dan ook prachtig. Het is er bijzonder indrukwekkend en woorden zijn niet genoeg om te omschrijven wat je hier ervaart. De grotten werden al ontdekt in 1338 en ik vind het moeilijk om mezelf voor te stellen dat er destijds mensen waren die hier naar binnen durfden te gaan! Ik bedoel, er leefden zelfs beren!

Postojna in Slovenië

Being a cave person

Tegenwoordig komen deze natuurlijk niet meer voor in de grotten. Wel vind je er het enige ondergrondse postkantoor ter wereld. Grappig toch? Na afloop brengt het treintje iedereen weer terug naar boven, de warmte in. Ik had natuurlijk het liefst met een privé gids een avontuurlijke tour gemaakt en een veel groter gedeelte van de grotten gezien, maar dat is wellicht iets voor een andere keer. Als ik een ‘cave buddy’ heb gevonden wil ik namelijk zeker nog een keer terugkomen. Want in het grottenstelsel besef ik mezelf ineens heel goed wat er bedoelt wordt met ‘being a cave person’. En ja, dat ben ik absoluut! Maar even serieus, de natuur is echt prachtig. Ik vind het in ieder geval wonderbaarlijk hoe zoiets moois zich onder de grond bevindt.

De Postojna grotten in Slovenië
Bezoek Postojna in Slovenië
Een bezoek aan de Postojna grotten in Slovenië

Bezoekersinformatie

Het grottenstelsel ligt nabij de plaats Postojna en wordt ieder jaar door ruim twee miljoen mensen bezocht. Laat je echter niet weerhouden door het massatoerisme en bezoek de grotten buiten de zomermaanden om. Kun je niet anders? Kom dan of `s ochtends vroeg of juist `s avonds laat en vermijdt de drukte. Nog beter is natuurlijk een tour met privé gids. De openingstijden verschillend per maand, maar zijn tussen 09.00 uur en 18.00. Ook de entreeprijzen verschillen. Deze zijn tussen de vijfentwintig en zestig euro, afhankelijk van welke attracties je wilt bezoeken. Het beste kun je dit dus bekijken op de website van de grotten van Postojna zelf, waar je van te voren ook al kunt reserveren om zo de lange rijen bij de kassa te vermijden.

Jamska cesta 30, 6230 Postojna, Slovenië
Telefoonnummer: +386 5 700 01 00

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

4 thoughts on “Breng een bezoek aan de bijzondere grotten van Postojna in Slovenië

  1. Pingback: Grutas de Mira de Aire: de grootste grotten van Portugal

  2. Pingback: The Watch Now is een horloge dat je helpt om te leven in het 'hier en nu'

  3. Pingback: Bezienswaardigheden en activiteiten tijdens je stedentrip naar Ljubljana

  4. Pingback: Tips voor een bezoek aan de gezellige kerstmarkten in Praag

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.