Pamukkale staat bekend als natuurfenomeen, maar is ook een kleine plaats in Turkije. Het staat aangegeven op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is een van de bijzonderste bezienswaardigheden in Turkije. Vanuit de verste lijkt het op een kasteel van katoen (dit is tevens de letterlijke vertaling van het Turkse woord) of een besneeuwde berg, midden in een groen landschap. In werkelijkheid zijn het minerale bossen, versteende watervallen en een reeks terrasvormige bekkens op een tweehonderd meter hoge rots. Pamukkale is twee miljoen jaar geleden ontstaan doordat er door een vulkanisch verschijnsel terrassen werden gevormd. Via deze terrassen stroomt kalkhoudende calciumrijke bronwater naar beneden waardoor de witte kleur, glanzende stalactieten en versteende watervallen ontstaan. Dit water heeft een constante temperatuur van ongeveer vijfendertig graden Celsius en staat bekend om haar genezende krachten die goed schijnen te zijn voor onder andere de huid.

Excursie naar Pamukkale in Turkije

Harde en koele rotsformaties

Pamukkale is hierdoor een indrukwekkend natuurfenomeen en een excursie naar dit katoenen kasteel is een bijzondere ervaring. Het lijkt serieus alsof je voor de gek wordt gehouden! Door de aanblik vanuit de verte verwacht je in bollen katoen, of misschien wel sneeuw, terecht te komen. Niets is minder waar en het gesteente ziet er daarom uit alsof het van een andere planeet komt. Daarom voelt het in het begin raar aan om erop te lopen. De rotsformaties en gesteende terrassen zijn hard en koel. Het is even wennen, maar eigenlijk is dit heel verfrissend tijdens deze hete zomerdag.

Terrassen van Pamukkale in Turkije

Pamukkale in Turkije

Verblijf in Pamukkale

Ik verbleef in het Venus hotel (affl) aan de voet van de rots. Pamukkale is zeer toeristisch en bijna alle hotels zijn gelegen in dezelfde straat. Alles staat aangegeven in het Duits, Engels, Japans en Frans. Op iedere meter kun je wel een of andere excursie boeken en overal zie ik touroperators van bussen. Behalve hotels (en bussen) vind je hier ook een heleboel Aziatische restaurants en eetgelegenheden met een typisch toeristenmenu. Ik vind het niet erg om hier te overnachten en heb hier bewust voor gekozen. Immers, het is maar voor een nacht. Eten doe ik in de nabijgelegen plaats Denizli. Het schijnt dat dit in Pamukkale zelf niet lekker is. Bovendien is het er duur en ziet het er allemaal niet aantrekkelijk uit. Als je over een huurauto beschikt, raad ik je aan om hetzelfde te doen.

Uitzicht van Pamukkale in Turkije

Bezoek Pamukkale in de ochtend

Het liefst bezoek je Pamukkale s’ochtends vroeg of juist laat in de middag. Zo ben je een van de eerste of laatste bezoekers en kun je rustig de rots beklimmen. Omdat het er zo toeristisch is worden er s’middags namelijk busladingen vol mensen afgezet en is de kans aanwezig dat je lang in de rij moet staan. Zelf bezoek ik Pamukkale in de ochtend, maar als je laat gaat en je hebt geluk, kun je genieten van de zonsondergang welke volgens mijn spectaculair is. Na het ontbijt loop ik binnen vijf minuten naar de ingang aan de rechterkant. Hier moet ik mijn schoenen uitdoen en door een dun beekje water lopen voordat ik het natuursteen kan betreden. Daarna begint de klim omhoog.

Het gesteente voelt vrijwel overal koud aan, ook op plaatsen in de zon. Op een gegeven moment loop ik alleen nog maar door stromend water. Dit is prettig, maar ik moet ook opletten want soms is het behoorlijk glad. Sommige plaatsen zijn gelegen in de schaduw en bieden een fijne plek om even te rusten en op adem te komen. Het is namelijk ontzettend heet en klimmen in de zon is af en toe best pittig. Toch is de klim niet zwaar, integendeel zelfs. Misschien komt het omdat ik elke vijf minuten stop om van het uitzicht te genieten. Maar het is er dan ook adembenemend mooi en ik besef me ineens hoe bijzonder onze planeet is.

Thermaal bad in Pamukkale in Turkije

Omvergelopen door roodverbrande toeristen

Het is bizar om hier, op dit haast onverklaarbare natuurfenomeen, tussen de roodverbrande toeristen in te kleine bikini’s te lopen, terwijl je jezelf zo klein voelt met zo`n prachtig uitzicht op de aarde. Ik vind dit zo jammer! Bovendien zijn er echt veel toeristen die zich gedragen alsof ze in een pretpark zijn. Ik snap best dat je het heel warm hebt of dat je jezelf verheugd op een thermaal bad, maar kom op! Pamukkale is een archeologische vindplaats en een heel bijzonder natuurverschijnsel. Ik vind dat je daar best een beetje respectvol mee kunt (en mee zou moeten) omgaan!

Een excursie naar Pamukkale in Turkije

UNESCO Werelderfgoed Pamukkale in Turkije

Je kunt niet zwemmen in Pamukkale

Niet alle baden zijn gevuld met water. Dit is afhankelijk van hoe het water stroomt en geheel gebonden aan het seizoen. Van zwemmen was dan ook absoluut geen sprake. Overigens zijn de meeste terrassen sowieso niet heel diep. Er zijn bovendien slechts enkele baden aangewezen waar bezoekers het water in mogen. De meeste zijn afgesloten voor het publiek om het natuursteen te beschermen. Het pad dat je naar boven volgt is wel altijd onder stromend water. Dit is echter geen natuurlijke stroming, maar zo gemaakt om slijtage van de formaties tegen te gaan. Let op: het natuursteen, buiten de paden om, niet meer worden betreden.

Hiërapolis bij Pamukkale in Turkije

Opgravingen bij Pamukkale in Turkije

Zwemmen in het Hiërapolis

Waar je wel kunt zwemmen is in het Hiërapolis. Deze stad staat bovenaan de rots en is stad gebouwd door de Romeinen. Tevens is het de geboorteplaats van mijn favoriete filosoof: Epictetus. Leuk weetje: Hij werd hier 55 n.Chr. in slavernij geboren. Hiërapolis was een Romeinse toeristenplaats, gericht op ontspanning. En nog steeds kun je hier genieten in het antieke Cleopatra bad (resten van de oude stad die onder water zijn gelopen na een zwarte aardbeving). Er liggen marmeren pilaren en brokstukken van ingestorte gebouwen in het zwembad waardoor dit een  een bijzondere ervaring is. Op de bodem vind je trouwens klei waarmee je de huid kunt insmeren!

Andere bezienswaardigheden die je in Hiërapolis kunt bezoeken zijn onder meer het kolossale theater, de tempel van Apollo, een Romeins badhuis, een palaestra, een basiliek en een museum. Naast de stad is ook een indrukwekkend necropolis met bijzonder veel sarcofagen en grafmonumenten. Het gebied is vrij groot en voor een aantal bezienswaardigheden wordt apart entreegeld gevraagd, maar het is absoluut de moeite waard om deze oude stad te bezichtigen. Als je veel interesse in archeologie en geschiedenis hebt, raad ik je daarom aan om hier een dag apart voor uit te trekken. Je kunt dan echt de tijd nemen om alles op je gemak te bezichtigen en te genieten van de bijzondere omgeving en prachtige uitzichten.

Hiërapolis Turkije Pamukkale

Bezienswaardigheden in de omgeving

Mocht je over een huurauto beschikken is het de moeite waard om de omgeving van Pamukkale te ontdekken.  Ongeveer tien kilometer en zuiden van Hiërapolis is bijvoorbeeld de historische stad Laodikeia gelegen. Ook de stad Aphrodisias, vernoemd naar de Griekse godin van de liefde, die tevens op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat is hier redelijk dicht in de buurt. Ben je echter op zoek naar afkoeling? Dan bezoek je liever het Salda gölü (een meer met water zo helder als op de Malediven) of Karahayıt (Pamukkale in het klein en rood), die beide een stuk minder toeristisch en bovendien gratis te bezoeken zijn.

Uitzicht vanaf Pamukkale in Turkije

Bezoekersinformatie

Vanuit vrijwel iedere Turkse plaats kun je wel een excursie naar dit bijzondere natuurfenomeen boeken en het is absoluut de moeite waard. Maar het is ook eenvoudig om zelf te regelen.Dit heeft als voordeel dat het goedkoper is dan via een reismaatschappij, je van niemand afhankelijk bent qua tijden en dagindeling en je bovendien aan het massatoerisme kunt ontsnappen.

In iedere grote stad is wel een busstation vanaf waar een bus naar Pamukkale of Denizli gaat. Dit zijn gewoon van die grote tourbussen, met airconditioning, die grote steden in Turkije met elkaar verbinden. Pamukkale is niet zo heel groot, dus je wordt tegelijkertijd voor de berg en voor je hotel afgezet. Boek je een hotel in Denizli (affl), dan sta je met de taxi binnen vijftien minuten in Pamukkale. Meer informatie vind je op de officiële website van Pamukkale.

Pamukkale, Turkije
Telefoon: +90 258 272 20 77

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

Tip: Als je een Turks paspoort of een Turkse verblijfsvergunning hebt en je bent klant bij Finansbank, dan hoef je geen entreegeld te betalen op vertoon van je identiteitsbewijs en bankpasje.

3 thoughts on “Excursie naar Pamukkale: tips, bezienswaardigheden en activiteite

  1. Pingback: Turkije: mijn reis bucket-list voor deze zomer!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.