Eilandhoppen vanaf Venetië

Venetië is een van de belangrijkste en populairste steden in Italië en wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. Maar dit massatoerisme heeft een flinke impact op de stad en brengt onder andere vandalisme, illegale handel en misdaad met zich mee. Om nog maar niet te spreken over de drukte en de ontelbare hotels, restaurants en toeristenwinkeltjes waardoor Venetië, behalve door water, onder stroomt.  Dat is jammer, want er is zoveel meer te ontdekken. In de lagune van Venetië liggen namelijk meer dan honderdtwintig eilanden waarvan enkele zich prima voor een dag uit lenen. 

Dus als je de drukte van de stad wilt ontvluchten, koop dan een dagkaart voor de vaporetto en ga een dagje eilandhoppen. Tijdens een dagtrip kun je meerdere eilanden bezoeken. Burano, Murano en Torcello zijn de meest bekende eilanden in de lagune van Venetië. Toch is het er over het algemeen niet heel druk en kun je hier nog echt sfeer proeven van het lokale leven. Vooral als je afwijkt van de hoofdroute en door de smalle straatjes slentert, begeef je jezelf hier in een compleet andere wereld. Maar ook de eilanden Giudecca, Lido, San Giorgio en San Michele zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit Venetië en hebben ieder hun eigen charmes.

Doen op het eiland Burano

Tips voor het eiland Burano

Bezoek het eiland Burano tijdens je vakantie naar Venetië

Tips voor je trip naar het eiland Burano

Burano

Dit eiland staat bekend om de gekleurde huisjes. Bijzonder om te weten is dat de lokale bevolking toestemming aan de gemeente moet vragen om hun huis in een bepaalde kleur te mogen verven. Dit komt omdat, eeuwen geleden, de tinten systematisch zijn gekozen op basis van een patroon. Een bewoonster van het eiland vertelde me dat de gemeente, na aanvraag, een lijst opgestuurd met kleuren waar de bewoners uit mogen kiezen. Daarna voegde ze er quasi gefrustreerd aan toe dat diezelfde gemeente ook toestemming geeft aan dure hotels en restaurants om zich te vestigen op het eiland en daarbij de uitstraling alsnog verpesten. Dit is tot grote teleurstelling van de lokale bewoners die proberen om de authenticiteit van het eiland in ere te houden.

Burano ligt op ongeveer drie kwartier varen vanaf Venetië. Het is perfect voor een bezoek van ongeveer een halve dag. Je kunt jezelf hier prima een aantal uur vermaken. De hoofdroute is vrij druk, maar de rest van het eiland is heerlijk rustig en perfect om rond te slenteren terwijl je opgaat in de omgeving. Burano is net een levend schilderij en maakt heel veel emoties los. Al wandelend begrijp je waarom de lokale bevolking het eiland in oorspronkelijke staat probeert te houden. Het is er heel bijzonder en ergens zelfs een beetje magisch. Het zou inderdaad jammer zijn als dit ook een drukke, toeristische trekpleister wordt. 

Leuke tip: een van de huisjes heeft zelfs een klein bordje hangen waarop staat: “color is like music- it uses a shorter way to get to our senses, to awaken our emotions”. Kun jij deze spotten tijdens je bezoek aan Burano?

Nog een tip: zoek ook ‘CasaBepi’ op het eiland. Dit huis is nóg kleurrijker dan al de andere huisjes op Burano. Verwacht er verder niet veel van. Het blijft immers maar een huis en Bepi is niet meer. Toch is het leuk om deze kleurenexplosie met eigen ogen waar te nemen. 

Bezoek het eiland Burano tijdens je stedentrip naar Venetië

Doen op het eiland Burano

Ooit stond Burano bekend om de productie van kant. En eeuwenlang was dit de belangrijkste inkomstenbron van de lokale bevolking. Je vindt er tot op de dag van vandaag nog steeds winkeltjes met allerlei items van kant. Het is leuk om hier eens rond te struinen. Af en toe kom je zelfs heel bijzondere dingen tegen. Krijg je geen genoeg van al dat kant? Dan kun je ook het Kantmuseum bezoek. Dit museum is gelegen in het historische paleis van Podestà van Torcello, op het Galuppi-plein. 

Verder is er eigenlijk weinig anders te doen op Burano. Het eiland is vooral heel fotogeniek en waarschijnlijk zul je dus veel tijd besteden aan foto’s maken. Zorg er dus vooral voor dat je voldoende batterijen en ruimte op je SD-kaart hebt. Terwijl je door de smalle straatjes wandelt kom je vanzelf de hoogtepunten, zoals de kerk van San Martino met de scheve klokkentoren, tegen. 

Vergeet ook niet je flesje water te vullen bij de Istrische waterput. Deze put dateert uit het jaar 1588 en de bron zelfs uit het jaar 500. Maar je kunt hier nog steeds vers water drinken. Maak ook een stop bij bakkerij Palmisano Carmelina. Je kunt het eiland Burano namelijk niet verlaten zonder de traditionele koekjes Bussolà en Esse Buranei geproefd te hebben. En ben je rond lunchtijd op het eiland? Probeer dan het lokale gerecht ‘risotto de gò’. Deze risotto met gobies (vissoort) is een specialiteit van het eiland. 

Als je langer de tijd hebt op het eiland kun je via een houten brug ook oversteken naar het naastgelegen buureiland Mazzorbo. Dit eiland wordt veelal overgeslagen door toeristen maar is eigenlijk wel een bezoek waard. Het is er bijzonder groen en je vind hier fruitbomen, artisjokvelden en wijngaarden. Je kunt hier dan ook prima wandelen!

Tips voor het eiland Murano

Bezoek het eiland Murano vanuit Venetië

Tips om te doen op het eiland Murano

Murano

Murano is, net als Venetië, een verzameling eilandjes die door bruggen aan elkaar verbonden zijn en heeft zelfs een eigen Canal Grande. Het behoort tot de bekendste en meest bezochte eilanden van Venetië. Het is hier dan ook iets drukker dan op de andere eilanden. Toch kun je hier prettig wandelen en op ontdekking gaan zonder dat je omver wordt gelopen door hordes toeristen. Bovendien is dit ook echt de moeite waard want Murano is zeer charmant. Het lijkt wel of je terug gaat in de tijd en het is leuk om te bedenken hoe het leven hier vroeger moet zijn geweest. De boottocht vanaf Venetië duurt ongeveer twintig minuten en je hebt aan een halve dag voldoende tijd om het eiland te verkennen. 

Sinds de dertiende eeuw is dit eiland beroemd om het glaswerk. De ovens en glasblazerijen werden destijds van Venetië naar Murano verhuisd, vanwege het risico op brand (de huizen waren grotendeels van hout gemaakt). De glasblazers van Venetië hadden bepaalde verfijnde technieken onder handen en mochten daarom niet van het eiland af. Ze moesten het geheim van de kunst bewaard houden en op doorvertellen stond zelfs de doodstraf! Tegenwoordig wordt deze ambacht nog steeds volop beoefend op Murano. Werkelijk overal zie je kunstwerken gemaakt van glas en als je geluk hebt, zie je zelfs nog glasblazers aan het werk. 

Doen op het eiland Murano

Op Murano vind je talloze winkeltjes die glaswerk verkopen. Sommige items zijn ronduit lelijk, maar je vind er ook heel mooie kunst. Neem dus absoluut je portemonnee mee want je zult zeker weten een souvenir willen kopen. Let er tijdens het winkelen wel op dat je glaswerk koopt met het ‘Vetro Artistico Murano’ keurmerk dat in het glas is gedrukt. Helaas wordt er namelijk heel veel rommel uit China aangeboden voor prijzen die dit niet waard zijn. 

Daarnaast is het natuurlijk super leuk om een glasfabrieken te bezoeken en glasblazers aan het werk te zien. De bekendste plek om dit te doen de Guarnieri Glass Factory, maar er zijn nog veel meer plaatsen. Bijvoorbeeld de Vetreria Artistica Ferro E Lazzarini of de Fornace Cam Glass Factory. En ook in kleinere winkels kun je soms een demonstratie zien. Raak je niet uitgekeken? Dan kun je Museo del Vetro veel meer over de geschiedenis en productie van glas leren.

Murano is verder vooral leuk om rond te slenteren. Wijk vooral van de gebaande paden af om het eiland echt te leren kennen. Onderweg is het de moeite waard om een korte stop je maken bij de kerk van Santa Maria e Donato, de kerk van San Pietro Martire en de Basiliek van de Heilige Maria der Engelen. Ook Palazzo da Mula, Torre dell’Orologio en bekende Cometa di Vetro zijn de moeite waard om te bezichtigen. Kijk tijdens het wandelen ook regelmatig om je heen want je komt overal kunstwerken en mozaïeken van glas tegen.

Het eiland Torcello

Ponte del Diavolo op het eiland Torcello

Bezoeken de eilanden van Venetië

Torcello

Dit eiland is iets groter dan Burano. Het was een van de eerste bewoonde eilanden in de lagune van Venetië, maar tegenwoordig wonen er minder dan een twintigtal mensen. Eeuwen geleden stonden hier meer dan tien kerken en verschillende kloosters. Het eiland was een handelsplaats en ooit zelfs machtiger dan Venetië. Maar na de tiende eeuw veranderde het gebied langzaam in moeras en brak er een malaria epidemie uit. De bevolking vluchtte en namen het materiaal waarvan hun huizen, kerken en andere gebouwen gemaakt waren mee. 

Er is weinig tot niets van overgebleven en tegenwoordig kun je nog maar een klein deel van het eiland bekijken. Toch is het een aangename afwisseling om een korte stop op Torcello te maken, bijvoorbeeld als je onderweg naar Burano of Murano bent. Het eiland bestaat vooral uit natuur en je kunt niet veel meer dan een lange straat heen en weer lopen. Halverwege deze straat is de Ponte del Diavolo (Duivelsbrug) en aan het einde van de straat kun je enkele archeologische overblijfselen bezichtigen. De stilte en rust overheersen en het is moeilijk voor te stellen dat het hier ooit druk en levendig moet zijn geweest. 

Giudecca

Dit eiland behoort eigenlijk tot de Venetiaanse wijk Dorsoduro. Het is slechts gescheiden door een kanaal en de oversteek is zo gemaakt. Toch ademt dit eiland, dat eigenlijk uit acht kleine eilandjes verbonden door bruggen bestaat, een heel andere sfeer. Giudecca is zeer geschikt voor een bezoek van halve dag! Je ontsnapt hier echt even aan de drukte van Venetië en hebt de kans om het lokale leven te leren kennen.  Onder andere de vrouwengevangenis van Venetië is hier gevestigd. Ook vind je er een markt (vanaf 09.00 uur op donderdagochtend) waar je terecht kunt voor fruit en seizoensgroente uit de moestuin van de gevangenis.

Bezoek daarnaast ook de Sant’Eufemia: een van de oudste kerken van Venetië. Ook de kerken Il Redentore en Le Zitelle zijn een kort bezoek waard. Evenals Villa Hériot en het Klooster van Cosma e Damiano. Daarnaast is Casa dei Tre Oci waar regelmatig fototentoonstellingen worden georganiseerd een leuke stop. Bovendien heb je vanaf hier prachtig uitzicht op Venetië. En vergeet ook geen wandeling langs de kade te maken. Onderweg kom je de lokale bevolking tegen die een hengel uitslaat of een krant leest. Bovendien heb je vanaf hier mooi uitzicht op Venetië en vind je hier enkele eetgelegenheden waar je kunt genieten van typische Venetiaanse gerechten.

Het eiland San Giorgio in de lagune van Venetië

De eilanden in de lagune van Venetië

Tips voor de eilanden in de lagune van Venetië

Leestip: Venetië verkennen op een duurzame en minder toeristische manier

Lido

Lido is een eiland van twaalf kilometer lang en slechts één kilometer breed. De schoorlwal beschermt de eilanden in de lagune van Venetië en staat voornamelijk bekend als strandbestemming. Je vindt op Lido meer dan tien kilometer aan stranden waar je fijn kunt ontspannen. Let goed op waar je gaat zitten want het zijn voornamelijk privéstranden en de prijzen kunnen nogal verschillen. De noordelijke en zuidelijke uiteinden van het eiland vormen openbare stranden waar je gratis gebruik van kunt maken. 

Je kunt jezelf hier gemakkelijk een dag vermaken, zeker in combinatie met een bezoek aan het strand. Want behalve zon, zee en zand kun je op Lido ook prima cultuur snuiven. Huur een fiets (affl) om het eiland te verkennen en bezoek onder andere het oorlogsmonument Tempio Votivo, de oude joodse begraafplaats, de kerk San Nicolò en het bijbehorende klooster. Ook een bezoekje aan het Palazzo del Casinò en het Palazzo del Cinema mogen niet ontbreken. Lido is een prettige bestemming om het toerisme van Venetië te ontvluchten, maar schrik niet van het verkeer. Behalve op Pellestrina, is dit namelijk het enige eiland in de lagune van Venetië waar auto’s en bussen rijden. 

San Giorgio

Het kleine eiland San Giorgio kun je zien vanaf het San Marco Plein in Venetië. Je bent hier binnen een paar minuten, maar toch wordt het eiland maar door weinig toeristen bezocht. Er is vrijwel niets te doen, maar toch is het leuk voor een korte stop. Bijvoorbeeld na je bezoek aan Giudecca. Je kunt er de kerk San Giorgio Maggiore en het bijbehorende kloostercomplex bezoeken.  En vanaf hier kun je de toren “beklimmen” (je kunt alleen met de lift naar boven) en heb je een prachtig uitzicht over de lagune. 

San Michele

San Michele is de begraafplaats van Venetië. Het is een super klein eilandje (minder dan vijfhonderd vierkante meter) dat in opdracht van Napoleon tot kerkhof werdt benoemd. Op het eiland staat de kerk van San Michele en het bijbehorende klooster. Verder vind je er verschillende grafmonumenten welke zijn onderverdeeld naar naar religieuze denominatie. Je kunt hier een korte stop maken als je onderweg bent naar de eilanden Murano en Burano. 

Eilandhoppen in de lagune van Venetië

Vervoer naar de eilanden 

De eilanden rondom Venetië zijn gemakkelijk te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vervoer middels watertaxi’s (kies altijd voor officiële watertaxi’s, die te herkennen zijn aan een gele vlag of band met daarop “Comune di Venezia”). Echter, is dit een vrij dure keuze en vallen de kosten eigenlijk alleen mee als je met meer dan vier personen reist.

De voordeligste manier is om met de vaporetto te reizen. Deze waterbussen zijn de belangrijkste vorm van publiek transport tussen de eilanden van Venetië en varen volgens vaste routes en schema’s. Je kunt losse kaartjes kopen, maar het vaak is voordeliger om een kaart voor twee of drie dagen te kopen.

Lijn 12 gaat vanaf Venetië naar de eilanden Murano, Mazzorbo, Burano en maakt ook een stop op San Michele. Lijn 9 reist tussen Burano en Torcello. Met lijn 2 kun je naar de eilanden San Giorgio en Giudecca. Naar het eiland Lido gaan er meerdere lijnen. Dit kun je het best even ter plaatse bekijken. Als je trouwens je auto mee wilt nemen naar het eiland Lido moet je lijn 17 vanaf Tronchetto nemen. 

Ben jij al eens in Venetië geweest en heb je toen ook de omliggende eilanden bezocht? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, laat het me dus vooral weten in de comments!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.