Als wij bezoek van vrienden en familie uit het buitenland hebben probeer ik de stad altijd te vermijden, maar toch ontkom ik er nooit aan. Steevast wordt er een wandeling over de Wallen gemaakt en eindigen we met een bezoekje aan de coffeeshop. Iedereen wilt deze hoogtepunten met eigen ogen zien en ergens begrijp ik dat best wel. Toch vind ik het jammer. Amsterdam heeft namelijk zoveel meer te bieden! De stad wordt steeds duurzamer en schoner. Zo rijden de trams en metro’s op groene elektriciteit en op het voormalig Waterleidingterrein vind je een compleet ecologische wijk. Er zijn alleen nog maar commerciële elektrische boten toegestaan en bepaalde activiteiten, zoals beer bikes Amsterdam, zijn compleet verbannen. Ook komen ook steeds meer festivals, activiteiten en markten die gericht zijn op een bewuste en duurzame levensstijl. Kortom, er is van alles te doen en beleven. Wil jij graag een dagje uit in onze hoofdstad, maar dan zonder het massatoerisme en platte vermaak? Sla dan de gebaande paden over en kies voor een van deze duurzame uitjes in Amsterdam en beleef de stad op een verantwoorde manier. 

Boottocht in Amsterdam
Starboard boottocht in Amsterdam

Een rondvaart door de grachten

Amsterdam staat natuurlijk bekend op de prachtige grachten en het maken van een rondvaart is waarschijnlijk een van de meest commerciële activiteiten om te doen. Toch hoeft dat niet per se zo te zijn. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de stad op een andere manier vanaf het water te verkennen. Maak bijvoorbeeld een boottocht in Amsterdam met een privé bootje. Dit zorgt voor comfort en luxe, terwijl je onder het genot van een hapje en drankje langs de mooiste delen van het centrum vaart en de belangrijkste bezienswaardigheden aandoet.

Zoals ik hierboven al noemde kan dit tegenwoordig alleen nog met een elektrische boot. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over uitstoot en kunt onbezorgd genieten. Daarnaast kun je een extra steentje bijdragen door te kiezen voor een bedrijf dat verantwoord onderneemt. Starboard Boats organiseert bijvoorbeeld maandelijks een ‘plastic vissen’ tour waarbij zoveel mogelijk plastic afval wordt verzameld uit de grachten. Op deze manier heb je niet alleen een leuk en duurzaam uitje, maar help je ook nog eens mee aan het schoonhouden van de stad.

Ben je iets sportiever aangelegd? Kies er dan voor om te kajakken, kanoën of suppen door het Amsterdamse bos!

Starboard Boats 
Adres:
Herengracht 564, 1017 CH Amsterdam
Telefoon: 06 57505315

Pllek in Amsterdam

Chillen op het strand bij Pllek

Pllek is een super hippe en fijne hotspot op de NDSM in Amsterdam Noord. In de winter is dit de ideale plaats om rustig te kunnen werken en af te spreken met vrienden voor drankjes of om een hapje te eten. In de zomer veranderd Pllek in een hippe strandtent waar wel vijfduizend bezoekers per dag komen. Je kunt hier dan namelijk heerlijk chillen in het zand, terwijl je geniet van het uitzicht over het IJ. Daarnaast vind er het hele jaar door van alles plaats bij Pllek. Zo worden er regelmatig kunstexposities, yoga lessen en workshops georganiseerd, maar kun je er ook genieten van films en live muziek.

Uiteraard kun je bij Pllek ook heerlijk eten. Het is zelfs een van de groenste restaurants in Amsterdam! Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch, diner en een borrel. De menukaart is uitgebreid en vegetarische en veganistische gerechten voeren de boventoon. Maar ook voor een kopje koffie met gebak ben je hier aan het juiste adres. De producten waarmee gewerkt wordt zijn veelal biologisch en plantaardig en komen voornamelijk van lokale producenten. Vis komt uit de Noordzee en vlees komt van dieren die in het wild hebben geleefd.

Pllek
Adres: T.T. Neveritaweg 59, 1033 WB Amsterdam
Telefoon: 020 290 0020

Groene en duurzame uitjes in Amsterdam
Biologische markt in Amsterdam
Biologische markten in Amsterdam

Biologische markten in Amsterdam

Groene foodies kunnen hun hart ophalen aan een van de biologische markten, maar ook voor ieder ander is dit een leuk keuze voor duurzame uitjes in Amsterdam. Een markt is namelijk de ideale manier om de lokale cultuur te leren kennen. Daarnaast hebben veel markten meer te bieden dan alleen boodschappen doen. Zo kun je bijvoorbeeld op de Pure Markt ook genieten van een hapje en drankje, onder het genot van live muziek. Pure Markt is een reizende markt en vind je elke laatste zondag van de maand in Park Frankendael. Elke tweede zondag van de maand staat de markt in het Amstelpark en andere zondagen afwisselend in Abcoude, Hilversum en het Amsterdamse Bos.

Ook op de Sunday Market, vind je de lekkere biologische producten en is daarnaast ook van alles te beleven op het gebied van kunst, cultuur en muziek. Deze markt vind je afwisselend bij de Westergas, op het Rokin en in de Hallen. Op de bekende Biologische Noordermarkt in de Jordaan vind je naast biologische lekkernijen ook een gedeelte met tweedehandsartikelen, antiek en curiosa. Andere fijne biologische boerenmarkten om te bezoeken in Amsterdam de Boerenmarkt Noord en de Zuidermrkt op zaterdag. En op woensdag kun je naar de Haarlemmerplein Boerenmarkt. Het leuke aan deze markt is dat de standhouders hier ook vaak de makers van het product dat ze verkopen zijn en je dus met veel liefde alles over het werk kunnen vertellen!

Bezoek de Fruittuin van West

Bezoek de Fruittuin van West

De Fruittuin van West is een plek waar de stad en het platteland samenkomen. Het is een fijne plaats om er echt even tussenuit te zijn en waar van alles te beleven is. In de biologisch dynamische boomgaard kun je heerlijk rondwandelen, maar vanaf juni tot en met oktober ook zelf fruit plukken of eieren rapen. Er worden meer dan twintig soorten fruit geteeld zoals appels, peren, kersen, aardbeien, pruimen en allerlei soorten bessen. Tussen de bomen scharrelen kippen en varkens en aan de overkant van de boomgaard is een weiland met koeien.

De Fruittuin van West is een leuk uitje voor jong en oud. Vooral in de zomer is het een heerlijke plek, maar ook in de winter kom ik hier graag. Je kunt dan geen fruit plukken, maar wel witlof en paddenstoelen oogsten in de grot. Daarnaast vind je bij de Fruittuin van West een bio-winkel, kaaswerkplaats, tuinlokaal en een tuincafé met veel veganistische en glutenvrije opties. Regelmatig worden er ook leuke activiteiten en workshops georganiseerd zoals kruidenwandelingen en vetbollen maken voor vogels. 

Wil je liever bloemen plukken? Dan kun je zomers in pluktuin van de Lokale Bloemetjes zelf een vers boeket samen stellen!

De Fruittuin van West
Adres: Tom Schreursweg 48, 1067 MC Amsterdam
Telefoonnummer: 06 12322396

Hortus Botanicus in Amsterdam
Vlinders in de Hortus Botanicus
De Vlinderkas in de Hortus Botanicus

Verwen je zintuigen bij Hortus Botanicus

Midden in de stad vind je de Hortus Botanicus. Dit is een van de oudste botanische tuinen ter wereld (opgericht in 1682) en je kunt hier maar liefst vierduizend soorten planten en bloemen bewonderen. Ook staan er verschillende kassen waar je heerlijk doorheen kunt struinen. De DrieKlimatenkas is bijvoorbeeld verdeeld in drie klimaatzones en neemt je mee door de woestijn, subtropen en de tropen. En de Palmenkas huisvest een collectie palmen, palmvarens en kuipplanten. In de zomer gaan de meeste planten naar buiten, maar in de winter waan je jezelf hier echt even op een tropische bestemming.

Het hele jaar door kun je in de Vlinderkast ook genieten van tropische vlinders die hier ook hun eitjes leggen en ontpoppen. Daarnaast is er het Kaslokaal dat niet alleen voor educatieve doeleinden wordt gebruikt, maar ook een permanente tentoonstelling geeft over de collectie van de botanische tuin. De Hortus Botanicus is een oase van rust en een van mijn favoriete duurzame uitjes in Amsterdam. Je kunt jezelf hier prima een aantal uur vermaken en als afsluiting kun je nog even heerlijk nagenieten in het Hortus café (de Oranjerie). 

Hortus Botanicus
Adres:
Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam
Telefoon: 020 625 9021

Wat zijn jouw favoriete duurzame uitjes in Amsterdam?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.