Dalyan en het meer van Köyceğiz
In het zuidwesten van Turkije, aan de Lycische kust en tussen Marmaris en Fethiye, ligt een prachtig en onaangetast natuurbeschermingsgebied genaamd’Köyceğiz-Dalyan’. Dit natuurgebied is gelegen gelegen rondom het meer van Köyceğiz, beslaat een oppervlakte van 461 km² en bestaat uit de districten Köyceğiz, Toparlar, Beyobaşı en Dalyan. Tevens zijn er in het meer vijf onbewoonde eilandjes. In de prachtige omgeving vind je groene heuvels, dennenbossen, moerasbossen, rietvelden, kleine draslanden, idyllische dorpjes, rivieren en beken, maar ook landbouwgronden met onder andere citrusboomgaarden, sesamvelden, katoenplantages en laurier.
Geschiedenis van het meer
Het is absoluut een van de mooiste natuurgebieden waar ik ooit ben geweest! Het is een paradijs dat ca. 7500 jaar geleden is ontstaan doordat er aardbevingen in de Middellandse Zee plaatsvonden. Zo heeft zich er een nieuwe, lange duinrand (tegenwoordig het İztuzu-strand genoemd) heeft gevormd die de zee vrijwel geheel afgrenst. Hierdoor is er een meer ontstaan, dat nog steeds met talloze open verbindingen in contact staat met de zee. Ook het water van bergstromen, smeltwater en zoetwaterbronnen, mengt zich in het meer, samen met het zoute water uit de zee en met warme zwavelhoudend water dat vrijkomt uit een breuk in de bodem.
Het kuuroord bij Sultaniye
Het gebied bestaat uit verschillende aardkundige structuren en je vind er beken, riveren, zoetwatermeren, rivieren, maar ook zout water en een brakwaterzone. Op de breuklijn tref je tevens diverse zwavelhoudende warmwaterbronnen geschikt om te kuren. Het kuuroord bij Sultaniye met haar modderbaden is het bekendste (en meest toeristische) oord in de regio en open voor bezoekers. Vaak kun je hier ook de Nijlschildpad waarnemen. Dit wilde ik natuurlijk heel graag en was eigenlijk stiekem een beetje de voornaamste reden om Sultaniye te bezoeken, maar helaas had ik geen geluk. Desondanks was het heerlijk genieten in het kuuroord, al moet ik je waarschuwen dat het, naar Nederlandse maatstaven, niet zo luxe is als je zou verwachten.
De rotsgraven van Kaunos
Ter hoogte van Dalyan, aan de andere kant van het Köyceğiz meer vind je de rotsgraven van Kaunos. Dit is een oude stad waarvan de ruïnes zich iets verderop bevinden. De geschiedenis van Kaunos gaat vermoedelijk terug tot tien jaar v.Chr. Vroeger was Kaunos een belangrijke zeehaven, maar nadat Turkse stammen Karië in hadden genomen en er een malaria-epidemie uitbrak, werd Kaunos in de 15e eeuw n.Chr. verlaten. Door verzanding van de vroegere Golf van Dalyan liggen de overblijfselen tegenwoordig ongeveer acht km van de kust verwijderd. Enkele bezienswaardigheden zijn het amfitheater, de Akropolis, het Romeinse badhuis en de Byzantijnse basiliek.
Het Iztuzu strand
Dit is het strand dat het meer afgrenst van de Middellandse Zee en waar de Caretta Caretta schildpadden komen om hun eieren te leggen. Doordat het strand beschermd is mogen er bijvoorbeeld geen parasols in het zand worden gestoken. Ook is het alleen tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk. Het Iztuzu strand is zes kilometer lang, bijzonder mooi en de zee is echt heerlijk. Het is niet het mooiste strand waar ik ooit ben geweest en zeker niet de mooiste zee die ik ooit heb gezien, maar absoluut de lekkerste zee om in te zwemmen. Het water is kalm, warm en niet te zout. Echt heerlijk, maar moeilijk te omschrijven. Eigenlijk moet je hier gewoon eens naartoe om het zelf te ervaren.
Leuk weetje: het strand is uitgeroepen tot beste strand van Europa. Je kunt het strand bereiken vanaf twee kanten. Vanaf de ene kant kun je met de auto of dolmus naar het strand komen en de andere kant is alleen bereikbaar per boot. Deze boottocht is heel mooi en het zeker waard om te maken. De boot vaart je door een netwerk van rietvelden, meren en waterwegen en komt na ongeveer dertig minuten aan op het strand.
Yuvarlakçay
Yuvarlakçay is een district gelegen aan het meer en absoluut een van de mooiste stukjes natuur in onze wereld. De Yuvarlakçay waterval mondt uit in een van de meest heldere rivieren die ik ooit heb gezien en het water is serieus net zo koud als ijs. Lokale mensen maken gebruik van het water uit de Yuvarlakçay om mee te wassen, koken en te drinken. De overheid wilde een aantal jaar geleden leidingwater aanleggen, maar dat willen de locals niet! En gelijk hebben ze, want het water is echt lekker! Zowel locals als toeristen komen hier graag om te genieten van de natuur en om te zwemmen. Zelf had ik ook heel graag een duik willen nemen, maar ik heb daar toch maar vanaf gezien toen ik de temperatuur voelde!
De landbouw van laurierbladeren
Wist je dat onze laurierbladereuit de omgeving van Yuvarlakçay vandaan komen? Vrouwen werken hier de hele dag in de landbouw, onder de hitte van de zon. Zij plukken de laurierbladeren met de hand, die vervolgens via via geëxporteerd worden naar diverse Europese landen. Het is bijzonder om hier een kijkje te nemen. Ik begrijp nu waarom laurierbladeren zo kostbaar zijn! Maar de manier waarop deze vrouwen werken is zeker weten strafbaar in Nederland en ik verbaasde me er dan ook over dat wij een van de grootste afnemers blijken te zijn. Ik hield het nog geen vijf minuten vol in de hitte, terwijl deze vrouwen hier urenlang aan het werk zijn!
Flora en Fauna in de omgeving
In de omgeving van Dalyan en Köyceğiz komen 931 verschillende soorten bomen en planten voor, waaronder de zeldzame ‘amberboom’ die elders alleen in Honduras, Midden-Amerika voorkomt. Het Köyceğiz meer zelf is rijk aan veel verschillende soorten vis die hier hun eieren komen leggen, omdat ze worden aangetrokken door de lage concentratie zout in het water. Tevens komen hier de onechte karetschildpad en mooie blauwe zwemkrab voor. Maar ook rondom het meer vind je veel dieren. Zo kun je er onder andere slangen, landschildpadden otters, wilde zwijnen en maar liefst 175 soorten vogels tegenkomen. Het gebied is dan ook ontzettend geliefd bij zowel natuur,- als vogelliefhebbers!
Wat is er nog meer te doen?
In dit blog heb ik alleen een aantal hoogtepunten uitgelicht, maar er is uiteraard nog veel meer te zien en doen in de omgeving van Dalyan en Köyceğiz. De meeste toeristen verblijven enkele dagen of langer in het stadje Dalyan, gelegen tussen het meer en de zee en vlakbij de ruïnes van de Lycische stad Kaunos. Wil je liever op een minder toeristische plaats verblijven? Kies dan bijvoorbeeld voor een verblijf in het dorp Köycegiz, vanwaar je ook alles kunt bezoeken.
Als je een (huur) auto tot je beschikking hebt, is het aan te raden om een dag uit te trekken om rond het meer te rijden. Je moet ook weer grotendeels dezelfde weg terug, aangezien het een doodlopende weg is. Maar het is werkelijk een prachtige route met schitterende panorama uitzichten. Onderweg kom je verschillende soorten dieren en dorpjes tegen. Er zijn wel 17 nederzettingen in de omgeving gelegen! Ook is het leuk om een dagje naar het strand te gaan en een boottocht te maken En je kunt `s nachts zelfs zwemmen in het meer!
Nog een aantal foto’s van Dalyan en Köyceğiz

Overl op het Iztuzu strand kom je afzettingen voor schildpadeieren tegen.

Dit is een opgraving in Kaunos

Mooi meisje he? Ze verkocht dadels langs de kant van de weg

Onderweg thee zetten met de lokale bevolking

Dit meisje was aan het koken, buiten in het bos.

Pingback: Turkije: mijn reis bucket-list voor deze zomer!