Oman is een fantastisch land om met de auto te touren. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar een van de mooiste en meest de prachtige kustroute tussen de hoofdstad Muscat en het havenplaatsje Sur. Onderweg kom je verschillende plaatsen en bezienswaardigheden tegen, zoals Fin, Quriyat, Qalhat en diverse Wadi’s. Daarnaast is het absoluut de moeite waard om Bimmah Sinkhole, gelegen op ongeveer zeshonderd meter vanaf de zee, te bezoeken. Dit is een bijzonder natuurverschijnsel waarvan door de lokale bevolking geloofd wordt dat deze is veroorzaakt door de inslag van een meteoriet (een stukje van de maan). Het zinkgat staat daarom ook wel bekend als ‘Hawaiyat Najm’, dat ‘vallende ster’ in het Arabisch betekent. Daarnaast verwijst de lokale bevolking ook wel naar Bimmah as Bayt al Afreet, dat ‘huis van de demon’ betekent. De legende verteld namelijk dat er een demon in het zinkgat woont.

Bimmah Sinkhole in Oman

Neem een duik in Bimmah Sinkhole in Oman

Wat is een sinkhole?

Een zinkgat is echter een geomorfologische eenheid die is ontstaan door het kalksteen erosie en instorten van het reliëf en gesteente van de ondergrond. Het zinkgat in Oman is ongeveer vijftig bij zeventig meter groot en wel twintig tot dertig meter diep. Het staat door middel van een tunnel in verbinding met de zee. Hierdoor is de bovenste laag van het water kristalhelder, maar op ongeveer acht meter diepte is het water troebel en heeft het een zwavelachtige smaak door zwaveloxiderede bacteriën.

Tip: lees ook alles over een bezoek aan de Wahiba Sands in Oman.

Bimmah Sinkhole: een bijzonder natuurverschijnsel in Oman

Duiken in Bimmah Sinkhole

Na het zien van een filmpje op YouTube had ik besloten dat ik in de krater wilde springen vanaf de rand. Aangekomen bij de Bimmah Sinkhole verliep dit helaas net even anders. Hoewel gat heel diep is, vond ik het maar eng.  Je kunt er bijna niets bij voorstellen, maar het gat is zo groot en de hoogte zo intens. Bovendien valt het water in de schaduw van de rotsen en is het daardoor voor een gedeelte pikzwart. Ik begreep waarde legende van het watermonster vandaan komt, liet mijn fantasie op hol slaan en angst maakte zich meester. Ik veranderde dus snel van gedachten en koos ervoor om via de trap naar beneden af te dalen. Achteraf heb ik hier natuurlijk spijt van, maar als ik eraan terugdenk krijg ik nog de rillingen!

Bimmah Sinkhole (Hawiyyat Najm) in Oman

Hawiyyat Najm (Bimmah Sinkhole) in Oman

Perfect voor een verfrissende duik

Hoewel het natuurlijk gaaf zou zijn geweest als ik daadwerkelijk zou hebben gesprongen, leent het water zich gelukkig ook uitstekend om gewoon te zwemmen. Het is een lange weg naar beneden via de trap (en net zolang weer omhoog), maar de klim meer dan de moeite waard. Tip: neem je snorkeluitrusting mee. Vanaf de kant is het grootste gedeelte van het water niet zwart, maar turquoise van kleur en ook ontzettend helder. Het water is bovendien heerlijk koel en perfect om een verfrissende duik te nemen. Als je onderweg bent naar Sur is het zinkgat daarom perfect voor een korte stop. Aan een uurtje heb je voldoende om een korte wandeling te maken en even te zwemmen. Maar je kunt ook de barbecue aansteken in dit park, of genieten van een picknick. En als je geluk hebt wordt je, net als ons, bij vriendelijke Omani’s thuis uitgenodigd voor een kopje koffie en dadels. De gastvrijheid in Oman is zo hoog, geniet ervan!

Doen in Oman: Een duik nemen in de Bimmah Sinkhole (Hawiyyat Najm)

Bezoekersinformatie

Het Hawiyat Najm Park, waar de Bimmah Sinkhole is gelegen, ligt op 140 km (ongeveer anderhalf uur rijden) vanaf Muscat. Als je onderweg bent naar Sur (of andersom) is dit park perfect voor een korte stop. Je hoeft geen entree te betalen en het park is geopend vanaf acht uur s ochtends tot en met acht uurs avonds. Nabij de ingang zijn toiletten en ruimtes om jezelf om te kleden aanwezig. Aan een uurtje heb je voldoende om een korte wandeling te maken en even te zwemmen. Maar je kunt ook de barbecue aansteken in dit park, of genieten van een picknick. En als je geluk hebt wordt je, net als ons, bij vriendelijke Omani’s thuis uitgenodigd voor een kopje koffie en dadels. Tast toe!

Adres: Dabab Sinkhole هوية نجم, Oman

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

One thought on “Bimmah Sinkhole: een bijzonder natuurverschijnsel in Oman

  1. Pingback: Bezoek de wondere wereld van Dhows in het havenplaatsje Sur

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.