Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en tevens de grootste stad van het land. Toch is de stad relatief onbekend onder toeristen. Dat is jammer want het is een bruisende stad met een rumeurige geschiedenis. Sofia is onder andere in handen geweest van de Romeinen, de Ottomanen en de Russen en herbergt daardoor enkele bijzondere en belangrijke historische overblijfselen. Bovendien is het de goedkoopste hoofdstad van Europa en kun je er prima winkelen of genieten in een van de talloze restaurants of hippe bars en cafès. Toch heb je aan een of twee dagen voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden van Sofia te bezichtinge. Als je veel musea van binnen wilt bekijken is het aan te raden om iets langer te gaan.

Sofia The Alexander Nevsky cathedral

Alexander Nevski kathedraal

Dit is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Sofia en waarschijnlijk zelfs van Bulgarije. Deze Bulgaars-Ortodoxe kathedraal is gebouwd tussen 1882 en 1912 ter ere van de Bulgaarse, Oekraïense, Russische en Wit-Russische soldaten die hun leven hebben gegeven in de strijd tegen het Ottomaanse rijk.  Het ontwerp is van de Russische architect A. N. Pomerantsev, die ook het beroemde warenhuis GUM in Moskou heeft ontworpen. Het goud van de vijfenveertig meter hoge koepel is geschonken door de Russen, maar zowel van buiten als van binnen is het een indrukwekkend gebouw dat je moet bekijken. Entree tot de Alexander Nevski kathedraal is gratis en foto’s maken kan tegen betaling (tien leva).

Saint Sofia kerk

Deze kerk ligt op steenworp afstand van de Alexander Nevski-kathedraal. Dit is de oudste kerk van Europa die nog steeds in gebruik is. Bijzonder is dat de Saint Sofia kerk is gebouwd bovenop de restanten van eerdere gebedshuizen welke dateren vanuit de tijd dat het de necropolis van de Romeinse stad Serdica was. De kerk heeft een ondergrondse crypte die je kunt bezoeken en waar je restanten van tombes en kerken kunt bekijken.

The Statue of Sveta Sofia

Saint Sofia Monument

Het Saint Sofia Monument werd in het jaar 2000 opgericht en dient ter vervanging van het standbeel van Vladimir Ilich Lenin. Dit standbeeld werd verwijderd vanwege de democratische veranderingen en daarmee is het Saint Sofia Monument symbool van de stad. Het vierentwintig meter hoge bronzen beeld vertegenwoordigt kracht (de kroon), roem (de lauwerkrans) en wijsheid (de uil).

The Presidency Bulgaria Sofia

Sofia Bulgaria The Museum of Archaeology

National Archaeological Museum

Sofia Bulgaria The Museum of Archaeology

Sofia Bulgaria The Presidency

Het Largo en Nationaal Archeologisch Museum

De Largo is een kolossaal ensemble van drie stalinistische gebouwen welke zijn gebouwd in de jaren vijftig en is een van de belangrijkste voorbeelden van het Socialistisch Classicisme in Zuidoost-Europa. Het ensemble staat aan het Onafhankelijkheidsplein, waaronder zich ruïnes van Serdica bevinden. Het complex zelf bestaat uit drie delen. Het middelste deel wordt gebruikt door het Bulgaars parlement. Daarnaast staat een gebouw waarin een warenhuis en het kabinet is gevestigd. Aan de andere kant zijn het kabinet van de president, het ministerie van onderwijs en een hotel. Ook vind je hier het Nationaal Archeologisch Museum, dat is gevestigd in het gebouw van de grootste en oudste voormalige Ottomaanse moskee die dateert uit het einde van de vijftiende eeuw. Voor de deur tref je nog enkele oude grafstenen. En ja, dit is midden in het centrum.

National Art Gallery Sofia Bulgaria

National Art Gallery

De Nationale Kunstgalerij van Sofia herbergt meer dan vijftigduizend stukken Bulgaarse kunst. Je vind er beeldhouwwerken, schilderijen en andere kunstvoorwerpen die te maken hebben met de Bulgaarse geschiedenis of zijn gemaakt door Bulgaarse kunstenaars. Als je niets met kunst hebt, is een bezoek alsnog de moeite waard. De Nationale Kunstgalerij is namelijk gevestig in een prachtig paleis dat is gebouwd voor de Prins Alexander van Battenberg, de eerste vorst van Bulgarije na de bevrijding. Toegang tot National Art Gallery is zes leva.

Nationaal Historisch Museum

Ook het Nationaal Historisch Museum is interessant om te bezoeken als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Bulgarije. De collectie van het museum is onderverdeeld in verschillende tijdsperken en bestaat uit wel vijfenzestigduizend voorwerpen, vanaf de ijstijd tot en met vandaag. Toegang tot het Nationaal Historisch Museum kost tien leva.

Sofia Bulgaria The Central Mineral Baths

De mineraalbaden

De centrale mineraalbaden werden in het begin van de twintigste eeuw gebouwd in de buurt van het voormalige Turkse bad en werden tot 1986 gebruikt als openbare baden van de stad. Helaas zijn de baden tegenwoordig niet meer in gebruik, maar het is nog steeds mogelijk om ze te bezoeken. Dit is absoluut de moeite waard vanwege de bijzonder architectuur. Bovendien herbergt het de geschiedenis van het Museum van Sofia, dat vanaf het jaar 6000 voor Christus tot en met het heden tentoonstelt. De baden werden ontworpen door Petko Momchilov en Friedrich Grünanger. Friedrich ontwierp trouwens ook de Synagoge van Sofia. Toegangsprijs tot de centrale baden is 6 leva.

Church of St. George Sofia
Sint Joris Kerk

De Sint Joris kerk is een van de bijzonderste bezienswaardigheden in Sofia die je echt moet bezoeken. De kerk bevindt zich midden in een hotel complex en maakt deel uit van een groter archeologisch gebied met monumenten en oude ruïnes van de stad Serdica. Het is de oudste kerk en het oudste gebouw in Sofia en bestaat alleen maar uit ronde vormen en rode bakstenen. In de kerk kun je fresco’s uit de twaalfde tot veertiende eeuw bekijken. Leuk weetje: deze fresco’s zijn pas in de twintigste eeuw ontdekt omdat ze tijdens het Ottomaanse tijdperk waren verstopt achter een verflaag.

Sofia Palace of Justice

Palace of Justice in Sofia

Sofia Court House

Het Justitiepaleis werd gebouwd tussen 1929 en 1940 met uitsluitend materialen van Bulgaarse oorsprong. Achitectonisch gezien vertegenwoordigd dit gebouw daarmee een van de monumenten van de Bulgaarse bouwkunst. Als je dit interessant vind is het zeker de moeite waard om het Sofia Court House te bezoeken, maar je zult sowieso niet om dit imposante gebouw heen kunnen. Het is namelijk gelegen aan het begin van de Vitosha Boulevard en dit is de bekendste straat in Sofia

Vitosha Boulevard

De Vitosha Boulevard is de bekendste straat in Sofia. De straat is autovrij en leent zich uitstekend om te winkelen. Er zijn high-end merken, internationale ketens en kleine boetiekjes te vinden. Daarnaast vind je er talloze gezellige restaurants, hippe bars en cafès en is het daarom een fijne plek om een hapje te eten of een drankje te doen. Aan het einde de Vitosha Boulevard heb je bovendien een mooi uitzicht op de Vitosha berg.

Banya Bashi Mosque Sofia Bulgaria

Banya Bashi Moskee

De Banya Bashi Moskee is een van de oudste moskeeën in Europa. De moskee is naar ontwerp van de architect Mimar Sinan en werd gebouwd in 1566. Het bijzondere van deze moskee is dat deze over natuurlijke waterbronnen is gebouwd. Rondom de moskee kun je zelfs de stoom zien opstijgen vanuit openingen in de grond. Het is dan ook niet zo gek om te bedenken waar de Banya Bashi, dat veel baden betekent, de naam aan te danken heeft. De Banya Bashi Moksee is buiten gebedstijden gratis te bezoeken.

sofia bulgaria Church of St Nicholas the Miracle-Maker

Church of St Nicholas the Miracle-Maker sofia bulgaria

sofia bulgaria russian church

De Sint Nikolas Russische kerk

De Orthodoxe Sint Nikolas Russische Kerk staat ook wel bekend als de kerk van Sint Nicolaas de Wondermaker of simpelweg de Russische kerk. Deze kerk werd gebouwd in 1914 en is ontworpen door Mikhail Preobrazhensky. De kerk staat op de plek van de Saray-moskee, die na de bevrijding van Bulgarije in 1882 werd verwoest. De klokken zijn geschonken door tsaar Nicolaas II van Rusland en de kerk is lange tijd de officiële kerk van de Russische ambassade geweest. Persoonlijk is dit een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Sofia. Niet alleen vanwege de interessante geschiedenis, maar vooral ook vanwege het contrast aan de binnen- en buitenkant.

Synagoge Sofia

Ik heb deze synagoge niet bezocht, omdat ik weiger geld te betalen om een huis van God te betreden. Voor mensen die hier geen problemen mee hebben kan dit een interessante bezienswaardigheid in Sofia zijn. De Synagoge is de op twee na grootste van Europa (de grootste staat in Boedapest) en werd in 1909 geopend. Omdat de meeste Bulgaarse Joden naar Israël zijn verhuisd, worden er nog nauwelijk dienste gegeven. Wel vind je in de synagoge een museum over de Joodse geschiedenis in Bulgarije.

Nationaal Theater Ivan Vazov

Dit is het Nationaal Theater van Bulgarije en ook het oudste van het land. Het werd opgericht door kunstenaars in het jaar 1904, maar later is het vernoemd naar de schrijver Ivan Vavoz. Zijn toneelstuk ‘Outcasts’ was de eerste voorstelling die in het theather werd gegeven.

Sofia Bulgaria Church of St Petka of the Saddlers

Church of St Petka of the Saddlers Sofia Bulgaria

Church of St Petka of the Saddlers

Talloze kerken in Sofia

Je vind echt talloze kerken in Sofia. De kerk van St. Petka bijvoorbeeld is een middeleeuwse Bulgaars-orthodoxe kerk, gewijd aan Martelaar Petka Ikoniyska. Dit was een Bulgaarse heilige uit de elfde eeuw. De kerk is een klein gebouw met één schip dat gedeeltelijk in de grond is gegraven en is gebouwd op de overblijfselen van een Romeins cultusgebouw. De toegang is gratis, maar er wordt een kleine toegangsdonatie gevraagd. Ook de St Nedelya-kerk is de moeite waard om te bezoeken. Deze kerk staat ook bekend als de Heilige Zondagkerk en is een Oosters-orthodoxe kerk welke werd ontworpen door het beroemde Bulgaarse architectuurteam Vasilyov-Tsolov. De entree is gratis, maar het is helaas niet toegestaan om foto’s te maken. Ook de kerk van Bojana is een bezoek waard. Deze kerk is gelegen in de wijk Bojana aan de rand van de hoofdstad Sofia en een van de beroemdste gebouwen van Bulgarije.

Nog meer bezienswaardigheden in Sofia

Daarnaast is de S. Cyrillus en Methodius Nationale Bibliotheek interessant. Deze bibiliotheek is vernoemd naar de oprichter van het Cyrillische alfabet en herbergt onder andere Arabische, Ottomaanse en Perzische documenten uit de geschiedenis. Neem ook een kijkje bij de Eagles Bridge die midden door de stad loopt. Leuk weetje: de adelaars op deze brug staan bekend als de beschermelingen van Sofia. Verder is het vooral heerlijk om te slenteren. Bulgarije is nog redelijk onontdekt en Sofia is een fijne stad om zelf te leren kennen zonder de opgelegde druk van lijstjes en bezienswaardigheden die je zou moeten zien. Door de vele verschillende invloeden uit het verleden ademt Sofia een unieke en bijzonder sfeer die je nergens anders zult vinden. De stad is bovendien versierd met graffiti en kunst. Ook zijn er veel mooie parken en pleinen om neer te strijken. Als je trouwens iets langer de tijd hebt is het de moeite waard om het Vitosha National Park en/of enkele kloosters in de buurt te bezoeken.

Ben je benieuwd hoe je het beste je reis kunt plannen? Lees dan ook dit artikel met tips voor je stedentrip naar Sofia.

1 thoughts on “Bezienswaardigheden die je moet zien tijdens een stedentrip naar Sofia

  1. Pingback: Handige tips om je stedentrip naar Sofia te plannen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.