Alcobaça, Batalha en Tomar zijn waarschijnlijk niet de eerste plaatsen die bij je opkomen als je denkt aan Portugal. Sterker nog, de kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord! Toch zijn deze eeuwenoude plaatsjes, gelegen in het midden van het land en vlak bij bedevaartsoord Fátima, een bezoek waard. Ze maken een belangrijk deel uit van de geschiedenis van Portugal en het zijn alle drie gezellig plaatsjes, waarbij je het gevoel zult hebben dat je terug gaat in de tijd. Het is aangenaam om door de smalle straatjes te slenteren en te genieten van de romantische sfeer. Daarnaast staan er enkele van de belangrijkste en mooiste monumenten die je in Portugal kunt vinden. Het loont dus de moeite om een dag uit te trekken en Alcobaça, Batalha en Tomar te bezoeken. Dit kan tijdens je road-trip door Portugal, maar leent zich ook uitstekend als dagtrip vanuit Lissabon. Het is namelijk maar anderhalf uur rijden en een bezoek van een paar uurtjes is voor iedere plaats meer dan voldoende. Uiteraard kun je deze dagtrip meerdaags maken, zodat je bijvoorbeeld ook een dag naar Fátima en Nazaré kunt. In dit geval raad ik je aan om de eerste dag Fátima en Tomar te bezoeken en de tweede dag naar Alcobaça, Bathala en Nazaré te gaan. 

Bezoek Alcobaça in Portugal

Alcobaça in Portugal

Jardim do Amor in Alcobaça

Het park Jardim do Amor in Alcobaça

Alcobaça

Alcobaça heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om het tragische liefdesverhaal van Pedro en Inês de Castro. Dit verhaal is een bron van inspiratie geweest voor vele schrijvers en kunstenaars en tot op de dag vandaag speelt het een belangrijke rol in zowel literatuur en kunst, als het plaatsje zelf. Zo kun je bijvoorbeeld een wandeling maken in Jardim do Amor, dat is gelegen op de plek waar de rivieren Alcoa en Baça samenkomen en dat de onsterfelijke liefde van Pedro en Inês oproept. In een van de zevenhonderd kluisjes in de muur kun je een briefje aan of voor de liefde schrijven. Bij Challet Fonta Nova kun je een setje kopen met twee sleutels, een klein briefje om te schrijven en twee lokale snoepjes. Je wens wordt drie jaar in een van de kluisjes bewaard.

Mosteiro de Alcobaça

Daarnaast staat Alcobaça bekend om Mosteiro de Alcobaça. Dit klooster is al meer dan negenhonderd jaar oud en werd gebouwd ten tijde van de stichting van Portugal in opdracht van de eerste koning; Dom Afonso Henriques. In de kerk liggen de twee graftombes van Pedro en Inês, opdat zij elkaar tijdens de dag des oordeels in de ogen zullen kijken. De kerk oogt sober, maar juist de eenvoud ervan maakt grote indruk. Je wordt overvallen door een sereen en spiritueel gevoel en ik kan je aanraden om echt de tijd te nemen voor een bezoek. Het is er bijzonder mooi en een meesterwerk van Cisterciënzer Gotische Kunst. Het complex werd door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Een kaartje kost zes euro, maar je kunt ook een combinatieticket voor vijftien euro kopen waarmee je zowel het klooster in Alcobaça, Batalha als in Tomar kunt bezoeken.

Tip: bezoek ook de Capela Relicario. Hiervoor moet je een apart kaartje kopen (twee euro) waarna de grote, houten deuren met een ouderwetste sleutel speciaal voor jou geopend worden. Dit is heel bijzonder om mee te maken en het extra kaartje in ieder opzicht meer dan waard. 

Uitzicht vanaf Pastelaria Alcôa op Mosteiro de Alcobaça in Portugal

Pastelaria Alcôa in Alcobaça, Portugal

Zoete gebakjes bij Pastelaria Alcôa in Alcobaça, Portugal

Pastelaria Alcôa

De kloosters in de buurt hadden lange tijd invloed op de bakkers in deze omgeving. Alcobaça staat hierdoor bekend om de lekkernijen. Er zijn diverse banketbakkerijen en patisseries in het stadje, maar aanrader is de prijswinnende banketbakker Pastelaria Alcôa. In 2014 werd hun Pastéis de Nata bekroond tot de beste van Portugal, ze hebben nog veel meer prijzen in de wacht weten te slepen. Omdat je de Pastéis de Nata traditioneel gezien het beste in de wijk Belém in Lissabon kunt eten, raad ik je aan om hier voor iets anders te gaan. De patisserie bakt namelijk nog steeds volgens receptuur van de monniken (hun zoetigheden worden daarom ook wel ‘de conventuele snoepjes’ genoemd).

Het aanbod bestaat volledig uit regionale zoetigheden die zijn gebaseerd op eidooier en suiker. Alles ziet er watertandend lekker uit en dat maakt het moeilijk kiezen. Probeer zeker de iconische Cornucópia de Ovos Moles, Coroa de Abadessa, Pudim de São Bernardo en Torrãoreal. Je kunt trouwens gemakkelijk twee of drie stuks per persoon bestellen! Tip: neem allemaal verschillende gebakjes, zodat je kunt delen. En mocht je dan nog niet genoeg van deze zoetigheden krijgen, kun je altijd nog een keertje langs in het filiaal in Lissabon.

Adres: Praça 25 de Abril 44, Alcobaça, Portugal of R. Garrett 37, 1200-309 Lisboa, Portugal

Batalha in Portugal

Wat te doen in Batalha in Portugal

Een bezoek aan Batalha in Portugal

Batalha

Batalha ligt op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Alcobaça. Het is een klein dorp waar eigenlijk maar weinig te beleven valt. Toch heeft het een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Portugal. De stad werd hier gesticht in opdracht van koning Dom João I, samen met het Mosteiro da Batalha. Hij deed dit om de maagd Maria te danken voor de overwinning van de Portugezen in de slag van Aljubarrota in 1385. Op het plein en in de straatjes rondom het klooster zijn enkele winkeltjes, restaurants en gezellige terrasjes. Verder vind je in Batalha de Ponte da Boutaca (overblijfselen van een oude brug) en de Igreja Matriz da Batalha (een Katholieke kerk). Iets buiten het centrum kun je ook Capela de São Jorge bezoeken. Deze kerk is precies op de plek waar de slag van Aljubarrota plaats heeft gevonden. Daarnaast heeft Batalha een museum (Museu da Comunidade Concelhia da Batalha) waar je meer kunt leren over de geschiedenis van het stadje.

Capela de São Jorge
Adres: Calvaria de Cima, 2440-197 Batalha, Portugal

Ponte da Boutaca
Adres: Estr. da Boutaca 68, Batalha, Portugal

Igreja Matriz da Batalha
Adres: Estr. de Fátima 10A, Batalha, Portugal

Museu da Comunidade Concelhia da Batalha
Adres: Av. Nuno Álvares Pereira 121, Portugal
 
Het Klooster van Batalha
 
Mosteiro da Batalha in Portugal
 
Het klooster van Batalha in Portugal
 
Mosteiro da Batalha

Mosteiro da Batalha

De bouw van het Klooster van Batalha duurde anderhalve eeuw, onder de heerschappij van zeven verschillende koningen, tot ongeveer 1517. Dit klooster is echt bijzonder mooi en doet ergens een beetje denken aan de Sagrada Familia in Barcelona. Het is lang zo groot niet, maar daarom niet minder fascinerend. Doordat het complex zo rijk versierd is, is er namelijk van alles te zien en ontdekken! Het klooster is een groot kunstwerk bestaande uit veel elementen van de Portugese Laatgotische en Manuelstijl en niet voor niets uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van Portugal. Bovendien maakt het deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Van binnen is het complex eveneens prachtig, al is de kerk zelf vrij sober. Je vindt er koninklijke grafkamers, maar ook het graf van een onbekende soldaat, ter herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast zijn de Capelas Imperfeitas (onvoltooide kapellen) heel bijzonder om te zien. Om onbekende reden is de bouw van deze kapellen nooit voltooid waardoor het dak ontbreekt en de tombes in de buitenlucht staan. 

De kerk zelf is vrij toegankelijk. Voor de rest van het complex heb je een entreebewijs nodig. Een kaartje kost ongeveer zes euro, maar met een combinatieticket voor vijftien euro kun je zowel het klooster in Alcobaça, Batalha als in Tomar bezoeken.

Tomar

Tomar is een kleine historische stad waar ooit de Orde van de Tempeliers was gevestigd. Deze orde is in de twaalfde eeuw ontstaan om de pelgrims die naar het Heilige Land trekken te beschermen. Daarnaast waren zij ook nauw betrokken bij de strijd om te Moren. Bijzonder om te weten is dat het oude stadsdeel van Tomar gebouwd is in de vorm van een kruis, met in het midden het plein Praça da República. Hier vind je São João Baptista. Deze kerk is het centrum van het feest Festa dos Tabuleiros (een van de oudste feesten van Portugal dat eens in de vier jaar wordt gevierd). Daarnaast kun je in Tomar een van de weinige synagoges bezoeken die in Portugal zijn overgebleven. En ook het Museu dos Fósforos (lucifermuseum), Convento de Santa Iria (het klooster van de Heilige Iria) en Igreja de Santa Maria do Olival (de kerk waar de meeste grootmeesters van de tempeliers liggen begraven) zijn een bezoek waard als je voldoende tijd hebt. 

São João Baptista
Adres:
Praça da República, Tomar, Portugal

Sinagoga de Tomar
Adres: R. Dr. Joaquim Jacinto 73, Tomar, Portugal

Museu dos Fósforos
Adres: Av. Gen. Bernardo Faria, 2300 Tomar, Portugal

Convento de Santa Iria
Adres: Rio Nabão, 2300-000 Tomar, Portugal

Igreja de Santa Maria do Olival
Adres:  Avenida da Horta D’El Rei, 2300-304 Tomar, Portugal

Convento de Cristo in Tomar, Portugal

Convento de Christo en Castelo Templário in Tomar

Het Klooster van Christus en het Kasteel van de Tempeliers in Tomar

Convento de Christo en Castelo Templário

Maar de echte trekpleisters van Tomar zijn natuurlijk het Klooster van Christus en het Kasteel van de Tempeliers. Deze liggen boven op een heuvel, aan de rand van de stad en midden in het bos. Als je vanuit het centrum van Tomar komt, vergeet dan niet om af en toe te stoppen om te genieten van het prachtige uitzicht. Ook de omliggende tuinen Mata Nacional dos Sete Montes zijn een bezoek waard. Al wandelend kom je, in het midden van de tuinen, vanzelf het Klooster van Christus en het Kasteel van de Tempeliers tegen. Het complex werd gesticht in 1162, op een stuk land dat de Orde van de Tempeliers als dank had gekregen van Dom Afonso Henriques. In de eeuwen die volgden werden, in opdracht van verschillende grootmeesters en koningen, steeds meer delen aan het complex toegevoegd en vonden er constant aanpassingen plaats. Hierdoor zie je veel architectonische stijlen terug, zoals de Gotische en de Manuelijnse stijl, maar ook de Renaissancestijl, Maniërisme, Barok en Romaanse kenmerken. Dit is heel bijzonder om te zien er zorgt ervoor dat er genoeg te ontdekken valt. Trek daarom voldoende tijd uit voor een bezoek want aan een uurtje heb je echt niet genoeg! 

Ook dit complex staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor een kaartje betaal je zes euro, maar met een combinatieticket van vijftien euro kun je zowel het klooster in Alcobaça, Batalha als in Tomar bezoeken (dit kaartje is een week geldig). 

2 thoughts on “Bezoek Alcobaça, Batalha en Tomar tijdens je road-trip in Portugal

  1. Pingback: Grutas de Mira de Aire: de grootste grotten van Portugal

  2. Pingback: Bezienswaardigheden in Fátima en de omgeving van dit bedevaartsoord

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.