We zijn onderweg naar Kroatië als Sara, mijn Sloveense vriendinnetje, ineens roept dat ze besloten heeft dat we niets langs de zoutpannen van Piran zullen gaan. Ik heb werkelijk geen idee waar ze het over heeft en kijk haar stomverbaasd aan. Ze begin te klagen over bezoekjes tijdens haar jeugd; iets met school, veel te warm, zout, saai, en elk jaar weer. Als ik haar eindelijk vraagt waar ze het over heeft, wat de zoutpannen zijn en of het goed gaat, begint ze prachtig en vol enthousiasme te vertellen. Sara is heerlijk om naar te luisteren. Op deze manier een stukje geschiedenis en cultuur van een land leren kennen is werkelijk bijzonder, zelfs in Europa en van een vriendin. Maar zodra ik haar vraag om toch een bezoekje aan de zoutpannen van Piran in het Secovlje Salina Nature Park, de officiële naam van het zoutwinningsgebied, te brengen schiet ze weer volop in modus paniek. Balen, want samen met haar was het zeker een geweldig uitstapje geworden. Helemaal omdat ze verteld dat er een winkeltje zit met allemaal natuurlijke cosmetica producten, zelfgemaakt. Maar eigenlijk zijn we onderweg naar Kroatië en bovendien ben ik bang dat Sara een echte paniekaanval krijgt als ze een zoutpan ziet.

Secovlje Salina Nature Park: de onontdekte zoutpannen in Slovenië
De onontdekte zoutpannen van Piran in Slovenië

Herinneringen aan een warme zomeravond

Een paar avonden later zitten we weer bij Sara en Matija thuis. De volgende ochtend zullen we afscheid nemen en vertrekken we naar de hoofdstad Ljubljana. Maar op dit moment genieten we nog even samen en de flessen wijn vloeien vanzelfsprekend rijkelijk. We zitten buiten in de tuin en het is werkelijk een prachtige zomeravond; een zoals uit de films, die je altijd zult herinneren. Als Matija en ik ons in een hevige humanitaire discussie bevinden trekt Sara zichzelf plotseling terug met haar telefoon. Een paar minuten later gebaart ze ons tot stilte. Ze heeft een route gepland om via de zoutpannen van Piran en nog een aantal bezienswaardigheden naar de hoofdstad te rijden. Sara is geweldig, want wij waren de zoutmijnen eigenlijk alweer vergeten. En het is echt zo de moeite waard om te bezoeken! Uiteindelijk zijn we er zelfs veel te lang gebleven, maar er is in het park dan ook echt van alles te zien, doen en beleven.

Secovlje Salina Nature Park: de onontdekte zoutpannen van Piran in Slovenië

Het Secovlje Salina Nature Park

Het Secovlje Salina Nature Park is gelegen tegen het kustplaatsje Piran aan, nabij de grens van Kroatie. Het beslaat 6,5 km² en bestaat uit twee delen. Het ene gedeelte, Lera, ligt in het noorden en het andere gedeelte, Fontanigge, ligt in het zuiden. Bij aankomst ziet het er alles behalve interessant uit en beleef ik spontaan dezelfde flashbacks van saaie schooltripjes in de felle zon als Sara. Wij bezoeken eerste het gedeelte ‘Lera’, waar het zout geoogst wordt. De zoutvlaktes lijken zich hier eindeloos uit te strekken en zijn kaarsrecht verdeeld door middel van houten vlonders. Er is nergens beschutting te vinden en de zon schijnt fel. Ik voel zweetdruppeltjes over mijn rug glijden, maar zodra ik over de lange, houten vlonder loop vergeet ik al snel de wereld om me heen. Wat is het hier bijzonder mooi zeg!

De zoutpannen van Piran in Slovenië
Secovlje Salina Nature Park: de zoutvelden van Piran in Slovenië

Zoutwinnen als inkomstenbron

In het park wordt op traditionele wijze zout gewonnen. Tot in de jaren zestig was dit een belangrijke inkomstenbron voor veel Sloveense gezinnen. Vanaf april tot en met mei werkten zij keihard in de hitte om zout te winnen. Nu zoutwinning meer een hobby dan een noodzaak is geworden, is er de ruimte en vrijheid voor andere bezigheden. Er wordt nog steeds zout gewonnen, op dezelfde manier als zevenhonderd jaar geleden. Een van de eigenaren is aan het werk. En hoewel hij geen woord in een andere taal dan het Sloveens spreekt, begint hij enthousiast te vertellen. Het is maar goed dat ik al zoveel van Sara gehoord heb, want nu heb ik tenminste enig idee wat de beste man vertelt.

De zoutvelden van Piran in Slovenië

Leuk om te weten: zout wordt gewonnen doordat er naast zee lage muurtjes zijn gebouwd waarachter de zoutpannen van Piran zich bevinden. Het zeewater stroomt van de ene vlakte naar de andere, terwijl het water verdampt door de hitte van de zon. Door telkens weer een laagje water aan de zoutmijnen toe te voegen, ‘groeit’ er als het ware een laag zout. Het zou dat op deze manier overblijft, wordt elke dag geoogst, zodat de kwaliteit het beste blijft.

Secovlje Salina Nature Park: de zoutpannen in Slovenië
Secovlje Salina Nature Park: de zoutvelden in Slovenië
Secovlje Salina Nature Park

Meehelpen met het oogsten van zout

We mochten zelf meehelpen oogsten. Nou ja, wat je meehelpen kunt noemen dan! Eigenlijk was het veel te warm om hier te staan en ging het mij alleen maar om het maken van de foto`s. Maar ik heb wel even ervaren hoe het is om zout te winnen en heb nu diep respect voor deze ambacht. Bovendien begrijp ik nu ook goed waarom zout zo duur kan zijn! Het is namelijk een heel langdurend proces om zout te kunnen winnen. En ook heel intensief. Het is moeilijk voor te stellen hoe dit werk vroeger moet zijn geweest. In het zoutmuseum, gelegen in het gedeelte ‘Fontanigge’, krijg je hier een indruk van. Leuk weetje: deze gebouwen waren vroeger de woning van de familie die hier zout won en de opslagplaats van het zout.

Secovlje Salina Nature Park: de onontdekte zoutpannen van Piran in Slovenië

Lepa Vida Thalasso Spa

In dit gedeelte van het park tref je ook veel dier-, plant- en boomsoorten. Maar eigenlijk staan door het hele park heen borden met informatie en kun je al wandelend of fietsend vogels spotten en zelfs recreatief vissen! Bij de zoutpannen is je ook een winkeltje waar allerlei leuke producten worden verkocht, zowel op het gebied van voedsel als cosmetica. Sara had gelijk, ik ben helemaal los gegaan en heb mezelf ontzettend verwend met een aantal fijne producten. En ben je toe aan ontspanning? Bezoek dan ook zeker de Lepa Vida Thalasso Spa. Hier kun je een paar uurtjes tot rust komen en ontspannen, of een heerlijke behandeling ondergaan. Dat is welverdiend na al die uren wandelen in de hete zon!

Secovlje Salina Nature Park in Slovenië

Bezoekersinformatie

Het park is het gehele jaar geopend vanaf acht uur in de ochtend en sluit een uur voor zonsondergang. Entree kost zeven euro per persoon. Op de website vind je meer informatie over een bezoek aan het Secovlje Salina Nature Park. De producten van Lepa Vida zijn helaas niet (meer) te koop in Nederland, maar wel in een aantal andere landen. Kijk op de website van Lepa Via voor de verkoopadressen, maar ook voor de behandelingen en bijbehorende prijzen in de spa.

Parecag 290, 6333 Sečovlje – Sicciole, Slovenië
Telefoon: +386 5 672 13 30

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

2 thoughts on “Secovlje Salina Nature Park: de zoutpannen van Piran in Slovenië

  1. Pingback: Vitamine Zee: spirulina, viscollageen en omega-3 visolie

  2. Pingback: Zo kun je groen, natuurlijk en duurzaam winkelen in Ljubljana

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.