Op aanraden van de leuke receptionist bij Hotel Mrak, heb ik een hapje gegeten bij Sorbara Steak House in Ljubljana. Zelf ben ik niet bepaald een liefhebber van vlees en daar zijn verschillende redenen voor. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om bewust te leven en dus ook te eten. Mijn maag draait af en toe, letterlijk en figuurlijk, om als ik soms denk aan de manier waarop onze voeding geproduceerd wordt. En bovendien ben ik eigenlijk een heel moeilijke eter en vind ik lang niet alles lekker. Ik kies er dus niet snel voor om vlees te eten, maar ik zal ook zeker niet altijd nee zeggen. Wel ben ik heel kieskeurig in het vlees (en sowieso het voedsel) dat ik eet en probeer ik zeker zo bewust mogelijk te consumeren. Hoewel ik thuis geen vlees bereidt en niet bestel in een restaurant, zal ik het ook niet weigeren als ik het door iemand anders voorgeschoteld krijg. Ik vind ik namelijk nog erger om vlees weg te gooien; dan is het dier helemaal voor niets geslacht. Ik geloof namelijk dat we dankbaar zouden moeten zijn voor het voedsel dat we hebben en ons best te doen hier een balans in te vinden.

Sorbara Steak House in Ljubljana is een fijn restaurant aan de rivier
Review van Sorbara Steak House in Ljubljana
Sorbora Steak House in Ljubljana Review

Bewuste voeding in Ljubljana

Bovenstaande is veel tekst die totaal niet kan verklaren waarom ik in een steakhouse ben gaan eten. Eerlijk gezegd geloof ik in het sluiten van compromissen. Mijn reispartner wilde hier graag naartoe en wie ben ik om voor een ander te bepalen wat hij of zij zou moeten eten? Bovendien ben ik ervan uitgegaan dat er vegetarische opties beschikbaar zouden zijn. Stom van mij. Natuurlijk heeft een steakhouse geen vegetarische opties! Ondanks het feit dat bewuste voeding in Slovenië vanzelfsprekend lijkt te zijn, kun je er dus niet vanuit gaan dat er overal aandacht voor veganisten, allergieën en natuurlijke ingrediënten is. De menukaart van Sorbara Steak House is vrij beperkt voor mensen zoals ik. Gelukkig is de services geweldig en denken zowel de bediening, als de chefs graag met je mee.

Tip: lees ook dit blog over bezienswaardigheden in Ljubljana

De keuze voor duurzame ingrediënten

Bovendien wordt er wel degelijk bewust voor duurzame ingrediënten en producten gekozen. Het vlees dat Sorbara Steak House gebruikt is bijvoorbeeld afkomstig van de beste runderrassen die er zijn. Zo serveert het restaurant lokale gerechten gemaakt van Sloveense koeien, maar ook vlees van de Japanse Wagyu, de Amerikaanse Bizon en de schotse Black Agnus. Al deze dieren hebben een goed leven gehad op van een boerderij waar dierenwelzijn en het milieu belangrijk zijn. Onze ober, die zelf een mangoplantage in de Filipijnen runt en zomers in zijn thuisland bij Sorbara Steak House werkt, van alles over vertellen. Dit was echt heel fijn en zorgde er toch voor dat mijn gemoedstoestand enigszins gerust was gesteld.

Bief tartaar bij Sorbara Steak House in Ljubljana
Eten bij Sorbara Steak House in Ljubljana
Sloveens kaasplankje bij Sorbara Steak House in Ljubljana

Wijn, bief tartaar, mosterd en kaas

Omdat onze dagen in Ljubljana voornamelijk bestonden uit eten nuttigen, hadden we niet de mogelijkheid een complete steak of burger te verorberen. Serieus, het zou niet passen. We probeerden graag wat kleins van de kaart vol gezonde spanning lieten we ons dan ook graag verrassen. Ik kreeg een hele fles wijn voor mij alleen (omdat ik Sloveense wijn zo lekker vind) en we kregen een mandje huisgemaakt brood en twee kaasplankjes geserveerd. Een plankje met ansjovis, verschillende soorten mosterd en bief tartaar met gepocheerd ei en een plankje met verschillende soorten kaas en vleeswaren geproduceerd in Slovenië. Beide waren heerlijk en kan niets anders zeggen dan dat ik genoten heb. Vooral van die wijn!

Genieten met uitzicht op de rivier

Naast vlees, serveert Sorbara Steak House ook een aantal visgerechten, gevogelte en fijne salades. De menukaart is niet heel groot en bestaat voornamelijk uit typische, Sloveense producten. Bovendien kun je heerlijk nagenieten van een huisgemaakt dessert, onder het genot van bijpassende dessertwijn. Want geloof mij maar; van die Sloveense wijn kun je geen genoeg krijgen! De prijzen zijn vrij hoog, maar het eten is kwalitatief goed en het uitzicht op de rivier is prachtig. Het restaurant is formeel doch informeel en de gastvrijheid is uitmuntend. Er wordt echt de tijd voor je genomen en zowel de uitleg over de verschillende soorten wijn als de gerechten is bijzonder goed. Dit persoonlijk advies zorgt er echt voor dat je bij Sorbara Steak House goed verwend zult worden.

Bezoekersinformatie

Sorbara Steak House is absoluut een aanrader om te bezoeken tijdens een stedentrip naar Ljubljana. Het is een leuke ervaring om hier een hapje te eten en bovendien worden er heerlijke, lokale gerechten geserveerd. De keuze voor vegetariërs en veganisten is helaas wat klein, maar je kunt hier zeker wel aan je trekken komen. Toch vond ik het persoonlijk vooral een fijne plek voor kaasplankje met een bijpassend wijntje.

Gallusovo nabrežje 31
1000 Ljubljana
Slovenië

Tel: + 386 1 425 42 51
E-mail: sorbara@steakhouse.si

Kijk voor meer informatie op de website van Steak House Sorbara.

2 thoughts on “Sorbara Steak House in Ljubljana: restaurant aan de rivier

  1. Pingback: Bezienswaardigheden en activiteiten tijdens je stedentrip naar Ljubljana

  2. Pingback: Vijf redenen om de centrale markt van Ljubljana te bezoeken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.