Ik rijd midden door de woestijn. Op een snelweg weliswaar, maar er is niets anders dan zand te zien. Ik vraag me af wat ik hier doe en ben ervan overtuigd verdwaald te raken. Daarna val ik in een slangenkuil en zal ik worden opgegeten. Terwijl ik de meest onrealistische gedachten heb en totaal niet geniet van de omgeving, ben ik opzoek naar een benzinestation. Niet om te denken, maar om de instructies van de email op te volgen. Ik zal namelijk overnachten in het Desert Nights Camp, midden in de woestijn van Oman. En de instructies in de mail zegt: bellen als je bij het benzinestation aan de rechterkant bent. Dat lijkt niet heel duidelijk. Maar als ik mezelf bedenk dat er in de verste verte niets in de omgeving te bekennen is, begrijp ik ook dat ik het benzinestation niet zal kunnen missen.

Een bijzondere overnachting in de woestijn Desert Nights Camp in Oman

Huur een 4×4 jeep en trek de woestijn in

Aan de rand van de dichtstbijzijnde snelweg (de 23), is inderdaad een benzinestation gevestigd. Hier bellen ze voor naar het resort om te zeggen dat ze me kunnen komen ophalen. “Maar je kunt ook zelf deze kant op komen rijden” zegt de manager. En dus doe ik dat! Ik dacht even heel stoer en avontuurlijk te kunnen zijn. Echter, niets is minder waar. Richting de kampen zijn een soort wegen ontstaan doordat er vaak auto’s rijden. Bovendien is er gewoon bewegwijzering langs de weg en kun je deze prima zelfstandig volgen. Tenminste, als je over een 4×4 jeep beschikt. Maar ik raad je sowieso aan om deze te huren als je in Oman bent. Anders kun je vrijwel geen kant op en dat zou echt zonde zijn! Zeker als je de kans hebt om zelf in de woestijn te rijden. Dit is namelijk echt een unieke ervaring.

Desert Nights Camp in Oman nabij Muscat

Raak niet verdwaald in de woestijn

Toch is het belangrijk om goed op de letten. Op eigen houtje de woestijn in, is namelijk geen goed idee. Vanaf het benzinestation lijkt het allemaal niet zo spectaculair, maar het is nog best een stukje rijden. En als je een bordje mist en verdwaald raakt, heb je een serieus probleem. Google Maps zal je niet helpen en zeer waarschijnlijk heeft je telefoon ook geen bereik. En hoe weet je welke kant je op moet als je niets anders dan zand kunt zien? Bovendien verplaats het zand zich door de wind en hierdoor dus ook complete duinen. Het is dus echt heel makkelijk om verdwaald te raken in de woestijn, zeker als je wat dieper de duinen intrekt. Tip: laat je de autobanden een stukje leeglopen. Zo krijg je meer grip op het zand en is de kans om vast te komen zitten kleiner.

Een onwerkelijk, maar hartelijk welkom

Bij overnachten in de woestijn van Oman dacht ik aan een matje onder de sterrenhemel, zonder enige faciliteiten. Wel met veel insecten, slangen kou en zand in mijn neus, oren en haar. Ergens zag ik er dus best wel tegenop en vandaar dus ook mijn keuze om in een vijf sterren resort te verblijven. Toch vroeg ik me af wat luxe aan overnachten in de woestijn van Oman zou kunnen veranderen. Nou, dat blijkt heel veel. Je hebt echt het gevoel alleen op de wereld te zijn als je niets anders ziet dan zand. Maar als ineens, vanuit de verte, de poorten van het Desert Nights Camp zichtbaar worden geeft dit een euforisch gevoel. De auto parkeer je buiten de poorten, waarna je koffers met een quad worden opgehaald om naar je tent gebracht te worden. Ondertussen kun jij genieten van een hartelijk welkom met een versnapering en iets te drinken. Je hebt dit echt even nodig want het is een vreemde gewaarwording om zo in de woestijn te zijn. Met een beetje fantasie kun je jezelf voorstellen dat na dagenlang rondtrekken een oase terecht bent gekomen. Goed, ik overdrijf een beetje, maar het idee is leuk.

Overnachten in de woestijn in Desert Nights Camp

Overnachten in de woestijn van Oman Desert Nights Camp Review

Slapen in een luxe bedoeïenentent

Als je bent bijgekomen, wordt je naar je tent gebracht. De tenten zijn wit en steken mooi af tegen het roodkleurige zand. Iedere tent heeft een eigen ingang, met grote patio en een echte, houten deur. Binnen tref je een woonkamer, open slaapkamer en prachtige badkamer. Er is zelfs warm water en een airconditioning. Bovendien zijn de tenten prachtig ingericht: moderm met Arabische invloeden. Je vind er alles dat je nodig hebt, zoals slippers, een badjas, douchegel, shampoo en zeep. Ook zijn er koffie-, en theefaciliteiten, water en beschik je over een minibar. Doordat de tenten aan de bovenkant niet dicht zijn, heb je toch een verbinding met buiten. s’ Nachts kun je trouwens prima je deur open laten zijn om te genieten van de frisse lucht en geluiden uit de natuur. Je verblijft hier echt in een sprookje en het komt je aan niets tekort. Het personeel doet er werkelijk alles aan om het je naar de zin te maken en je verblijf in Desert Nights Camp zal absoluut zorgeloos zijn.

Overnachten in de woestijn van Oman

Geniet van de magische sfeer

Het is hier heerlijk vertoeven. De tenten zijn ruim van opzet, maar staan ook ver uit elkaar. Mijn tent stond aan de rand van het complex. Hierdoor had ik een prachtig uitzicht over de duinen en kon ik in de avond genieten van de heldere sterrenhemel. Het is moeilijk om te omschrijven wat je ervaart als je in de woestijn bent. Er overvalt een gevoel van stilte, rust en leegte. De wereld lijkt eindeloos en dit is de ideale plaats om te reflecteren en naar binnen te keren. De woestijn laat je voelen hoe klein je bent en hoe bijzonder het leven is. Wat mij betreft is het een unieke ervaring waarvoor je echt de tijd mag nemen. Hoewel ik er in eerste instantie een beetje tegenop zag om in de woestijn te verblijven, is het achteraf een van mijn mooiste ervaringen ooit. Ik kan niet wachten om nogmaals terug te keren naar de zandduinen. Echter, dit keer wil ik een meerdaagse trekking doen en slapen op een matje onder de sterren. Lekker primitief en zoals het hoort!

Eten, drinken en loungen in de woestijn

Het is namelijk een magische en intense ervaring om te overnachten in de woestijn. Je bent een met de natuur en komt helemaal tot jezelf. Er zijn geen woorden genoeg om dit te beschrijven. Het is namelijk echt iets om zelf te ervaren. Overnachten bij Desert Nights Camp in de woestijn van Oman was geweldig. Maar luxe veranderd wel degelijk iets aan de authentieke ervaring. Bovendien ben ik bang dat dit resort over enkele jaren onderdeel van het massatoerisme zal zijn. Desondanks heb ik genoten en kan ik het iedereen aanraden. Alles is goed verzorgd. Het eten is prima in orde, al vond ik het jammer dat het overduidelijk is afgestemd op toeristen. Toch is het een super ervaring om op deze manier te dineren (en ontbijten). Er zijn uitgebreide buffetten en volop keuze ongeacht je dieet. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om, tegen extra betaling, privé te dineren of barbecueën. De sfeer is geweldig, zeker rondom het kampvuur en onder het genot van de live muziek.

Bijzonder overnachten in de woestijn Desert Nights Camp in Oman

Activiteiten in de woestijn van Oman

Ook biedt het resort verschillende activiteiten in de woestijn aan. Geniet bijvoorbeeld van de prachtige zonsondergang, onder het genot van een hapje en drankje, ga quad rijden, dune bashing, zand surfen of laat henna zetten. Daarnaast kun je op kamelensarfari, een excursie naar de bedoeïenen maken of een dagtocht naar wadi Bani Khalid. Ik moet hier eerlijk bij zeggen dat dit allemaal vrij duur is en echt gericht op het toerisme. Sommige ervaringen zijn geweldig, maar enkele kun je ook prima zelfstandig ondernemen op een meer ontspannen manier. Toch zul je een onvergetelijke tijd hebben. Door de magische en isolerende omgeving van de woestijn ben je namelijk echt even (bijna) helemaal alleen op de wereld en zul je bijna vergeten wat ‘toeristisch’ betekent. Als je het dus niet fijn vind om zelf dingen te ondernemen, zijn deze excursies absoluut een goede optie!

Bezoekersinformatie

Overnachten in de woestijn van Oman is een van de mooiste ervaringen in mijn leven en ik kan het iedereen aanraden. Zoals ik al zei zag ik er in eerste instantie een klein beetje tegenop en was ik blij in een resort te verblijven. Echter, de volgende keer kies ik absoluut voor een meerdaagse trekking zonder luxe. Als je zorgeloos wilt genieten kan ik Desert Nights Camp aanbevelen. Het resort is gelegen op 200 kilometer van Muscat, in de Wahiba woestijn (sharqiya sands). Er zijn ongeveer dertig luxe privé bedoeïenententen en deze zijn allemaal zo geplaatst dat iedereen voldoende privacy heeft.

Al Wasil, Sur
Al Wasil 115
Oman

Telefoon: +968 9281 8388
E-mail: reservations@desertnightscamp.com

Boek via: Booking.com (affl) of kijk op de website van Desert Nights Camp.

1 thoughts on “Magisch overnachten in de woestijn van Oman: Desert Nights Camp

  1. Pingback: Bezoek op vrijdag de geitenmarkt in Nizwa tijdens je reis door Oman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.