Op de berg Bülbüldağı, op ongeveer twintig kilometer vanaf Kuşadası in Turkije staat het huis van de heilige maagd Maria. Dit is een bekend bedevaartsoord voor zowel het Katholieke als het Islamitische geloof gelegen nabij Efeze, het grootste openluchtmuseum van Turkije. Er zijn geen bewijzen dat de Maagd Maria hier echt gewoond heeft, maar volgena overleveringen uit de 2de eeuw (Ireneüs en Clemens van Alexandrië) heeft zij, na uit Jeruzalem vertrokken te zijn, hier samen met apostel Johannes, haar laatste jaren in deze Ionische stad doorgebracht. Apostel Johannes heeft een aantal jaren het Christendom in deze omgeving verspreid terwijl zij verbleven in de St. Johannas basiliek die te bezoeken is in het nabijgelegen dorp Selçuk, gelegen op de heuvel Ayasoluk.

Het huis van heilige maagd Maria een bedevaartsoord in Turkije

Het huis van heilige maagd Maria een bedevaartsoord

Het huis van de heilige maagd Maria een bedevaartsoord in Efeze Turkije

Visioenen van de Duitse non

De plek werd gevonden dankzij visioenen van de Duitse non Anna Katharina Emmerick. Zij was zelf nog nooit buiten Duitsland was geweest, maar kon wel nauwkeurig het huis van Maria en de plek waarop het staat beschrijven. Op 18 oktober 1881 werden de ruïnes van een huis ontdekt op een plek die overeenkwam met de beschrijvingen van de non, door de Franse priester Abbé Julien Gouyet uit Parijs. De kerk heeft echter nooit een officieel standpunt ingenomen over de authenticiteit van de plek. Toch heeft Paus Paus Paulus VI het huis op 26 juli 1967 bezocht en met het schenken van een bronzen beeld de authenticiteit onofficieel bevestigd. Helaas is het huis dat er nu staat niet origineel. Het werd herbouwd op de van beschrijvingen van de Duitse non. Bovendien doet het tegenwoordig dienst als kapel. Er is een gebedsruimte en een altaar met een standbeeld van de Heilige Maagd Maria.

Het huis van de heilige maagd Maria een bedevaartsoord in Turkije

Meryem Ana Evi een bedevaartsoord in Turkije

De ‘Wall of Wishes’ naast de kapel

Helaas mag je niet overal foto’s maken en de aanwezige beveiliging controleert er streng op dat dit niet gebeurd. Alleen in het park rondom het huis en bij de ‘Wall of Wishes’ is het toegestaan om foto’s maken. Deze muur is naast de kapel en dient om wensen en gebeden op te hangen. Achter de kapel vind je ook bronnen waar het mogelijk is om water te drinken. Veel mensen vullen ook flesjes om mee te nemen. Het schijnt namelijk dat dit water een heilige en genezende werking heeft. Andere mensen zeggen daarentegen dat het drinken van dit water puur een symbolische zuivering is van het lichaam en de geest. Het maakt niet uit waar je in gelooft, het huis van de heilige Maagd Maria is absoluut een bezoek waard tijdens je vakantie in Turkije. Het huis van de heilige maagd Maria is absoluut een bezoek waard tijdens je vakantie in Turkije. Aan een of twee uurtjes heb je meer dan genoeg tijd, dus het is ook heel goed te combineren met een bezoek aan de stad Efeze.

Het huis van heilige maagd Maria in Turkije

Bezoekersinformatie

Het bezoeken van Meryem Ana Evi kost geld, maar met een Turks paspoort of een Turkse verblijfsvergunning mag je gratis naar binnen op vertoon van dit identiteitsbewijs.

Adres: Atatürk Mah. Mevki Küme Evleri 35922 Selçuk/İzmir
Telefoonnummer: +90 232 894 10 14
Openingstijden: van 09.00 uur t/m 17.00 uur.

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps of kijk op de website van Meryem Ana Evi voor meer informatie.

1 thoughts on “Het huis van heilige maagd Maria: een bedevaartsoord in Turkije

  1. Pingback: Bezienswaardigheden in Efeze: de grootste Romeinse stad in Turkije

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.