Op ongeveer honderdveertig kilometer vanaf Muscat, vind je in de binnenlanden van Oman de historische stad Nizwa. Nizwa vormt de hoofdplaats en grootste stad van de regio Ad Dachiliyah en is een van de oudste steden van Oman. Het is een belangrijk centrum voor onder andere handel, religie en kunst. Dit maakt het een leuke stad om te bezoeken en hiervoor kun je gerust een heel dagdeel uitrekken. Struin bijvoorbeeld door de souk; een van de oudste in het land. Hier vind je onder andere prachtig aardewerk, een aantal souvenirwinkeltjes, bijzonder houtsnijwerk, mooie textielwaren, heerlijk ruikende kruiden en een groot assortiment zilverwerk en zilveren sieraden. Omdat het niet druk is kun je goed de sfeer van het lokale leven proeven. Bovendien is er ook een markt waar groente, fruit en andere dagelijkse levensmiddelen verkocht worden. Dit maakt de ervaring nog authentieker. Een aanrader is om even een kijkje te nemen in de hal waar ze dadels verkopen. Ze hebben hier werkelijk heerlijke dadels (lekker om een grote doos mee naar huis te nemen). Daarnaast zijn er in Nizwa heel wat leuke eetgelegenheden waar je heerlijk kunt eten met een prettig uitzicht.

Souk in Nizwa

De souk van Nizwa

Doen in Nizwa

De geitenmarkt in Nizwa

Het liefst bezoek je de stad op donderdag-, of vrijdagmiddag. Iedere vrijdagochtend is er namelijk een geitenmarkt plaats in Nizwa, die een bezoek nog specialer maakt. Vanuit het hele land komen kopers en verkopers bijeen om verschillende soorten vee zoals koeien, schapen en geiten te verhandelen. Mannen in dishdasha (de lichtgekleurde jurken) en vrouwen gekleed in prachtige, zwarte of juist zeer kleurrijke, stoffen (waarvan de kleur verschilt per streek reizen waaruit zij vandaan komen) naar Nizwa af en komen met zonsopgang naar de markt. In het midden van deze markt komen alle mannen bijeen. Verkopers laten hun vee rondlopen in een grote kring  met een rond plateau in het midden zodat iedereen goed kan kijken. Kopers keuren de dieren door ze grondig te inspecteren. Er wordt luid onderhandeld totdat een akkoord is gevonden waarin beide partijen zich kunnen vinden. De meeste vrouwen houden zich op de achtergrond, maar enkele van hen onderhandelen vakkundig mee.

De geitenmarkt in Nizwa

Een onvergetelijke ervaring in Oman

Een bezoek aan deze markt is een onvergetelijke ervaring. Je krijgt er een goed beeld van het traditionele leven van de Omani uit verschillende streken van het land. Het is prachtig om de verschillende klederdrachten te aanschouwen en bijzonder om zo te midden van de lokale bevolking te staan. Echter, de geitenmarkt in Nizwa wordt steeds meer toeristisch en ergens vind ik dat heel spijtig. Als toeristische trekpleister is dit vervelend voor de lokale bevolking. Tijdens mijn bezoek waren er namelijk enkele toeristen aanwezig die een korte broek droegen en blote schouders hadden. Dit is zo ontzettend respectvol, zeker als je gaat naar een plek waar mensen uit de binnenlanden komen en niets anders willen dan in levensonderhoud voorzien en verder nooit in aanraking komen met toeristen. Het lijkt me het prettigst voor iedereen om een beetje aan te passen. Zelf werd ik bijvoorbeeld door een klein jongetje bij mijn hand gepakt een meegetrokken in de kring. Hij wilde me een baby-geitje laten zien dat ik in mijn armen kreeg gedrukt terwijl ik tussen de Omani instond. Dit was echt zo’n bijzondere ervaring, net zoals overnachten in de woestijn.

Geitenmarkt in Oman

Onderhandelen begint bij zonsopkomst

De geitenmarkt in Nizwa begint rond 06.00 uur of 07.00 uur (bij zonsopgang) en eindigt om 09.00 uur of 10.00 uur. Het is er heel druk en een komen en gaan van mensen en dieren. Wees er vroeg bij! Door de drukte is het namelijk moeilijk om een parkeerplaats te vinden. Daarnaast is een bezoek aan deze markt echt heel leuk en interessant. Je zult je ogen uitkijken en op een unieke manier van het lokale leven proeven. Bovendien is het geweldig om de onderhandelingen te volgen, zeker als ze er fel aan toegaan. Aan een uurtje zul je daarom waarschijnlijk niet genoeg hebben en voordat je het weet is de markt afgelopen. Heb je er al eerder genoeg van? Dan kun je altijd nog rondstruinen op de omringende markt, in de souk of  plaatsnemen in een van de fijne restaurantjes. Echter, dat kan ik me haast niet voorstellen en ik raad je aan daar een ander moment voor inplannen. Het spektakel van de onderhandelingen is namelijk zo mooi dat je er uren naar kunt blijven kijken!

Het Fort van Nizwa

Na afloop van de geitenmarkt kun je ook nog een kijkje nemen bij het fort van Nizwa. Dit fort is net buiten de souk gelegen en is zeker een bezoek waard als je in Nizwa bent. Het is een mooie plek om rond te lopen en te genieten van een blik in de geschiedenis. Dit fort is een van de oudste in Oman en gebouwd in 1650. Het is een bijzonder bouwwerk dat allerlei slimme trucs bevat om vijanden buiten de deur te houden. Bovendien is het prachtig gerestaureerd en heeft een aantal mooie kamers, gedecoreerd met bijzondere motieven en plafonds. Daarnaast zijn er enkele punten vanwaar je een prachtig en panoramisch uitzicht hebt. Er is verder helaas maar weinig informatie aanwezig, maar een bezoek is zeker de moeite waard.

Bezoekersinformatie

De geitenmarkt van Nizwa vind iedere vrijdagochtend plaats bij zonsopgang, rond 06.00 uur of 07.00 uur, bij de parkeerplaats van de Souk. Het is aan te raden om vroeg te komen zodat je een goed plekje kunt vinden vanwaar je alles kunt zien.

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.