Ben je op zoek naar de leukste dingen om te doen in Istanbul? Er zijn heel wat bekende bezienswaardigheden in het historisch centrum, maar als je wat langer in de metropool verblijft is er nog veel meer te ontdekken. Ondanks dat de rest van de stad voornamelijk modern is en voldoet aan het typische beeld van een wereldstad (met gele taxi’s), zijn er verschillende wijken in Istanbul waar je kunt genieten van de cultuur, geschiedenis en gastronomie. Iets wat ik graag doe op zaterdag bijvoorbeeld, is samen met een vriendin naar de Feriköy Organik Pazarı. Dit is een markt, maar het is heerlijk om hier enkele uurtjes rond te struinen en af te sluiten met een hapje en drankje. Je bent hier namelijk omringd met geuren, kleuren en smaken van het platteland terwijl je midden in een van de grootste steden ter wereld bent.

Over Feriköy Organik Pazarı

Hoewel er in Turkije prachtige groente en fruit worden verbouwd, zijn begrippen zoals biologisch, organisch, ecologisch en biodynamisch minder bekend. Gelukkig wordt duurzaam aanbod aan duurzame, diervriendelijke producten waarbij rekening wordt gehouden met mens en milieu. Zo vind je op de Feriköy Organik Pazarı verkopers vanuit het hele land. Zij komen hier iedere zaterdag en zijn verplicht zichzelf aan te sluiten bij Buğday (Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği – Buğday Ecological Life Support Association). Dit is een non-profit organisatie die een ecologische leeftstijl stimuleert. Leuk om te weten is dat de meeste verkopers dorpsbewoners zijn die hun geld verdienen met het boerenleven. Op deze manier worden deze mensen ondersteund in de manier van hun levensonderhoud en hebben kleinere gemeenschappen hier ook profijt van.

Rondstruinen en sfeer proeven

Het aanbod is vrij groot en seizoensgebonden. Je vind er veel vers fruit en groente, maar ook brood, honing, kaas, jam, humus, vleeswaren en andere dagelijkse levensbehoeften zoals eieren en noten. Daarnaast is er ook een groot aanbod aan bijvoorbeeld pasta en granen, melkproducten en de lekkerste olijven. Alles is direct afkomstig vanaf het platteland en veel producten zijn zelfgemaakt en hebben maar een beperkte houdbaarheidsdatum. Het is leuk om tussen de kraampjes te struinen. Veel verkopers bieden natuurlijk hetzelfde aan, maar er zijn ook bijzondere dingen. Er zijn bijvoorbeeld natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten verkrijgbaar, maar ook verschillende soorten zoetigheid geschikt als cadeau (of om zelf lekker van te snoepen). De verkopers zijn vriendelijk, staan je graag te woord en als de omstandigheden het toelaten maken ze zelfs graag een praatje, uiteraard onder het genot van een kopje thee.

De Feriköy Organik Pazarı

Je kunt jezelf hier dus prima een uurtje of twee vermaken. Zeker als je van de sfeer geniet en plaatsneemt op een van de kleine stoeltjes in het eetgedeelte. Hier kun je heerlijke Turkse gerechten bestellen die worden gemaakt door ‘teyzeler’ (Turkse Tantes) afkomstig van het platteland. Dit betekent authentiek en traditioneel eten en dat voor maar heel weinig geld! Je betaalt slechts enkele lira’s voor een gözleme. Dit is een Turkse pannenkoek gevuld met bijvoorbeeld kaas, spinazie of gehakt. En eerlijk gezegd vind je ze maar op weinig plaatsen zo lekker als hier. Aan te raden zijn ook de super lekkere smoothies. Afhankelijk van het seizoen verschilt het soorten fruit en groente worden gebruikt, maar geloof me als ik zeg dat ze allemaal even heerlijk zijn. Feriköy Organik Pazarı is daarom absoluut een aanrader om te bezoeken als je wat meer tijd in Istanbul hebt. Het aanbod is geweldig, de sfeer is fantastisch en je kunt er heerlijk eten!

Bezoekersinformatie

De markt vind iedere zaterdag plaats in Şişli Municipality Car Park vlakbij het Uğur Center in Bomonti. Als je met de metro komt stap dan uit in Osmanbey Metro en neem de uitgang Rumeli Caddesi. Vanaf hier is het nog ongeveer vijf tot tien minuten lopen. Kun je het niet vinden, vraag dan gerust de weg want iedereen in de buurt kent deze markt.

Klik hier voor een routebeschrijving met Google Maps.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.