Mijn tien favoriete Turkse gerechten

Als je me vraagt wat ik het meest mis dan hoef ik daar niet lang over na te denken. Hà, ik hoef er helemaal niet lang over na te denken, want ik heb het volgens mij over niets anders. Klagen doe ik. Klagen, klagen, klagen en nog eens klagen. Ik mis namelijk eten. Heel veel eten. Ik mis heel veel gerechten en producten, maar ook supermarkten, groenteboeren, restaurants en de FEBO. De bakker, de slager, ik mis ze. Maar, ondanks dat ik zoveel klaag heeft Turkije natuurlijk ook heus wel hele lekkere gerechten. Vandaag heb ik mijn tien meest favoriete Turkse op een rijtje gezet. Probeer ze vooral uit als je eens in Turkije bent, want ze zijn echt heerlijk!

Menemen

Menemen is een gerecht dat wordt geserveerd in een klein, leuk pannetje. Het klassieke gerecht bestaat ei, ui, tomaat en groene peper. Soms wordt er ook kaas, worst, spinazie of andere ingrediënten toegevoegd.

Pogača

Pogača is een soort brood dat gevuld kan zijn met bijvoorbeeld groente of kaas. Dit klinkt heel simpel, maar het is zo lekker. Zo lekker. Zo lekker! Vooral als ze huisgemaakt zijn door bijvoorbeeld Nevzat zijn oma of net uit de oven komen..

İmam Bayıldı

İmam bayıldı betekent letterlijk `De Imam die omviel`. De geschiedenis van dit stoofgerecht ken ik helaas niet, maar dat het erg lekker is weet ik wel. İmam Bayıldı zijn met groente gevulde aubergines die in de oven worden bereid. Meestal wordt İmam bayıldı geserveerd al bijgerecht.

Köfte

Er zijn veel verschillende köfte. De basis bestaat altijd uit gehakt, maar er kunnen verschillende soorten kruiden worden gebruikt. Mijn favoriete köfte zijn gehaktballetjes in tomatensaus.

Lahmacun

Oftewel Turkse pizza in het Nederlands. Een gerecht dat bestaat uit deeg dat meestal belegd is met een mengsel van gehakt, ui, tomaten en pepers. De pizza wordt vaak belegd met tomaat, peterselie en citroen en is echt heel erg lekker!

(Biber) Dolması

Meestal denken mensen bij het woord `dolma` aan de alom bekende gevulde wijnbladeren, maar `dolma` betekent letterlijk niets anders dan `gevuld` en kan dus van alles zijn, zolang het maar gevuld is. Biber Dolması bijvoorbeeld zijn gevulde mini-paprika`s en worden gevuld met onder andere rijst, gehakt en tomaat. Ik ben dol op alle soorten dolma, maar de klassieke Dolma en Biber Dolmasi zijn favoriet.

Pilav

Pilav is een Turks rijstgerecht en ook hiervan bestaan weer diverse variaties. Mijn lievelingsgerecht is Sade pilav. Ik heb af en toe een beetje moeite met mijn moedertaal en kom even niet op de vertaling, maar kort gezegd komt het erop neer dat Sade pilav voornamelijk alleen maar rijst is. Dus zonder toevoegingen van groente, fruit en/of kruiden. Het lekkerst vind ik het om Sade pilav met kip, peper en ketchup te eten!

Su böreği

Su böreği lijkt een beetje op een soort lasagne. Het gerecht wordt gemaak van filodeeg en gevuld met witte of gele kaas, gehakt, patat of bijvoorbeeld spinazie. En ik vind ze allemaal even lekker.

Pide

In tegenstelling tot Lahmacun, is pide echt een Turkse Pizza. Alhoewel, nu ik dit zo geschreven heb ben ik er niet zo zeker van wat pide nou precies is. Er zijn namelijk verschillende soorten Pide; Ramazan pide (Turks brood), Kur pide (gevuld deeg) Karadeniz pide (een soort pizza). En de vullingen zijn nog diverser. Mijn favoriet is Trabzon pide. Dit is Karadeniz pide met gele kaas en een ei. Maar er zijn nog zoveel meer variaties mogelijk!

Kuru Fasulye

Dit is de Turkse variant op witte bonen in tomatensaus en erg lekker. Natuurlijk niet zo lekker als de witte bonen in tomatensaus uit blik van Heinz, want daar kan niets of niemand tegenop. Kuru fasulye is erg lekker om samen met Sade pilav te serveren of om gewoon zo te eten.

Wat is jouw favoriete Turkse gerecht?

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.