Tips om goedkoop Sinterklaas te vieren

De hele discussie rondom Sinterklaas negeer ik voor het gemak even, ik vind het niet nodig om hier iets over te zeggen. Ik vind de hele discussie eigenlijk niet nodig, maar dat terzijde. Zoals ieder jaar wordt Sinterklaas in veel huishoudens gevierd, met of zonder kinderen. En hoe leuk het ook allemaal is, het lijkt ook wel steeds duurder te worden. Met ook Kerst, Oud&Nieuw en eventuele verjaardagen in het vooruitzicht, is het dus fijn om de uitgaven een beetje te kunnen beperken. En dat natuurlijk het liefst zonder de pret te bedrukken. Daarom geef ik een aantal goede tips om goedkoop Sinterklaas te vieren.

Stel een budget

Toen ik bij Bart Smit werkte hadden veel klanten tijdens de feestmaanden geen portemonnee bij zich. In plaats daarvan hadden ze enveloppen met daarop de namen van de personen voor wie ze cadeau`s kochten. Super slim bedacht natuurlijk, want behalve dat je alles netjes en overzichtelijk houdt, is het ook veel makkelijker om jezelf echt aan een bepaald budget te houden. Spreek met jezelf dus een bepaald budget af en verdeel dit in enveloppen met de juiste naam erop. Dit bedrag kun je uitgeven en als de envelop leeg is, dan heb je gewoon pech gehad, wat je niet hebt kun je namelijk ook niet uitgeven.

Koop nuttige cadeaus

Het is natuurlijk heel leuk om grappige en leuke cadeaus te geven, of een zak vol speelgoed, maar kleding, schoenen, verzorgingsproducten, huishoudelijke artikelen, voedselwaren en producten op het gebied van interieur zijn vaak hartstikke gewenst en als je een beetje je best doet ook een heel leuk cadeau, zelfs voor kinderen. Als je geeft wat iemand echt nodig heeft, bespaar je geld uit op onzinnige cadeau`s en het is vaak nog duurzaam ook.

Schoen zetten

Als je kleine kinderen hebt die graag hun schoen zetten, maak hier dan duidelijke afspraken over. Laat ze bijvoorbeeld om de paar dagen of een of twee keer per week hun schoen zetten. Wij mochten vroeger overigens iedere dag onze schoen zetten. Dit betekende echter niet dat we ook altijd een cadeautje kregen. Soms zat er een handje pepernoten, een brief of kaart of gewoon helemaal niets in onze schoen. Sinterklaas kan nu eenmaal niet iedere dag langskomen en er hoeven bij voorbaat al geen grote, dure cadeau`s in de schoenen te worden gestopt. Dat past niet eens!

Vergelijk prijzen

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch doen maar weinig mensen het. Prijzen vergelijken kan zo ontzettend veel geld besparen. Met name bij speelgoed. De twee `dikke boeken` en alle volle pakketten met folders die ieder jaar op de mat vallen zijn niet alleen geschikt voor wenslijstjes, maar zijn ook zeker bedoeld om prijzen te vergelijken, zeker tijdens de dure maanden. Vergeet trouwens ook niet om even online research te doen. Webwinkels hebben veel minder vaste lasten en bieden hun producten dus vaak voor lagere prijzen aan.

Maak zelf cadeaus

Dit is natuurlijk niet echt geschikt om voor je kinderen te doen, maar wel voor bijvoorbeeld je vader, oma, vriend of zus. Surf even rond op Pinterest voor leuke ideeën of verzin iets leuks en persoonlijks. Als jouw zus bijvoorbeeld een echte theeleut is kun je heel leuk een pakket met verschillende soorten thee (uit de keukenkastjes), een leuke mok (van de Action), koekjes (uit de verpakking en in folie), tijdschriften/een boek, sloffen en een plaid (ook van de Action) erin. Voor je ijdele vriend maak je een beauty pakket met een handdoek, maskers, scheermesjes, een spiegeltje, creme, scrub en een kam erin en dit vul je op met proefmonsters. Zo kun je voor iedereen wel iets leuks en persoonlijks bedenken en dit hoeft allemaal echt niet zo duur te zijn. Nog een aantal leuke ideeën: zelf iets breien, een receptenboek schrijven, een scrapbook vol mooie foto`s maken, zelfgemaakte maskers en scrubs in weckpotten en zelfgemaakte interieurproducten zoals bijvoorbeeld een lijst om sieraden op te bergen, kaarsen of als je heel ingenieus bent: een zelf getimmerd boekenkastje of krukje.

Organiseer een dobbelavond met het thema recyclen

Helemaal verantwoordt en hartstikke grappig, vooral als je vrienden of familie ook niet zoveel te besteden hebben: in plaats van cadeau`s online of in de stad te kopen ga je bij jezelf thuis `winkelen`. Zoek in huis bij elkaar wat je niet (meer) gebruikt, niet nodig hebt en niet mooi vind en pak dit in. Het liefst natuurlijk in krantenpapier of iets anders dat bij het thema pas. En uiteraard zoek je wel een beetje mooie spullen uit, geen afgedankte oude troep want daar wordt je zelf immers ook niet blij van. Dobbelen maar! En nu maar hopen dat die lelijke vaas die je hebt ingepakt, niet afkomstig van je schoonmoeder was..

Wensen

Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om het snoepgoed en zakken vol cadeau`s, maar om het gezellig samenzijn en het aan een ander denken. Dit is de kans om middels een gedicht anoniem je verhaal te vertellen of iemand een goed in de maling te nemen door middel van een vieze surprise. Kinderen zijn al heel snel tevreden en vind alles al snel spannend. Daarbij zijn ze vaak blijer met nuttige cadeau`s en een mooi cadeau dat ze echt wilden hebben, dan met heel veel cadeau`s waar eigenlijk geen interesse voor is en wat dus snel achter in de kast zal belanden. Daarbij kun je Sinterklaas ook om wensen in plaats dingen laten draaien, dit hoeft behalve een beetje inzicht en creativiteit, helemaal niets te kosten. Denk bijvoorbeeld aan: een ochtendje uitslapen voor je moeder, een ontbijt op bed voor je opa en oma, een massage voor je lief, een dagje vissen met je vader, een dagje pamperen met je zus of beste vriendin en een wandeling met je opa. Deze cadeau`s kosten allemaal niets, maar zijn toch onbetaalbaar.

Heb jij nog meer tips om goedkoop Sinterklaas te vieren?

Facebook Comments

1 Comment

  • Dit vind ik hele leuke tips en ook goed dat je er aandacht aan besteed in deze moeilijke tijden. Vooral online kun je hier veel aan hebben, thanks!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.