Een lekker en makkelijk recept voor zelfgemaakt brood

Al tijden wilde ik zelf een zelfgemaakt brood bakken en probeerde ik mezelf te verdiepen in de onduidelijke “zelfgemaakt brood” wereld. Waar je bij het ene recept 3 gram gist nodig hebt en bij het andere recept  12 gram, waar je bij het ene recept absoluut geen warm water mag gebruiken en bij het andere recept juist heet water moet gebruiken, zag ik door de bomen het brood bos niet meer. Ik wilde alleen maar een simpel basis broodje bakken, zonder fratsen. Maar dan stond er in een recept: “zorg dat het zout en de gist niet met elkaar in aanraking komen” dan dacht ik: “HOE DAN?” Uiteindelijk heb ik een stuk of tien recepten onder de loep genomen en hier zelf maar iets van gemaakt. In de veronderstelling dat ik mijn oven zou laten ontploffen of dat er een baksteen uit zou komen, ging ik toch met frisse moed aan de slag. En waarrempel, het is gelukt! Dames en heren, zie hieronder mijn basis recept voor zelfgemaakt brood. Een lekker, zacht, simpel brood. Ik heb hier “semola rimacinata per pane” oftewel “hele fijngemalen griesmeel voor brood” gebruikt.

ingrediënten
  • 500 gram meel
  • 315 milliliter warm water
  • 50 gram olijfolie
  • 9 gram gist
  • 8 gram zout
  • 1 theelepel honing of suiker

Bereiding van zelfgemaakt brood

Los in een kommetje 9 gram gist op in een beetje water en voeg hier een eetlepel honing of suiker aan toe. Meng dit tot een papje. In een tweede kommetje los je 8 gram zout op in 500 milliliter warm water en voeg je hierna 50 gram olie toe. Zeef 500 gram meel in een kom en maak, voor het papje gist dat je net gemaakt hebt, een kuiltje in de bloem. Giet het papje in de kuil van de bloem en los het op. Giet daarna het warme water met de olie toe en kneed alles goed door elkaar.

Kneden, kneden, kneden

Blijf ongeveer tien minuten kneden, maar in ieder geval tot je een lamme hand en een stevig deeg hebt! Bestuif vervolgens je werkplaats met bloem en kneed nog even een minuut op vijf door. Echt, tot je niet meer kunt en een mooie, elastische bal hebt. Bestuif een kom met bloem en leg hier de deegbal in. Dek de kom af met plastic folie en laat deze twee uur rijzen. Dit kan gewoon in de oven, die je natuurlijk niet aanzet (al schijnt het rijzen wel te versnellen als je de alleen de lamp aanzet). Na twee uur is je deeg twee keer zo groot als het was. Leg het deeg op een met bloem bestuifde werkplaat en modelleer het weer tot een bal of een andere vorm. Laat het vervolgens nog een uur rijzen in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat. Haal je deeg na een uur uit de oven (als je deze daarin hebt laten rijzen uiteraard) en verwarm deze voor op 200 graden. Snijdt sneden aan de bovenkant van het brood van ongeveer een centimeter diep en bak het deeg in ongeveer 45 tot 50 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.