Gemakkelijk en snel overstappen naar de goedkoopste energieleverancier!

De zon schijnt. De thermometer geeft zomerse temperaturen aan en het liefst lig je nu op het strand. Overstappen naar een andere energieleverancier is waarschijnlijk wel het laatste waar je nu aan denkt. Nu het warm is, gebruiken we immers veel minder energie en lijken de stookkosten een zorg voor later. Maar over een paar maanden, als het kouder wordt en we de verwarming weer aan zetten, zal de rekening vanzelfsprekend ook direct een stuk hoger zijn. Wat jouw persoonlijke situatie ook is, het is altijd verstandig om je even te oriënteren op andere energiemaatschappijen. Overstappen is vaak de moeite waard en kan je helpen om jaarlijkse veel geld te besparen. En van het geld dat je bespaart, kun je volgend jaar misschien wel een weekje extra op vakantie. Dan hoef je ook niet meer verlangend over het strand te dromen met deze tropische temperaturen. Een win-win situatie dus! Zoeken naar de goedkoopste energie zorgt er echter al snel voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want waar moet je eigenlijk nog meer op letten wanneer je de verschillende aanbieders vergelijkt? Met deze handige tips kun je gemakkelijk en snel overstappen naar de goedkoopste energieleverancier!

Een dubbeltarief is niet altijd het voordeligst

De prijs is natuurlijk het belangrijkste, want pas als de prijs per kubieke meter verbruik lager is dan je huidige contract, zul je de kosten verlagen. Let ook op het dubbeltarief. Vaak betaal je om `s nachts korting te krijgen, overdag namelijk iets meer. Een dubbeltarief is dan ook alleen handig als je echt ‘s nachts het meeste stroom verbruikt!

Houdt je contractduur in de gaten

De prijs is vaak lager bij een langer contract, maar omdat je vaak ook een zogeheten overstapkorting of welkomstkorting ontvangt, kan het voordeliger zijn om ieder jaar over te stappen. Een overstap duurt gemiddeld zes tot acht weken. Houdt dus goed in de gaten wanneer je contract afloopt, want voor je het weet zit je vast aan een volgende periode omdat je niet op tijd bent overgestapt. Al mag je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook tussentijds overstappen van leverancier. Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen of als je niet tevreden bent. Mocht je eerder willen overstappen, informeer dan wel even naar een eventuele ‘overstapboete’ bij je huidige leverancier.

Let op vorm van je contract

Zowel de duur als de vorm van je contract moet je goed in de gaten houden. Heb je een vaste of variabele prijs? Stijgt de prijs in de toekomst? Wanneer mag je het contract opzeggen, wanneer kun je overstappen? Zet al je vragen van te voren op papier zodat je niets over het hoofd ziet. Het is namelijk makkelijk om iets te vergeten met zoveel dingen waar je op moet letten.

Zoeken naar de beste aanbieder

Het is een ingewikkelde zoektocht waarbij veel leveranciers van alles beloven; een beter milieu, lagere kosten en aan het eind van het jaar een flink bedrag waarvan je op vakantie kunt. Maar is dit allemaal wel echt zo? Als je bijvoorbeeld voor een leverancier van groene energie kiest, verwacht je vanzelfsprekend dat deze energie wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens. Dit is echter niet altijd het geval. Veel Nederlandse energiebedrijven kopen bijvoorbeeld zogenaamde certificaten uit het buitenland waarmee ze stroom ‘vergroenen’. Lees daar meer over over de website van Green Peace.En voor dat flinke bedrag aan het eind van het jaar, moet je natuurlijk gewoon zelf sparen. Dat gaat een leverancier namelijk echt niet voor je doen! Laat je niet misleiden en maak gebruik van een betrouwbare bron om de juiste energieleverancier te kiezen.

Maak gebruik van een vergelijkingswebsite

Energie vergelijk je gemakkelijk met behulp van een vergelijkingssite. Door middel van handige filters kun je zoeken naar de juiste aanbieder die bij jouw persoonlijke wensen past. Bij Overstappen.nl bijvoorbeeld zie je binnen een paar minuten welke energieleveranciers het past passen bij jouw persoonlijke situatie, kun je meteen je huidige contract opzeggen en een nieuw contract afsluiten. En dat alles binnen vijf minuten! Doordat vergelijkwebsites vaak direct concurreren met energieleveranciers, kunnen zij de gehele overstap uit handen nemen en hebben zij vaak ook aantrekkelijkere prijzen dan de leveranciers zelf. Het scheelt je dus heel veel gedoe en tijd als je gebruik maakt van een dergelijke website.

Ben jij al eens overgestapt van energieleverancier? Heb je nog meer tips om op te letten tijdens het overstappen? Laat het weten in de comments!
Facebook Comments

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.