Besparen op je interieur en woonaccessoires is niet moeilijk!

Een huis inrichten is duur, heel duur. Vooral als je net op jezelf gaat wonen komt er van alles op je af en heb je in een keer heel veel nodig. Natuurlijk kun je een groot deel van je uitzet al bij elkaar sparen als je nog niet op jezelf woont, maar dit zijn voornamelijk kleine spullen zoals handdoeken, servies, eetgerei, pannen etc. Grote zaken zoals een bank, tafel, bed en de gordijnen zijn wat moeilijker om alvast bij elkaar te sparen en dus vaak een grote aanslag op je portemonnee als ze eenmaal moeten worden aangeschaft. Maar niet alleen als je pas op jezelf gaat wonen, ook als je al jaren op jezelf woont en eens iets wilt veranderen in je interieur is dit vaak ontzettend duur. Als je een beetje creatief bent kun je echter handenvol met geld besparen en een bijzondere twist aan je interieur geven.


By Eli DeFaria

Ik zou zelf niet zonder Ikea kunnen hoor, maar kijk eens verder. Ikea lijkt goedkoop en wat betreft meubels is dat ook zo, maar vooral op accessoires en praktische spullen kun je veel geld besparen als je naar andere winkels gaat. Bij de Wibra, Action, Bazaar en Kruidvat hebben ze vaak hele leuke woon-accessoires en praktische spullen voor fijne prijzen. En eerlijk gezegd vaak nog van betere kwaliteit ook!

Niet alles hoeft nieuw te zijn. Een tafel, een tv-meubel, een kledingkast of eetkamerstoelen kunnen prima tweedehands gekocht worden. Als je een beetje goed zoekt op vlooienmarkten, de zolder van je ouders en good old friend marktplaats dan vind je vaak de mooiste dingen voor weinig geld. Neem er wel echt de tijd voor en verwacht niet dat je binnen een uur iets naar smaak hebt gevonden. Het is net als schat zoeken. Je moet er wel iets voor doen want ze liggen niet zomaar voor het oprapen. Hier in Turkije hebben ze ook een soort site net zoals marktplaats. Ik heb dagenlang zitten struinen, tot wanhoop van Nevzat. Maar uiteindelijk vond ik er onze bedden en onze bank. Allemaal nieuw, op maat gemaakt in de gewenste kleuren en materialen en in totaal inclusief bezorg en montagewerk voor 400 euro! Oh, en de bank werd ook nog eens midden(!) in de nacht bezorgd. Wat een service!

Je kunt natuurlijk ook zelf creatief aan de slag. Nevzat had de meeste afgrijselijke eetkamerstoelen die ik ooit in mijn leven had gezien. Ik schuurde ze, schilderde ze wit en liet ze opnieuw bekleden. En voor 10 euro hebben wij twee mooie stoelen die niemand anders heeft! Op internet zijn heel veel tutorials te vinden over hoe je oude meubels nieuw leven in kunt blazen, kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest, The Shabby Shed of Welke.nl

Behalve meubels opknappen kun je natuurlijk ook heel veel mooie dingen zelf maken om je interieur een boost te geven. Zelf zou ik bijvoorbeeld heel erg graag een boomstamtafel willen hebben en -mits je een boomstam kunt vinden- dat is natuurlijk zo gepiept. Maar wat denk je van een kast gemaakt van houten kisten, een bed van pallets, een poef van een oude autoband of een lamp van een vogelkooi. Niet alleen leuk om te doen, maar je kan er ook nog eens de meeste prachtige meubelstukken van maken. Bijzonder, hip en uniek. Onlangs was ik bijvoorbeeld naar het bos en kwam ik terug met een tas vol dennenappels, kastanjes, hars en mos. Met een aantal dennenappels, kastanjes en hars rondom witte kaarsen hebben wij nu een gezellig herfststukje in huis staan. Gratis en voor niets. Maar je kunt ook een slinger maken van dennenappels, een krans van kastanjes, een vaas vullen met mooie takken, een lamp maken van boomschors, kerstballen van goud, glinsterende dennenappels, schilderijen met afdrukken van bladeren, een tafel van een boomstam, etc. etc. Er zijn mogelijkheden genoeg om leuke decoratie uit de natuur te halen.

Wees ook creatief en maak gebruik van materialen die je al hebt. Steek lange kaarsen in lege wijnflessen, doe een waxinelichtje in een glazen potje en knoop er een felgekleurd lint omheen, hang een stevige tak met touw aan het plafond en hang hier zwart/wit foto`s aan, schroef lege potjes op een plank en gebruik deze in de badkamer voor wattenschijfjes, wattenstaafjes etc, of gebruik deze in de keuken voor je kruiden, zet een grote tak in een vaas, knoop hier een felgekleurd snoer omheen met een gave lampenkap en je hebt een prachtige lamp. Zo simpel is een goedkoop interieur.

Washi tape kost letterlijk geen drol en je kunt er heel veel leuks mee doen. Kijk voor de leukste inspiratie in mijn blog ‘leuke ideeën voor muurdecoratie met washi tape‘ voor de leukste inspiratie.

Geloof het of niet, maar opruimen zorgt voor een hele nieuwe uitstraling. Veel mensen verzamelen door de jaren heen alles wat los en vastzit en dit resulteert in een overvol interieur. Neem eens een dagje de tijd om alles goed op te ruimen en sorteer alles wat weg kan in de categorieën: weggooien, doneren en verkopen. Met een beetje mazzel houdt je er een leuk zakcentje aan over om een mooie nieuwe vaas of lamp van te kopen! En nu je toch bezig bent, verplaats ook meteen het een en ander. Een stoel in een andere hoek en de lamp uit de woonkamer verwisselen met die van de slaapkamer zorgt meteen voor een nieuwe, frisse uitstraling!

Heb jij nog meer tips om je huis goedkoop in te richten of te decoreren? Bekijk ook:

Facebook Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.