Reisverslag Turkije Deel III

Dilek Yarimadasi
Is een milli park, oftwel een nationaal park waarbinnen de natuur beschermd wordt. Het park is ongeveer 11.000
hectare (twintig kilometer in de lengte en zes kilometer in de breedte). Het is een adembenemend mooi natuurgebied met prachtige valeien, kloven, bergen en baaien. Er komen hier ontzettend veel bijzondere diersoorten voor, waaronder de lynx, de Anatolische panter, wild zwijnen, jakhalzen, wilde katten, vossen en hyena`s. Maar ook de kans om dolfijnen, vinvissen, schildpadden, slangen en flamingo`s te zien is aanwezig. Ik hoopte natuurlijk om die laatste reeks aan dieren te zien, maar helaas hebben we alleen maar wilde zwijnen gezien.

Klein Wild Zwijn

Wilde Zwijnen Turkije

Het park is echter zo mooi dat ik absoluut nog een keer terug wil. Je kunt er zwemmen op een van de kiezelstranden, het enige zandstrand of in een verlaten baai. In het hoogseizoen schijnt het hier erg druk te zijn, maar hier hebben wij gelukkig niets van gemerkt. De laatste stranden zijn alleen per voet bereikbaar, dus mocht je hier in het hoogseizoen zijn, loop dan vooral even door als je rust wilt. Je kunt de weg door het park per auto volgen, maar helaas was de weg halverwege afgesloten waardoor wij niet naar de andere kant van het park konden. Al is er ook de mogelijkheid om te voet te gaan, maar voor deze veertien kilometer lange tocht moet je goed voorbereid zijn en dat waren wij uiteraard niet, en we waren natuurlijk ook veel te laat, waardoor we alleen de eerste aantal kilometer hebben kunnen lopen. Het park is zo ontzettend mooi, dat ik absoluut nog een keer terug wil. Overigens kun je voordat je het park in gaat een bezoekje brengen aan de grot waar Zeus geboren is. Helaas zijn al mijn foto`s mislukt en durfde ik hier niet te zwemmen, want het was heel mooi en bijzonder.

Milli Park

Kust Turkije

Izmir
Izmir is de derde grootste stad in Turkije en ik had zoveel goede en positieve verhalen gehoord, Nevzat wilde er een hele tijd geleden zelfs naartoe verhuizen, dat ik dus heel benieuwd was. Nou, ik kan je vertellen dat ik er niets aan vond! Wat een belachelijk drukke en onoverzichtelijke stad. Ik kreeg het er spaansbenauwd van en dat terwijl ik in Istanbul woon. Ik vond het gewoon heel chaotisch allemaal en het was totaal niet zoals ik me had voorgesteld. Wat ik wel heel mooi vond is Asansör, oftwel lift in Karataş, een oorspronkelijk Joodse wijk. De lift werd gebouwd in de 1907 door een Joodse bankier om mensen en producten te verplaatsen van de stijle heuvel. Als je de lift naar boven neemt komt je in een mooi restaurant met prachtig uitzicht over Izmir. Je wordt hier overigens niet lastig gevallen en kunt ook gewoon alleen foto`s maken, maar mocht je wat eten of willen drinken: het is allemaal heel netjes geprijsd.

Uitzicht Izmir

Ayvalik
Ayvalik is van oorsprong een Griekse havenstad en in de vruchtbare omgeving zijn nog veel Grieks-orthodoxe kerken te vinden. Ook is er een kleine uitgedoofde vulkaan met een lava vijver te vinden, zijn er tal van eilanden met een rijk onderwaterleven en prachtige zandstranden. Helaas hebben wij alleen een middagje aan het strand door kunnen brengen en niets van de omgeving kunnen zien omdat dit keer mijn moeder in het ziekenhuis lag. We hebben wel het een en ander meegemaakt hoor, haha. Van wat ik van Ayvalik heb meegekregen vond ik het er heel mooi en nog niet zo ontdekt door buitenlandse toeristen. Tevens is er prachtig uitzicht op zowel de Turkse als Griekse eilanden.

Kustlijn Turkije

Strand Turkije

Bursa
Bursa is na Istanbul, Ankara en Izmir de grootste stad van Turkije. De stad heeft deel uitgemaakt van het Helleense Rijk, het Romeinse Rijk en het Byzantijnse Rijk. Bursa staat bekend om haar gesuikerde kastanjes, waar ik hier in Unhealthy on Saturday al eerder over schreef. Daarnaast is Bursa een grote industriestad, waarvan de belangrijkste industrieën de auto,- en de textielindustrie zijn en dat is duidelijk. Hoewel Turken de stad Yesil Bursa (het groene Bursa noemen) omdat het rijk aan parken, tuinen en natuur is, is Bursa ook grijs en grauw. Sommige stadsdelen zijn ronduit smerig en armoedig te noemen. Het verkeer in Bursa is verschrikkelijk, er lijken alleen maar éénrichtingsstraten te zijn en het is er ontzettend druk en onoverzichtelijk. Er zijn genoeg bezienswaardigheden te zien, je kunt er uitstekend winkelen en ook heerlijk eten, maar toch is Bursa niet `mijn` stad. Nee, ik heb me tijdens deze reis echt wel gerealiseerd dat ik Istanbul ontzettend waardeer, als is dit natuurlijk voor iedereen persoonlijk.

Bursa

Bursa Turkije

Het platteland
Behalve eerdergenoemde dorpen en steden, zijn we ook in verschillende kleine dorpjes geweest waarvan ik me echt geen namen kan herinneren. We werden overal ontvangen met ontzettend veel gastvrijheid. We kregen flessen vol water en fruit mee voor onderweg, maar werden ook uitgenodigd voor thee en een lunch. Het dorpse leven in Turkije voert je mee terug de middeleeuwen in. Het is ongelofelijk hoe de mensen leven, zonder stromend water, zonder elecktriciteit en zonder internet. De was wordt in de beek gedaan en schapen en kippen lopen los over straat. Het is er overal ontzettend armoedig, maar de mensen zijn puur en gelukkig. Het zorgt ervoor dat je weer even met je neus op de feiten wordt gedrukt en beseft hoe luxe wij het maar hebben. In veel van deze dorpjes hebben ze nog nooit een buitenlander gezien en is de aandacht groot. Het is gerust veilig om naar dorpen in Turkije te reizen, maar besef je wel dat deze mensen absoluut niet Westers leven en pas je dus wel een beetje aan. Het is een heuse belevenis en je doet tal van ervaringen op.

Turkije Dorp Water

De kust
Liefde, liefde en nog meer liefde voor de kust van Turkije. Wat is het prachtig. Een kustlijn van 6530 km is natuurlijk ook niet niets, en de bijnaam `de turkooizen kust` is meer dan verdient. Verlaten baaien, witte zandstranden, een turkooisblauwe zee.. de kust is echt prachtig. Het is echt zo ongelofelijk mooi en zo afwisselend. Er zijn prachtige zandstranden, fijne kiezelstranden en stranden bestaande uit rotsen en stenen. Turkse eilanden, Griekse eilanden, het vasteland dat bestaat uit levendige dorpjes en een prachtige natuur, het is allemaal even mooi.

Varen Turkije

Turkije Kustlijn

We hebben een aantal keer gevaren, maar wie mij kent weet dat varen een van mijn favoriete dingen om te doen is, en dit was dus echt niet genoeg. Ik wil heel, heel graag een zeilvakantie langs de kust van Turkije maken. En dan echt alleen maar zeilen. Een ex-collega van mij ging iedere zomer met de hele familie naar Turkije om te varen langs de kust. Ze huurden dan een gulet en vaarden zo een paar weken rond. Al sinds zij mij foto`s heeft laten zien, wil ik dit ook eens doen, maar nu ik een stuk kust ervaren heb, weet ik het zeker. Jongens, ik ben zwaar verliefd. Je kunt trouwens heel veel boottochten van een dag, waarbij de lunch verzorgt is, boeken in bijna alle plaatsen aan de kust. Dit is best wel goedkoop, maar drinken zit niet inbegrepen en is vaak ontzettend duur. Een kleine tip is dus om zelf het een en andere aan drinken mee te nemen (water invriezen, dan heb je de hele dag koud water). Nog beter is om zelf een boot (eventueel met bestuurder) te huren, zeker als je met meerdere personen bent. Dat is een stuk rustiger en je kunt zelf bepalen hoe de dag verloopt. Je kunt dit natuurlijk ook voor meerdere dagen doen. Je kunt op diverse plaatsen zelf een boot huren, maar je kunt ook gewoon een lokale bewoner aanspreken die zelf een boot heeft of iemand met een boot kent en een prijs afspreken.

De Kust Van Turkije Varen Boot

Tattoo Turkije Varen

Reisverslag Turkije Deel III was het laatste deel. Klik hier voor deel 1 en hier deel 2. Ik heb een heerlijke vakantie in Turkije gehad, het land is echt prachtig. Van de natuur en de flora en fauna tot en met de kust en de diersoorten die hier voorkomen, van het heerlijke eten tot de bijna overdreven gastvrijheid en vriendelijkheid van de Turken, ik heb overal evenveel van genoten. Het land is ontzettend divers in alle opzichten en biedt voor iedereen iets wils. Na deze reis wil ik heel graag nog een keer door het Zwarte Zee-gebied reizen en absoluut een keer zeilen langs de prachtige kust. Hoewel een groot deel van mijn vooroordelen over het massatoerisme waar zijn, is dit ook heel goed te vermijden en zijn er nog veel onbetreden paden te ontdekken.

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge