Reisverslag Turkije Deel II

Het Iztuzu strand
Dit strand is het strand waar de Caretta Caretta schildpadden komen om hun eieren te leggen. Het strand is zes kilometer lang en bijzonder mooi en de zee is echt heerlijk. Het is niet het mooiste strand waar ik ooit ben geweest en zeker niet de mooiste zee die ik ooit heb gezien, maar absoluut de lekkerste zee om in te zwemmen. Het water is kalm, warm en niet te zout. Moeilijk te omschrijven, je moet er gewoon eens naartoe! Het strand is tevens uitgeroepen tot beste strand van Europa. Het Iztuzu strand is vanaf twee kanten te bereiken, vanaf de ene kant kun je met de auto of dolmus naar het strand komen en de andere kant is alleen bereikbaar per boot. Deze boottocht is heel mooi, vaart je door een netwerk van meren en waterwegen over de rivier en komt na ongeveer dertig minuten aan op het strand. Doordat dit strand beschermd is mogen er bijvoorbeeld geen parasols in het zand worden gestoken en is het alleen op bepaalde tijden toegangelijk.

Iztuzu strand

Dalyan Iztuzu strand Turkije

Köyceğiz Gölü
Het meer van Köyceğiz is echt prachtig. Prachtig! Het water van bergstromen, smeltwater en zoetwaterbronnen, mengt er zich met warm zwavelhoudend water dat vrijkomt uit een breuk in de bodem. Er zijn diverse zwavelhoudende warmwaterbronnen rondom het maar, waarvan het kuuroord bij Sultaniye met haar modderbaden het bekenste (en meest toeristische) in de regio is.

Koycegiz Golu Meer Dalyan

Turkije Koycegiz Golu Dalyan Geit

In het meer bevinden zich vijf onbewoonde eilanden en het water is rijk aan veel verschillende soorten vis en mooie blauwe zwemkrab. Ook rondom het meer vind je veel dieren. Onder andere slangen, landschildpadden, en veel verschillende soorten vogels vind je hier terug. Het meer is omgeven door prachtige natuur. Je vind er onder andere rietvelden, kleine draslanden, moerasbossen. Het gebied is ontzettend geliefd bij zowel natuur,- als vogelliefhebbers en dat is niet zonder reden. Veel toeristen komen niet verder dan met een bootje naar de overkant varen, maar het loont echt de moeite om langs het meer heen te rijden. Het is bijzonder mooi.

Sultaniye Turkije

Kaunos
Ter hoogte van Dalyan, aan de andere kant van het Köyceğiz meer vind je de rotsgraven van Kaunos, een oude stad waarvan de ruïnes zich iets verderop bevinden. De geschiedenis van Kaunos gaat vermoedelijk terug tot 10 jaar v.Chr. Vroeger was Kaunos een belangrijke zeehaven, maar door verzanding van de vroegere Golf van Dalyan ligt Kaunos nu echter zo’n acht km van de kust verwijderd. Nadat Turkse stammen Karië in hadden genomen en er een malaria-epidemie uitbrak, werd Kaunos in de 15e eeuw n.Chr. geheel verlaten. Enkele bezienswaardigheden zijn het amfitheater, de Akropolis, het Romeinse badhuis en de Byzantijnse basiliek.

Kaunos Graven

Stadmuur Kaunos Opgravingen

Yuvarlakçay
Yuvarlakçay is gelegen is een van de mooiste stukjes natuur die ik ooit heb gezien. De Yuvarlakçay waterval mondt uit in een van de meest heldere rivieren die ik ooit heb gezien en het water is letterlijk net zo koud als ijs. Lokale mensen maken gebruik vat het water uit de Yuvarlakçay om mee te wassen, koken en om het te drinken en willen geen leidingwater. Toeristen komen hier om te genieten van de natuur en om te zwemmen. Ik had heel graag een duik willen nemen, maar het water was zo ongelofelijk koud dat ik het toch maar niet gedaan heb.

Rivier Yuvarlakcay Turkije

Yuvarlakcay

De omgeving van Yuvarlakçay is heel mooi en bijzonder en hier komen ook onze laurierbladeren vandaan. Vrouwen werken de hele dag in de hitte van de zon om laurierbladeren te plukken welke vervolgens via via geexporteerd worden naar diverse Europese landen. De manier waarop deze vrouwen nog aan het werk zijn, zou eigenlijk strafbaar moeten zijn. Ik hield het nog geen vijf minuten vol in de vreselijke warmte waar zij urenlang in aan het werk zijn.

Swing Yuvarlakcay

Kuşadası
Van Kuşadası verwachtte ik een vreselijke, grote toeristische plaats, maar vergeken met Dalyan vond ik dit wel meevallen. Het is een grote badplaats met een mooie en lange boulevard die langs de kust loopt en een grote haven waar ontzettend grote cuiseschepen aanmeren. Je kijkt hier werkelijk je ogen uit. Wij hebben alleen de avonden doorgebracht in Kuşadası en genoten van de vele restaurants waar je heerlijk kunt eten. In de stad zelf is weinig te doen, ik vind het voornamelijk een handige uitvalbasis om de omgeving te bezichtigen. Ook is het de ideale badplaats voor een relaxte vakantie vol met zon, zee en strand.

Hamzi Tabagi

Kusadasi

Op het eerste gezicht vond ik Kuşadası een prachtige stad en riep ik meteen dat ik hier wel een zomerhuisje zou willen hebben. Nadat we een bezoek aan het oude centrum hebben gebracht ben ik hier van teruggekomen. Ik werd ontzettend lastig gevallen door een verkoper van een souvenirswinkeltje en nadat ik er iets van zei lachtte hij me gewoon op. Nevzat sprak hem op zijn gedrag aan, waarna de verkoper ontzettend agressief werd en ik zo woedend dat ik mijn resterende water in zijn gezicht gooide. Dit gebeurde precies op het moment dat Nevzat zich omdraaide om weg te lopen en de verkoper viel Nevzat van achteren aan. Voordat we het doorhadden waren wij met z`n tweeën in een gevacht met acht mannen die er ook niet voor schroomden om mij de nodige klappen te gaven. Nadat we uit elkaar waren gehaald zijn Nevzat en ik natuurlijk meteen naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen en hier bleek dat er al een aantal keer iets dergelijks heeft plaatsgevonden, waarvan een week voordat wij er waren het meest recent. Na een dag op het politiebureau en in het ziekenhuis te hebben doorgebracht heb ik een beetje een nare smaak aan Kuşadası overgehouden en zie ik van dat zomerhuisje toch maar af, haha. Als tip wil ik wel meegeven om uit te kijken met verkopers in toeristische gebiede (niet alleen in Kuşadası, maar overal ter wereld). Verkopers lijken op het eerste gezicht heel leuk en aardig, maar uiteindelijk hebben ze alleen maar interesse in geld en sex en is het een grote vriendjespolitiek. Ik heb zelf in een soortgelijke omgeving gewerkt toen ik in Italië woonde en geloof me, er zitten de nodige rotte appels tussen deze mannen.

Turkijje Efeze Kusadasi

Turkije Efeze

Efes
Efes is het belangrijkste archeologische gebied van Turkije, en een van de grootste opgravingen uit de Griekse oudheid. Efes is gigantisch groot, maar na meer dan hondervijftig jaar is er niet meer dan twintig procent opgegraven. Er is archeologisch materiaal gevonden van kleine nederzettingen dat tot 6000 v. Chr. gaat. De stad Ephesus zelf werd in 1000 v. Chr. gevestigd, toen nog aan de kust, maar inmiddels ligt de stad ver het binnenland in. De stad beleefde een bloeitijd gedurende het Romeinse Rijk en is vooral bekend van twee van de Bijbelboeken: De brief van Paulus aan de Efeziërs en Handelingen van de Apostelen. De stad was het centrum van de verering van de godin Artemis. Efes is absoluut een bezoek waard, het is er heel mooi en het is bijzonder dat er nog zoveel overblijfselen zijn. Ik zal later nog een aparte blogpost over Efes schrijven.

Meryem Ana Evi
Meryem Ana Evi is het huis van de heilige maagd Maria. Het huis staat op de berg Bülbüldağı, nabij Efes. Het is katholiek en islamitisch heiligdom en een bekend bedevaartsoord. Er zijn geen bewijzen dat de Maagd Maria hier ooit gewoond heeft, volges de overlevering heeft Maria, na uit Jeruzalem vertrokken te zijn, haar laatste jaren in Efeze doorgebracht, samen met de apostel Johannes.

Heilige Maagd Maria Turkije

De plek werd gevonden dankzij visioenen van de Duitse non Anna Katharina Emmerick, die nog nooit buiten Duitsland was geweest, maaar wel nauwkeurig het huis de de plek waarop dit stond wist te beschrijven. Op 18 oktober 1881 ontdekte de Franse priester Abbé Julien Gouyet uit Parijs de ruïnes van een huis op een plek die overeenkwam met de beschrijvingen van de non. Het huis werd herbouwd op basis van deze beschrijvingen. En hoewel de kerk nooit een officieel standpunt heeft ingenomen over de authenticiteit van de plek, heeft Paus Paus Paulus VI het huis op 26 juli 1967 bezocht en de authenticiteit onofficieel bevestigd. Hij gaf een bronzen beeld van de Maagd Maria als geschenk.

Dit was het tweede deel van mijn reisverslag over Turkije. Het eerste deel kun je hier terugvinden en het derde deel komt volgende week online.

Facebook Comments

comments

1 Comment

  • Pingback: Reisverslag Turkije Deel III - Bohalista

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge