Reisverslag Turkije Deel I

Turkije staat bekend als ideaal vakantieland; all-inclusive resorts, goed weer, lekker eten, mooie stranden en genoeg aanbod aan excursies. Iedere zomer weer arriveren er vliegtuigen vol roodverbranden toeristen met tassen vol nep-merkkleding vanaf een vakantie in Turkije, terug in Nederland. En een paar kilo`s meer omdat ze zich hebben tegoed gedaan aan het open buffet. Niet bepaald mijn ideale beeld van een vakantie en ondanks dat ik een keer een weekje in Turkije op vakantie ben geweest voor de ultieme relaxvakantie, heb ik me nooit heel erg voor een echte reis in Turkije geïnteresseerd. Nee, laat dat massale maar aan mij voorbijgaan. Maar met een oppervlakte van 783.562 km² en een hele rijke geschiedenis had ik natuurlijk beter moeten weten en niet zo moeten oordelen. Turkije is fantastisch om te reizen!

Turkse Kinderen Dorp Turkije Straat

Kütahya
Vanaf Istanbul vertrokken met de auto richting Kütahya, de eerstvolgende grote stad. Kütahya is een van de oudste steden van Turkije waar onder andere nog een kasteel, moskeeën, medressen, baden en mausoleums uit het Otomaanse rijk te bezichtigen zijn. De stad staat vanaf de 16de eeuw bekend om haar keramiek en tot op de dag van vandaag vind deze ambacht plaats. Over de gehele wereld wordt Kütahya Porselen aangeboden.

Paard en wagen Turkije

Afyon

Afyonkarahisar
We vervolgden onze weg naar Afyonkarahisar, ook wel bekend als Afyon, de eerstvolgende grote stad en de hoofstad van de gelijknnamige provincie. Afyonkarahisar staat internationaal bekend om haar marmer en dat is niet zo gek met meer dan driehonderd marmerfabrieken. In Afyon zelf is weinig beleven en te zien, maar dat geldt volgens mij voor bijna alle Turkse steden. Gelukkig kwamen wij niet persè voor Afyon, maar voor Gazlıgöl. Een dorp net boven Afyon, vol met warmwaterbronnen en thermale baden die een geneeskrachtige werking hebben. Het water bevat onder andere chloride, jodide, bromide, fluoride, sulfaat, nitraat, nitriet, waterstoffosfaat, carbonaat en heeft een temperatuur van 64 graden. De helende eigenschappen zijn van toepassing op op huidziekten (psoriasis, eczeem, acne), nierstenen, galstenen, urinewegen, reumatische aandoeningen, gynaecologische aandoeningen, artritis, maagkrampen, intestinale stoornissen en de luchtwegen. We hadden een villa met eigen hammam en thermaal bad gehuurd en na een paar uur badderen waren we weer helemaal herboren. Mijn huid was zo ongelofelijk zacht, daar kan geen scrub tegenop.

Hammam Turkije

Thermaal Bad

Gazlıgöl is nu nog een dorp dat voornamelijke Turkse toeristen trekt. Dit duurt niet heel lang meer, want er worden volop all-inclusive resorts en luxe hotels gebouwd op dit moment. De eigenaar van de villa die wij huurden vertelde dan ook dat hij bezig is met het verkopen van zijn grond, want hij kan de concurrentie met deze ondernemingen niet aan. Heel jammer, want het dorpje is nu nog typisch Turks en bestaat uit niet meer dan drie eettentjes, twee supermarkten en een heleboel straatverkopers die hun eigengemaakte producten verkopen. Dit gaat straks allemaal verloren ten koste van luxe kuuroorden en massaal toerisme.

Pamukkale Berg Turkije

Pamukkale
Pamukkale is een klein plaatsje dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Twee miljoen jaar geleden werden er door een vulkanisch verschijnsel terrassen gevormd. Door het kalkhoudende calciumrijke bronwater dat via de terrassen naar beneden stroomt zijn de witte kalkterrassen met glanzend witte stalactieten en versteende watervallen ontstaan, waardoor het verschijnsel vanuit de verte lijkt op een kasteel van katoen, dat tevens de vertaling van Pamukkale is. Het water heeft een temperatuur van ongeveer 35 graden Celsius en staat bekend om haar genezende krachten en schijnt goed te zijn voor de huid.

Kalkbaden Turkije Pamukkale

Rondreis Turkije Pamukkale Zwemmen

De plaats Pamukkale is ontzettend toeristisch. Alles staat aangegeven in het Duits, Engels, Japans en Frans. Overal staan hotels en iedere meter kun je wel een of andere excursie boeken. Het plaatsje biedt uitzicht op de witte berg en midden op de dag is het ontzettend druk. Je wordt letterlijk omver gelopen door de toeristen en bij beide entreezijden staat het vol met bussen van tour-operators inclusief rij vol met mensen die de berg willen betreden. Het beste is om `s ochtends heel vroeg heen te gaan zodat je een van de eerste bent en rustig de berg kunt beklimmen en mooie foto`s kunt maken. Wat ik wel heel jammer om te zien vond is dat er zoveel mensen in hun badkleding rondlopen. Wat vind ik dat ontzettend ordinair. Ik snap best dat je het heel warm hebt of dat je jezelf verheugd op een thermaal bad, maar jongens kom op zeg; het is geen waterpark. Het kasteel van katoen zelf is werkelijk adembenemend mooi. Het is heel anders dan ik me had voorgesteld en het was ook een hele klim. Niet alle baden zijn gevuld met water, dit is afhankelijk van hoe het water stroomt. En van badderen is zeker geen sprake. De baden zijn niet heel diep, zoals je ook kunt zien op de foto`s. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat ook dit tijdgebonden is.

Hierapolis Pamukkale Turkije

Antiek Bad Romeinen Hierapolis Pamukkale Turkije

Hiërapolis
Bovenop de berg van Pamukkale vind je Hiërapolis, gebouwd door de romeinen en de geboorteplaats van mijn favoriete filosoof Epictetus die hier in 55 n.Chr. in slavernij werd geboren. Hiërapolis was een Romeinse toeristenplaats, gericht op ontspanning. Je kunt hier onder meer het kolossale theather, de tempel van Apollo, een Romeins badhuis, een palaestra, een basiliek en een museam bezoeken. Het gebied is vrij groot en voor een aantal bezienswaardigheden worden apart entreegeld gevraagd, maar het is absoluut de moeite waard om deze oude stad te bezichtigen.

Turks Eten Turkije Rondreis Vakantie

Denizli
Denizli is een stad vlak onder Pamukkale en Hiërapolis gelegen. Het is een industriestad die je best kunt vermijden tijdens een reis door Turkije, tenminste als je het mij vraagt. Het is een grijze, grauwe en ongezellige stad waar niets te beleven is. Het enige voordeel is dat de stad zo dicht bij Pamukkale en Hiërapolis is gelegen dat je de stad kunt gebruiken om te ontsnappen aan het massale toerisme en `s avonds naar een fatsoenlijk restaurant kunt om te eten.

Turkije Dalyan Boten

Dalyan Turkije

Dalyan
Ik had me heel veel verheugd op onze tijd in Dalyan, een klein plaatsje aan de zuidwest kust van Turkije. Dalyan is van oorsprong een vissersdorpje en ligt aan de gelijknamige rivier. De rivier loopt naar de Middellandse zee en naar het meer van Köycegiz waardoor het water een mix van zoet en zout is. Hierdoor leven er veel soorten vis en vogels in het gebied. De regio heeft een beschermde status, dankzij protesten van milieuactivisten en internationale milieu- en natuurbeschermingsorganisaties omdat het strand nabij Dalyan een belangrijke nestplaats is voor de bedreigde onechte karetschildpad in het Middellandse Zeegebied. Het natuurbeschermingsgebied Köyceğiz-Dalyan is het eerste van zijn soort in Turkije en er gelden strenge voorschriften om verstoring van de schildpadden te voorkomen. De schildpadden waren een van de belangrijkste redenen waarom ik naar Dalyan wilde. De Caretta Caretta schildpadden komen van mei tot september naar Dalyan om te nestelen. Ze ontmoeten elkaar eerst in het meer van Köycegiz en voeden zich hier voor de paring. Daarna keren ze terug naar het Iztuzu strand om eieren te leggen. Helaas hadden wij geen geluk en hebben wij de onechte karetschildpad niet gezien. Ontzettend balen, ik vind schildpadden echt mooie en bijzondere dieren.

Vis Eten Dalyan Turkije

Grieks Turks Vakantie

Het dorp Dalyan zelf is een grote toeristische trekpleister en absoluut niet mijn ding. De helft van de bewoners spreekt er zelfs Nederlands, zeer irritant. Ik ben immers op vakantie in Turkije en niet in Nederland. Het staat er bomvol met hotels, er zijn heel veel restaurantjes, barretjes en cafès te vinden, maar bijna alles is afgestemd op toeristen. Overal zijn winkeltjes met hetzelfde aanbod aan souvenirs en neppe merkkleding. Er worden veel boottochten aangeboden, maar ook deze horen bijna allemaal bij een overkoepelende organisatie. Je wordt opgelicht terwijl je er met je neus bovenop staat en constant aangesproken. Mijn vooroordelen over een vakantie in Turkije blijken toch niet uit het niets te komen. Ontzettend jammer, want ooit moet dit dorpje echt prachtig zijn geweest.

Mijn reisverslag is zo lang geworden, dat ik het in drieën heb gedeeld. Dit was het eerste deel, het tweede deel, waarin ik ondere andere het huis van de Heilige Maagd Maria en Efes aandoe, komt volgende week online.

Facebook Comments

comments

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge