Oman part one

Oman heeft nog een pure cultuur doordat het jarenlang is afgesloten voor toeristen en het land dus in totale afzondering van de rest van de wereld leefde. Sinds de komst van Sultan Qaboos Bin Said al-Said (doordat hij zijn vader heeft verbannen en de troon overnam) zijn de ontwikkelingen in Oman met een sneltreinvaart vooruitgegaan. Vrouwen kregen kiesrecht, er werd geïnvesteerd in onderwijs en medische zorg, relaties met andere landen werden aangegaan, snelwegen werden aangelegd, shoppingmalls werden gebouwd en Oman veranderde van een arm en afgesloten, naar een welvarend en uitnodigend land. Toch is Oman een traditioneel en religieus land. Bedoeïen, Jebels en kamelen leven er rustig hun leven. Traditionele vissersbootjes zorgen voor vis, moskeeën roepen de salat op, mannen dragen een dishdasha en vrouwen een abaya. Dit maakt het Oman een land van uitersten, maar tegelijkertijd heel bijzonder.

Muscat
Muscat is de hoofdstad van Oman, prachtig gelegen tussen de bergen en in een grote baai. Het is een havenstad waar het prachtige Al Alam-palace van Sultaan Qaboos is gevestigd. Dit paleis wordt voornamelijk gebruikt voor officiële gelegenheden en staatbezoeken en wij kunnen vanaf de poort alleen maar bedenken hoe prachtig het van binnen moet zijn.

9 paleis muscat

7 fort muscat

De grootste moskee van Oman; de Sultan Qaboos moskee is echt de allermooiste moskee die ik ooit heb gezien. Het handgeweven tapijt weegt eenentwintig ton, er hangt een kroonluchter van acht ton, veertien meter en met meer dan duizend lampjes. Het is er zo mooi en zo rustgevend. De tuinen zijn prachtig, de gebedsruimtes zijn prachtig, alles is prachtig.

10 moskee muscat

IMG_0193

In Oman vind je ook de vrij grote Muttrah souk. Een souk is een markt waar onderhandeld kan worden over de prijs. Ik vind het persoonlijk altijd erg leuk om een souk te bezoeken. Ik houd van de geuren, kleuren, de drukte en het opsnuiven van een cultuur. De kleine en nauwe straatjes gaven me echt het gevoel in een sprookje te zijn gestapt. Er schijnen ook grote winkelcentra in Muscat te zijn, maar helaas heb ik deze niet bezocht.

15 souk muscat

14 souk muscat

Vanuit de haven kun je geweldige boottochten maken. Wij hebben een privé boot gehuurd voor een dag, inclusief het zoeken naar dolfijnen, snorkelen en onbeperkt drinken. Ik geloof dat het rond de honderd euro was, dus dat is echt niet duur! Het snorkelen vond ik echt zo tof! Ik ben stekeblind en zou eigenlijk een duikbril op sterkte moet hebben. Het duurde namelijk wel twintig minuten voordat ik doorhad dat ik tussen tientallen schilpadden zwom. Echt zo gaaf! Ondanks de vele mooie momenten en ervaringen in Oman denk ik dat ik dit toch wel de leukste dag vond, maar ik houd dan ook belachelijk veel van varen.

17 boot muscat

18 snorkelen oman

Sur
Het plan was om vanuit Muscat via de kust naar het vissersdorp Sur te rijden. Het probleem was de navigatie. Of de wegen van Oman. Ik weet het niet precies, maar we zijn allesbehalve via de kust gereden. Via de bergen hebben we er heel, heel lang over gedaan om Sur te bereiken. Het was een prachtige route, dat dan weer wel. Het landschap is zo ontzettend afwisselend; ruig en ruw, dor en droog, koperkleurige bergen, grijs gesteente en rode woestijn, constant veranderde het landschap. Ondertussen kom je niets en bijna niemand tegen. Nouja, kamelen en geiten in overvloed, dat wel!

19 binnenland oman

21 binnenland oman

Sur staat bekend om dhows, de traditionele houten schepen. Toen we aan zee zaten te eten en aan een ober vroegen waar we de dhows konden bekijken twijfelde hij geen moment. “Come on my friend, I will show you” zei Mubarak direct. Maar eerst moisten we hem even naar zijn huis rijden zodat hij zich kon omkleden, haha. Toen hij zich voor ons had opgedoft heeft hij ons meegenomen naar een echte bouwplaats waar we konden zien hoe de schepen worden gebouwd. Mubarak sprak niet heel goed engels en ik kan niet zo goed luisteren dus ik heb niet zijn hele uitleg begrepen, maar zover ik kon begrijpen worden deze schepen echt nog helemaal met de hand gebouwd.

22 sur dhow

24 sur dhow

Mubarak heeft ons de hele middag rondgeleid in Sur en ons meegenomen naar de meeste bijzondere plekken. s`Avonds hebben met zijn broer nog uitgebreid shisha (waterpijp) gerookt en uitgebreid gesproken over het leven in Oman. Het is zo bijzonder hoe deze mensen leven, ze zijn ontzettend lief en gastvrij en oprecht geïnteresseerd in ons westerse leven.

27 sur vissers

26 sur nena mubarak

Helaas moesten we al snel afscheid nemen, want voor de nacht hadden we iets heel bijzonders op de planning staan. Dichtbij Sur ligt het Ras Al Jinz strand, een van de stranden waar vrouwtjes schildpadden hun eieren komen leggen. Ik kan niet met woorden beschrijven hoe ongelofelijk bijzonder het is om dit te mogen meemaken. Onder leiding van een gids mag je in groepjes het strand op en ga je opzoek naar schildpadden. De gidsen lijken ontzettend streng, je mag namelijk geen foto`s maken, niet met een lampje schijnen en moet stil zijn. Maar van fel licht kunnen schildpadden blind worden en bij het minste of geringste geluid vlucht de schildpad de zee in, waardoor ze de eieren niet aan land zal leggen, maar zal lozen in de zee en de eieren verloren zullen gaan. Toch mag je ontzettend dichtbij zitten om het hele proces te bekijken. Ik kon de schildpad letterlijk aanraken en het zand vloog in mijn gezicht. Nadat ze haar eitjes had gelegd en bezig was haar kuil dicht te gooien kreeg onze gids het bericht dat er eitjes aan het uitkomen waren. We gingen hier snel naartoe zodat we ook babyschildpadjes kun weg naar de zee konden vinden. Het was zo bijzonder om te zien en het reservaat verricht echt goed werk. Ze proberen de natuur echt haar gang te laten gaan en de schildpadden een zo groot mogelijke overlevingskans te bieden. Echt een aanrader om te bezoeken.

Wahibi sands
Oman bestaat voor 82% uit zand. Hier merk je natuurlijk weinig van, want je gaat als toerist niet in je uppie de woestijn is, maar ik vind het wel bizar veel. Wahiba sands is een stuk woestijn wat voor toeristen onder begeleiding heel goed te bezoeken is. Het gebied beslaat 16000km2, dus hier wil je echt niet verdwaald raken of vast komen te zitten. En ja, het klinkt misschien een beetje gek om zand te bezoeken, maar het is echt zo bijzonder.

29 wahibi sands

31 wahibi sands

Ik heb heel luxe in een vijfsterren hotel in de woestijn overnacht, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om back to basic te gaan en op een matje te slapen. Ik dacht dat een nacht in de woestijn meer dan genoeg zou zijn, maar er is heel veel te doen; van de traditonele kamelentocht tot dune bashing. Maar het meest bijzonder vond ik het bezoek aan de nomadische Bedoeïenen die hier nog steeds leven. Ok, en de zonsondergang was ook wel bizar mooi om mee te maken.

33 wahibi sands

30 wahibi sands

Volgende week komt deel twee online.

Facebook Comments

comments

2 Comments

  • Pingback: Picture Monday June #2 | BohalistaBohalista
  • Pingback: Tag: Happiness - Bohalista

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge