Noord-Cyprus

Authentiek, gastvrij, armoedig, ongerept, vervallen, corrupt, maar ontzettend mooi. Een land waar we behalve van al het moois ook met corruptie en dreiging te maken hebben gehad. Zo zou ik Noord-Cyprus beschrijven. Misschien niet de meest aantrekkelijke woorden en misschien niet de meest aantrekkelijke vakantie bestemming. Maar wat is het een indrukwekkend stukje wereld.

Cyrpus map

Deze kaart van Cyprus laat goed zien hoe het land sinds 1983 feitelijk in tweeën is gedeeld. Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije erkend en door de rest van de wereld als bezet gebied gezien. Dit zorgt voor verlaten, achterstallige, maar ongerepte delen in het land. Vooral in de hoofdstad Nicosia is dit goed te merken. Nicosia is de grootste stad van Cyprus, maar dwars door de stad heen loopt de zogenaamde buffer zone; een stukje niemandsland. Het is mogelijk om hier de grens over te steken en het Griekse deel te bezoeken, waar je je totaal in een andere wereld begeeft. Doordat Noord-Cyprus niet wordt erkend en dus officieel niet bestaat zijn er bijvoorbeeld geen fastfood en winkelketens te vinden die we elders in de wereld voor lief nemen.

Burgercity Cyprus

We hebben vooral veel rondgereden om het eiland te ontdekken. Het eiland is echt prachtig. Er is veel ongerepte natuur, afgelegen baaitjes waar je in je blote bips zou kunnen gaan zwemmen omdat er toch niemand is die je ziet en er zijn nog veel onontdekte dorpjes waar je echt het gevoel hebt terug te gaan in de middeleeuwen, maar naast al dit moois heb ik me ook redelijk vaak onveilig gevoeld. Overal op Noord-Cyprus zijn basissen van het Turkse leger gevestigd. Je mag hier niet te dicht bij in de buurt komen en absoluut geen foto`s van maken. Uiteraard heb ik dit natuurlijk wel gedaan, maar ik moet zeggen: een veilig gevoel is anders.

Leger

Kyrenia
Kyrenia is een leuk havenplaatsje met een aantal mooie stranden in de buurt. Bijna alle straatjes komen uit op de haven en zijn heel leuk om rond te slenteren. Naast de haven staat een Byzantijns fort. Er zijn een aantal leuke winkeltjes voor souvenirs, ze hebben er hele mooie en aparte schoenenwinkels en ik vond ook dat er vrij veel juweliers gevestigd waren. In heel Kyrenia kun je leuke tentjes vinden om een lekker hapje te eten, maar let wel goed op waar je gaat zitten want de keukens zijn niet overal even fris. Kyrenia heeft ook een prachtig kasteel wat hoog boven het plaatsje uitsteekt. Vooral `s avonds als het kasteel verlicht is, is het betoverend mooi. Wij zijn bijna iedere avond naar Kyrenia gegaan om lekker te eten, rond te dwalen en af en toe een casino in te duiken om een gokje te wagen! Niets gewonnen natuurlijk, want we kunnen allebei absoluut niet gokken.

Cathedraal

Nicosia

Nicosia
We zijn een dag naar Nicosia gegaan, de hoofdstad van Cyprus. Ik vond het een vrij bizarre ervaring om in zo`n lege hoofdstad rond te lopen. Er zijn zo weinig mensen op straat en zo weinig winkels. Ik had echt het gevoel dat ik in een verlaten stad rondliep, maar het was prachtig om door de nauwe straatjes te dwalen en er zijn heel wat bezienswaardigheden zoals de stadsmuren, het Dervish Pasha huis, het grote badhuis en de Selimiye Moskee, dit is de voormalige St. Sophia Kathedraal.

Border

De hoofdreden dat wij hiernaar toe wilden gaan was natuurlijk de “groene zone”; de grens die Nicosia in tweeën verdeeld. Het was even zoeken, maar uiteindelijk hebben we het gevonden. En wat was het indrukwekkend! Ik ben maar gewoon het Griekse gedeelte van Cyprus ingelopen en heb hier en daar een aantal foto`s genomen, maar dit mag absoluut niet en kijk er echt mee uit! In “Griekenland” aangekomen waande ik me in een totaal andere wereld; winkels, leven, winkels! Het is er een stuk drukker dan aan de andere kant en een stuk gezelliger ook. Het is een bijzonder contrast; aan de ene kant van de grens lijkt is het zo rustig en haast verlaten en aan de andere kant is het levendig en druk. Ik vond dat er en grimmige sfeer rondom de bufferzone hing. Toen ik de grens terug naar Noord-Cyprus overstak ben ik aangehouden door het Turkse leger, ik was bang dat ik in de problemen zat omdat ik eigenlijk illegaal de grens ben overgegaan, maar gelukkig mocht ik uiteindelijk gewoon gaan.

Schildpad

Schildpadden
Op Cyprus komen op diverse plaatsen schildpadden voor die tussen juni en september eieren komen leggen. Er zijn ongeveer twintig verschillende posten langs de kust waar vrijwilligers hard hun best doen om te zorgen dat deze eitjes uit kunnen komen en dat de schildpadjes dan veilig hun weg naar de zee vinden. De vrijwilligers gaan op zoek naar broedplaatsen zodat ze deze kunnen afzetten voor wilde dieren, maar ook strandbezoekers. Wanneer de eitjes uitkomen, helpen vrijwilligers om de schildpadden hun weg naar zee te vinden. Ik vond het echt heel leuk om hierbij aanwezig te mogen zijn. Het is heel bijzonder om te zien hoe de eitjes uitkomen en de schilpadden hun weg naar zee proberen te vinden. We kregen ook goed de kans om de schildpadden van heel dichtbij te bekijken en zelfs vast te houden. Ik weet niet of dit zo goed voor die beestjes is, maar het was wel heel leuk. Er werd veel informatie gegeven en vragen werden goed beantwoordt. Wist je bijvoorbeeld dat er dat maar 5 % van alle uitgekomen eitjes het overleven? Of dat Schildpadden hebben geen geslachtschromosomen hebben? Het was echt een interessante en mooie ervaring.

Karpaz

Karpas National Park
In het oostelijkste puntje van Noord-Cyprus ligt het Karpass National Park. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Of nouja, lijkt.. het heeft er duidelijk stilgestaan. De natuur is zo ongerept en ik vond het er bijzonder mooi. Er komen zeldzame flora, zeeschildpadden, vogels en mijn absolute favoriet: ezels voor. Er leven ongeveer vier tot vijfhonderd wilde ezels. Echt geweldig! En dan heb ik de stranden nog niet genoemd, deze zijn echt bijzonder mooi. Vanuit Kyrenia is het 3,5 uur rijden over de snelweg. Wij hebben ook zijwegen genomen, dus deden er langer over, maar dit was absoluut de moeite waard. Het is alleen al prachtig om er gewoon te rijden en van de prachtige uitzichten te genieten. We kwamen onder andere schapen, koeien en ezels tegen.

Koeien cyprus

Uiteindelijk zijn we in een dorp aangekomen en waanden we ons echt in de middeleeuwen. Oude mannetjes die nog met de hand op de velden aan het werk zijn, in een tuinbroek en met een rieten hoedje en al. Niemand, maar dan ook niemand sprak er Engels en er werd zelfs geen Turks gesproken. We hadden al een aantal uren in de auto gezeten en door de hitte wilden we heel graag ergens verkoeling in de zee vinden. Uiteindelijk hebben we in een combinatie van Engels, Turks en Italiaans duidelijk gemaakt dat we op zoek naar de zee waren en leek een meneer ons te begrijpen. Hij wees maar wat in een richting en op goed geluk zijn we nog een heel stuk door gereden. Uiteindelijk kwamen we aan bij een prachtig stuk strand met een nog prachtigere zee. Wat een helderblauw water! En geen kip te bekennen, we hadden het hele strand voor ons alleen. De stranden in Karpas hebben niet voor niets de naam `Golden beaches`. Dit was en van de mooiste stranden die ik ooit heb gezien. We zijn hier echt een paar uur gebleven want het water was echt zo mooi en lekker, met af en toe ontzettend hoge golven.

Cyrpus 1

Overig Noord-Cyprus/Corruptie
Meer hebben we helaas niet kunnen zien. We hebben namelijk een auto-ongeluk gehad. En hoewel het geen ernstig auto-ongeluk is geweest waren de gevolgen ervan op z`n zachts gezegd geen pretje. Degene die het ongeluk veroorzaakte is gewoon doodleuk doorgereden, terwijl wij met de schrik van ons leven, in de hitte, met een gebroken wiel, zonder water, maar met een lege maag, in de middle of nowwhere stonden. We namen contact op met het hotel (daar hadden we de auto gehuurd), maar die vonden het niet nodig om ons fatsoenlijk te woord te staan en zeiden dat we “dan maar” terug moesten komen. Met een gebroken wiel, juist ja. Dus daar stonden we dan, we hadden geen idee wat we moesten doen. Uiteindelijk kwamen er gelukkig(!) twee jongens langs en zij hebben een sleepwagen voor ons gebeld. Ondertussen hebben we nog contact met de manager van het hotel gehad, maar we hoefden ons absoluut nergens druk om te maken. We hadden een goede verzekering en zouden alles oplossen zodra we terug zouden zijn.

Auto 2

Uiteindelijk kwamen we s` avonds laat aan bij het hotel, de eigenaar van het hotel vroeg of alles goed met ons was en zei dat we van de schrik moesten bekomen en uitrusten, dan zouden we in de ochtend alles bespreken. De volgende dag werden we telkens aan het lijntje gehouden en was er zogenaamd geen tijd om met ons te praten. En toen er dan eindelijk tijd was kregen we de volgende mededeling op ons bord geworpen: Ja, jullie hadden binnen 24 uur melding bij de politie moeten doen. Dat hebben jullie niet gedaan, dus nu draaien jullie voor alle kosten op. Die zullen rond de duizend euro liggen”. Ik was boos. Wij wilden al vanaf aankomst alles bespreken, maar we werden constant aan het lijntje gehouden en nu zouden wij voor alle kosten moeten opdraaien? Ik heb de longen uit m`n lijf staan schreeuwen, maar precies op dat moment kwam de toverfee langs en sprak niemand nog een woord Engels en ook woeste gebarentaal was ze vreemd. Gelukkig had de toverfee hun Turks niet ontnomen, dus moesten ze ons nog wel te woord staan. Uiteindelijk hebben we het zover gekregen dat we “quitte” stonden. Dus geen auto meer en de kosten van de sleepwagen waren op onze rekening. Maar achteraf zijn we er goed vanaf gekomen, hebben we begrepen via andere toeristen. In Noord-Cyprus zijn zulke praktijken namelijk de orde van de dag. Iedereen is familie van elkaar dus de eigenaar van het hotel is de broer van de zwager van de politie, of iets dergelijks. En zo heb je in land wat officieel niet bestaat, als toerist maar weinig te vertellen.

Auto

Ondanks alles vond ik Noord-Cyprus een geweldige vakantie bestemming waar veel te beleven is op een relaxte manier. Het is er niet massaal toeristisch en de natuur is gewoon echt prachtig. Voor een land wat niet bestaat vond ik het wel vrij duur. De prijzen zijn ongeveer vrijwel hetzelfde als in Nederland. Het is natuurlijk wel een eiland, maar ook een Republiek van Turkije, dus ik had de prijzen wel lager verwacht. Er is echt wel veel te zien en beleven en driehonderd dagen per jaar schijnt de zon dus het is eigenlijk altijd wel lekker weer! Er zijn leuke waterparken en mooie strandclubs zoals “Escape” waar je heerlijk van de zee en lekker eten kunt genieten. Er zijn zoveel activiteiten in Noord-Cyprus te doen zoals paragliden, boottochten, paardrijden en er zijn ontzettend veel casino`s waar voornamelijk rijke Turken en Russen komen om te gokken. En wist je dat in Noord-Cyprus het kasteel van Sneeuwwitje staat? Nouja, het St. Hilarion kasteel eigenlijk, maar het gerucht gaat dat Walt Disney hier zijn inspiratie heeft opgedaan voor Sneeuwwitje.

Cyprus

Ik kan Noord-Cyprus van harte aanbevelen als een bijzondere vakantiebestemming. Wij hebben een groot deel van het eiland niet kunnen bezichtigen omdat we een aantal dagen bezig zijn geweest met het ongeluk. Maar ooit, als we zestig zijn en de rest van de wereld hebben gezien, dan willen we nog eens terug. Ik ben wel heel benieuwd hoe het land zich dan heeft ontwikkeld.

Corendon biedt een aantal mooie combinatiereizen naar Noord-Cyprus aan, voor hele fijne prijzen. De vluchten zijn niet rechtstreeks en maken dus altijd een korte tussenstop in Turkije. Dit is verplicht, omdat vliegtuigen alleen in Noord-Cyprus mogen landen als zij vanuit Turkije komen. Wij hebben een losse vlucht en hotel geboekt. In het hotel hebben we een auto gehuurd om het eiland te kunnen ontdekken. Eigenlijk boek ik mijn reizen nooit via een reisorganisatie, maar door de corrupte ervaringen die we hebben opgedaan in Noord-Cyprus is het misschien toch verstandiger om via een reisorganisatie te boeken. Alhoewel, Noord-Cyprus is natuurlijk niet het enige land waar corruptie aan de orde van de dag is en misschien hadden wij gewoon bad luck, very bad luck.

Heb jij ook wel eens onveilig op vakantie gevoeld of pech gehad? Hoe heeft dit de rest van je vakantie toen beïnvloed?

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge