Kaapverdie Reisverslag

Kaapverdië is een van de armste landen ter wereld en na Siërra Leone het armste land van Afrika. Het is er droog, dor, zanderig en er staat altijd wind. Hoewel het zeker een tropische bestemming is, zijn fruit en groente schaars en weinig divers. Volgens mij waait het er 365 dagen per jaar en al is het een van de armste landen, goedkoop is het er niet. Let`s be honest, dat klinkt alles behalve aantrekkelijk. Maar wat zou ik graag nog een keer naar Kaapverdië toe willen! Wij zijn alleen maar op het eiland Sal gebleven en hebben hier zoveel spijt van.

Kaapverdie Sal

Kaapverdië bestaat uit negen bewoonde en nog een aantal onbewoonde eilanden. Hoewel alle eilanden ontzettend van elkaar verschillen is de tempratuur overal het hele jaar door tussen de achttien en de dertig graden. Het regent gemiddeld zes tot negentien dagen per jaar en de meeste regen valt in de maanden augustus en september. Dit maakt Kaapverdië eigenlijk het gehele jaar door een goede zonbestemming. En een goede zonbestemming is het zeker, want naast zon heeft Kaapverdië echt prachtige, witte zandstranden en ideaal weer om te kitesurfen. Het eiland Sal, waar wij zijn geweest, staat dan ook bekend om de watersporten. Kaapverdië is een Portugese kolonie geweest en dit is overal nog goed merkbaar; de officiële taal is Portugees en 70% van de kaapverdianen is halfbloed.

Kaapverdie

Het toerisme op Kaapverdië staat is zich volop aan het ontwikkelen. Vooral op Sal en Boa Vista schieten grote resorts als paddenstoelen uit de grond. Pizzeria` s en Chinese supermarktjes schieten komen als onkruid achter de paddenstoelen aan en pas op voor de rood verbande toeristen of opdringerige verkopers. Ontwijk dit alles en je hebt een prachtig, authentieke, Afrikaanse vakantie.

Sal Avond

Santiago
Dit vulkanische eiland is het grootste en belangrijkste eiland en ook het meest Afrikaans met bergen, groene valleien en bananenplantages. De meeste kaapverdianen wonen op dit eiland, evenals de aapjes!

São Vicente
Op het eiland São Vicente moet je carnaval vieren, het schijnt niet onder te doen voor het carnaval in Brazilië. De culturele hoofdstad Mindelo is tevens de belangrijkste haven van de Kaapverdische eilanden.

Santo Antão
Dit schijnt het mooiste eiland van Kaapverdië te zijn, door haar groene bergen en diepe valleien. Op Santo Antão valt de meeste neerslag en het is dan ook het groenste eiland van Kaapverdie. En ze verbouwen er mango`s!

Boa Vista
Boa Vista is een van de beste plekken ter wereld om te kitesurfen en heeft de mooiste stranden van heel Kaapverdië. Ook komen hier zeeschildpadden voor en kun je er prachtig duiken.

Fogo
Het eiland Fogo met haar donkerkleurige lavarivieren bestaat als het ware uit de vulkaan de Pico de fogo die nog steeds actief is. Het schijnt een zware klim te zijn, maar hoe leuk zal het zijn om jezelf naar beneden te springen alsof je op de maan loopt?

São Nicolau
Een zeer afwisselend landschap van vulkanische maanlandschappen tot groene bergen. Het schijnt dat dit het meest authentieke eiland van Kaapverdië is en dat hier de vriendelijkste mensen wonen.

Maio
Dit is een klein en vergeten eiland die alleen per vliegtuig vanaf Santiago te bereiken is. Als je jezelf alleen op de wereld wilt laten, dan wordt aangeraden om hiernaar toe te reizen. Het schijnt dat er helemaal niets is.

Braza
Braza is het kleinste bewoonde eiland en alleen per ferry te bereiken. Hierdoor lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en waan je jezelf in authentiek Kaapverdië. Het is een vulkanisch, bergachtig eiland met mooie stranden en prachtige wandelroutes. En het schijnt dat hier kokospalmen voorkomen, dat waar ik me zo op had verheugd!

Sal
Sal

Sal is droog en dor met een woestijnlandschap, het is het meest bekende en toeristische eiland. Helaas zijn wij alleen op dit eiland verbleven. Wij gingen naar namelijk naar Kaapverdië omdat we graag een relaxte zon, zee en strand vakantie wilden en verder eigenlijk niets wilden doen. Oh, oh, wat hebben we hier een spijt van. Sal, met haar pizzeria`s en rood verbrande toeristen was namelijk in een woord geweldig.

Sal Beach

Het achtkilometer parelwitte zandstrand met haar heldere blauwe water is werkelijk adembenemend mooi. En het is er rustig! Hoe dit bij het hotelgedeelte is weet ik natuurlijk niet, maar in Santa Maria zelf kun je prima een rustige plek vinden. Als je over snorkelspullen beschikt kun je met een beetje geluk ook prachtige schelpen opduiken (die je natuurlijk niet mee mag nemen).

Huizen Sal

Wij hebben een appartement gehuurd via Mediavacanze midden in een woonwijk aan de rand van Santa Maria. De site is in het Italiaans en er moet vast een manier zijn om hem in het Engels of Nederlands weer te geven, maar ik heb geen idee hoe! Voor Afrikaanse begrippen was het een prima of zelfs luxe appartement. Helaas beseften wij dit pas na een paar dagen en liepen we de eerste dagen alleen maar te klagen over het koude water, het missen van een waterkoker, het zand wat overal lag en de kasten die aan alle kanten plakten van de viezigheid.

Kaapverdie Sal Inwoners

Als je op luxe en hygiëne gesteld bent en niet veel van het dagelijks leven wilt zien, dan raadt ik je met druk op het hart aan om een hotel te boeken. Als je ervan houdt om in een andere cultuur te worden gedompeld en geen moeite hebt met een primitieve vakantie, dan zou ik gewoon lekker zelf een appartementje huren en op onderzoek uitgaan.

Santa Maria
Santa Maria

Het gezelligste, kleurrijkste en toeristische plaatsje op Sal is Santa Maria. Er is een heel gedeelte waar volop hotels staan en worden bijgebouwd, maar wij hebben dit bewust vermeden, dus ik weet niet hoe dit gedeelte is. In Santa Maria staan de meest schattige huisjes in de mooiste pastelkleurtjes. Het is echt een gezellig stadje vol met restaurantjes, barretjes en souvenirwinkeltjes. En zijn veel kleine supermarktjes waar de standaard levensbehoeften worden verkocht en tegen de rand van het centrum is ook een grote supermarkt te vinden met voornamelijk veel Italiaanse producten. Santa Maria is van oorsprong een klein vissersdorpje. Neem in de ochtend absoluut een kijkje op de pier want iedere ochtend halen de vissers hier hun vangst binnen.

Vissers Sal Kaapverdie

Hoewel de verkopers in eerste instantie wat opdringerig lijken, zijn ze ontzettend aardig en gastvrij en zijn ze al blij als je een praatje met ze maakt. Op internet zijn echt horrorverhalen te vinden over de verkopers, maar wij hebben hier absoluut andere ervaringen mee. Kaapverdianen zijn echt heel vriendelijk en behulpzaam en zo wantrouwend als wij zijn dachten we de eerste dagen bij elke vorm van hulp alleen maar: “ Ojee, wat moet die gozer van ons? Straks belt hij zijn vrienden, slepen ze ons de bosjes in, worden we verkracht en voor dood achter gelaten”, terwijl dan het enige wat “die gozer” wilde was ons naar de supermarkt brengen waar we überhaupt zelf naar hadden gevraagd.

Avond Sal

In de avonden is er genoeg vertier te vinden. Als je nog nooit in Afrika bent geweest of last van een cultuurshock hebt raad ik je aan om naar de reggae bar te gaan. Je kunt deze bar niet missen, want de muziek leidt je er vanzelf heen. Na een avond in de reggae bar waren wij over al onze aanstellerij heen en klaar voor het echte, primitieve, onhygiënische en Afrikaanse leven. Reggae, wiet, zweet, afrikanen (ja, sorry, ondanks dat ik zelf een halfbloedje ben en een donkere papa heb maken een stuk of honderd donkere afrikanen best wel indruk op een meisje als ik) en nog meer zweet en wiet verder waren we zelf in Kaapverdianen veranderd. Weg met onze zijden jurken, make-up, sieraden, haar-accessoires en deodorant. Cabo Verde baby, no stress!

Watersport Kaapverdie

In Santa Maria zitten diverse watersportscholen waar je onder andere duik-, kitesurf-, windsurf-, en snorkellessen kunt volgen. Wij hebben zelf een kitesurf les gevolgd en dit bij de eerste beste school geboekt die we zagen. Het was zwaar, maar supergaaf en absoluut aan te raden!

Espargos
Espargos

Espargos is de hoofdstad van het eiland. Het is er stukken minder toeristisch dan Santa Maria en ook stukken minder duur. De stad noemt zichzelf een metropool, ik vond het meer een dorp vol sloppenwijken. Alhoewel, er is een wel een heus stadion. Vanaf de krater in het midden van de stad gelegen heb je een mooi uitzicht.

Espargos markt

Het is leuk om een beetje rond te dwalen in de straatjes, de school te bezoeken en een kijkje te nemen in de kerk en contact te hebben met de Kaapverdianen, maar verder is er weinig te beleven. Maar mocht je net als ons alleen op het eiland Sal verblijven (niet doen, echt niet doen) dan moet je zeker een bezoek aan Espargos brengen om het dagelijks leven van de Kaapverdianen te ervaren.

Palmeira
Haven Palmeira

Dit is de haven van Sal. Het is een heel rustig vissersdorpje, en ligt er haast verlaten bij terwijl toch overal muziek vandaan komt. Het is leuk om bij de vissers in de haven te kijken, de mooiste (en lekkerste!) vissen worden hier aan land gehaald en als je geluk hebt mag je de vissers meehelpen hun vangst binnen te halen. Het is een idyllisch plaatsje waar je prachtige foto`s van de Kaapverdianen en de kleurige straatjes kunt maken, maar verder is er op een paar winkeltjes na weinig te beleven.

Palmeira

Hartverscheurend is wel de armoede en daar werden wij in Palmeira hard mee geconfronteerd. Vooral de bedelende kinderen staan op mijn netvlies gebrand. En hoewel de Kaapverdianen ontzettend creatief omgaan met het weinige wat ze hebben, kunnen wij westerlingen natuurlijk wel ons steentje bijdragen. Het is misschien een idee om iets nuttigs zoals potloden of kralen mee te nemen en uit te delen. Hier kunnen de kinderen bijvoorbeeld tekeningen of armbandjes van maken om te verkopen.

Buracona
Blauw oog Kaapverdie

Buracona of Olho Azul ligt midden in de woestijn Terra Boa. Na een hobbelige rit waar je volgens mij absoluut een 4wheeldrive voor nodig hebt kom je aan bij een grote krater. Op bepaalde tijden is er in deze krater het “Olho Azul” oftewel het “Blauwe Oog” te zien. Het is niet meer dan een reflectie van een onderzee tunnel, toch is het prachtig. Ik ben een angsthaas en vond het al eng om via de rand naar beneden te kijken, maar als je iets stoerder ben aangelegd en kunt duiken dan kun je via de grot naar de open zee zwemmen. En met duiken bedoel ik natuurlijk wel zoiets als Scubadiving, want anders kom je er volgens mij nooit meer uit.

Buracona

Naast de krater ligt een natuurlijk bassins waarin je, als de zee rustig is, heerlijk kunt zwemmen. Toen wij er waren was de zee natuurlijk alles behalve rustig, maar dit had absoluut zo zijn charme. Het is prachtig om de natuur zo ruig te zien. In de woestijn is ook een echte fata morgana te zien. Ik dacht serieus dat ik in de maling werd genomen en dat er gewoon een meer midden in de woestijn lag, maar dat was niet zo. Heel bijzonder om in het echt te zien.

Pedra de Luma
Zoutmijn Kaapverdie

Dit is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid van Sal. Vroeger werd er zout uit de mijnen gewonnen en hier is het eiland ook naar vernoemd. Tegenwoordig wordt de zoutmijn niet meer gebruikt, maar kun je er in de vulkanische krater gaan zwemmen of drijven. Het water is er bijna net zo zout als het water in de dode zee en heeft een helende werking. Tenzij je in je ogen wrijft, dan ben je voor een moment stekeblind. En ik kan het weten, want ik ben zo stom geweest.

Kaapverdie excursie

Zodra je uit de zoutmijn stapt en droog bent voel je over je gehele lichaam zout. Na een week smakeloos eten, heb ik dan ook bijna mezelf opgegeten. Ik vond mezelf best lekker op dat moment en had maar weinig behoefte om te douchen, maar er zijn wel douches om je na afloop af te spoelen. Of ze werken is een ander verhaal, want toen wij er waren was het water namelijk op en het kan best zo zijn dat dit vaker voorkomt. Als je echter nog op stap gaat die dag is het verstandig om misschien een fles water mee te nemen waarmee je jezelf kunt afspoelen.

Kaapverdie aapjes

Er zijn ook heel wat excursiebureau `s te vinden in Santa Maria, maar ik kan je van harte aanbevelen om voor de helft minder een excursie bij een Kaapverdiaan op het strand te boeken. Er lopen verschillende verkopers rond, wij hebben een excursie bij Umberto geboekt en echt een ontzettend leuke dag gehad. Je kunt onder andere een eilandtour boeken, op schildpaddenexcursie gaan, walvissen en dolfijnen spotten, of mijn favoriet: de shark tour! Ik vond dit zo ontzettend gaaf om te doen. Vlakbij de kust zwemmen de citroenhaaien en na een wandeling door de zee sta je oog in oog met deze monsters. Ik ging op m`n havaianas de zee in en dat was een hel! Ik ben meer bezig geweest met het achtervolgen van mijn slippers, proberen op de staan, en het maken van mij slippers dan dat ik daadwerkelijk van de excursie kon genieten. Maar toen ik uiteindelijk vol blauwe plekken en bloedende gaten in mijn benen naast de haaien stond, was ik het gelukkigste meisje van de wereld! Ik geloof dat de excursie zo`n tien of vijftien euro kost. Het is absoluut aan te raden en helemaal niet eng.

Kaapverdie School

Ik heb echt een geweldige vakantie gehad op Sal en natuurlijk ontzettend spijt dat ik de andere eilanden niet heb bezocht. Wij gingen in eerste instantie vooral heen voor zon, zee en strand, maar achteraf had ik liever gewoon over de eilanden rondgereisd. In het begin hadden we een aantal opstartproblemen en er zijn ook echt een paar avonden geweest dat ik in bed heb liggen huilen. We waren natuurlijk 24/7 in een van de armste landen van Afrika en we hadden ons hier niet goed op voorbereid. Je moet hier wel tegen kunnen en rekening mee houden. Of gewoon je oogkleppen opdoen en niet verder kijken dan je neus lang is, dan merk je er volgens mij niets van. Wij hebben ook een aantal scholen bezocht en werden hier zo hartelijk ontvangen. Het is geweldig dat er scholen zijn, maar ze kunnen echt nog veel hulp gebruiken. Mijn vraag is dan ook, mocht je ooit naar Kaapverdië gaan of je misschien materialen als potloden, gummen, gekleurd papier, kralen, puntenslijpers, een prullenbak(!) of bijvoorbeeld plakplaatjes en glitters mee wilt nemen. Het kost geen drol hier, het neemt weinig ruimte in beslag en je zult er heel veel kinderen heel gelukkig mee maken! En je hoeft niet bang te zijn om een school binnen te stappen, je wordt juist heel hartelijk ontvangen.

Heb jij wel eens last van een cultuurshock gehad? Hoe ben je hiermee omgegaan?

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge