Alleen op Reis

De eerste keer dat ik alleen op reis ging herinner ik me nog heel goed. Ik was zeventien en ging een taalcursus volgen in Italië. Ik vloog op Milaan en reisde vanaf daar door met de trein. Ik had alles helemaal zelf uitgezocht en hoewel ik er ontzettend veel zin in had, zag ik er ook tegen op. Ik was vooral bang dat ik me heel alleen zou voelen en dat deed ik ook, toen ik in het vliegtuig zat. En dus maakte ik alles in gedachten nog veel erger en toen ik aankwam op het treinstation in Milaan wilde ik het liefst rechtstreeks terug naar Nederland. De trein had vertraging en ik had honger. Een supermarkt kon ik niet vinden en om nou met een broodje op straat te gaan zitten leek me ook niet echt ideaal, dus ik besloot mezelf over mijn angst heen te zetten en nam plaatst op een terrasje. Vijf minuten later zat ik gezellig te kletsen met een Italiaanse vrouw. En ook in de trein vond ik gemakkelijk aansluiting met een Italiaans meisje. Mijn taalcursus verliep minder spoedig. Ik kwam een week later dan de rest waardoor er al groepjes waren gevormd. Ook was er een groep Spanjaarden die zich een stuk beter voelde dan de rest omdat zij al zoveel woorden wisten. Hun gedrag maakte mij onzeker, het leek alsof ik niets wist en begreep en de eerste dag bracht ik de pauze door op het toilet. De tweede dag besloot ik dat ik niet de rest van de maand in het toilet zou kunnen doorbrengen dus stapte ik uit mijn comfortzone en dwong ik mezelf om bij een groepje te gaan staan. Trillend op mijn benen en met zwetende handen zocht ik aansluiting, maar die zenuwen bleken nergens voor nodig. En vanaf dat moment ben ik niet meer alleen geweest. Na de lessen vroeg ik een aantal privèlessen aan zodat ik de lessen van de eerste week kon inhalen en binnen no-time liep ik voor op de Spanjaarden en kon ik hen eens even een poepie laten ruiken. Ik onmoette iedere dag nieuwe mensen en was echt betrokken bij de locals. We gingen naar het strand, naar feestjes, uiteten en maakten ook samen huiswerk. Ik ging om met Italianen, Spanjaarden, Nederlanders, Zuid-Afrikanen, Amerikanen, Polen en Duiters en verbreedde mijn horizon. Ik vond het geweldig en na een weekje koos ik er bewust voor om af en toe alleen iets te gaan doen. Regelmatig ging ik op een terrasje zitten of naar een ander strand. Winkelen, naar de markt, een andere stad ontdekken of gewoon een simpele fietstocht maken, ik vond het heerlijk om in m`n uppie te doen. Na deze maand ben ik regelmatig alleen op reis geweest en hoewel het leuk is om met anderen te reizen, vind ik alleen reizen ook heel fijn.

Alleen op reis gaan lijkt spannend, saai en vooral eenzaam. Je vraagt je misschien af of je jezelf wel kunt vermaken en je niet zult vervelen. Alleen reizen is absoluut spannend, vooral als je het voor de eerste keer doet. Maar saai en eenzaam is het absoluut niet. Doordat je alleen bent, ontmoet je veel sneller mensen en maak je makkelijker contact. De wereld is vol met mensen die alleen reizen, je bent niet de enige. Je zult ook meer gesprekken met locals hebben en zult sneller worden uitgenodigd op feestjes, bij mensen thuis, om ergens heen te gaan of om uit eten te gaan. Als je alleen op een terras zit heb je sneller aanspraak dan wanneer je met meerdere personen bent en de kans is groot dat je ineens gevraagd wordt om bij een hele familie aan te schuiven. Je hebt ook meer tijd om mensen te leren kennen.

Alleen reizen Eenzaam

Als je alleen reist zul je uit je comfortzone moeten stappen en zul je met jezelf worden geconfronteerd. Je bent op jezelf aangewezen en je zult jezelf leren kennen. En behalve jezelf en nieuwe mensen leren kennen, leer je ook nieuwe culturen, gebruiken, normen en waarden kennen. Je verrijkt je blik op het leven. Alleen reizen is goed voor je algemene ontwikkeling. Je verrijkt het leven en de manier waarop je in het leven staat zoveel. Je komt erachter wat je wel en niet leuk vindt, wat je belangrijk en onbelangrijk vindt en wat je wel en niet wilt in het leven. Je krijgt de kans om even afstand te nemen van je dagelijkse omgeving en met een afstandje naar je leven te kijken, waardoor je hier anders tegenaan zult gaan kijken.

Alleen op reis

Alleen reizen is ontzettend goed voor je zelfvertrouwen. Je leert je grenzen kennen, stellen en verleggen. Je hebt tijd om over dingen na te dingen en zult ontzettend veranderen, in de goede zin. Bovendien heb je alle tijd om tot rust te komen en om na te denken. Je bent aangewezen op jezelf en leert jezelf van een hele andere kant kennen. Je wordt creatiever, volwassener en onafhankelijker van alleen reizen en je zult ontzettend trots op jezelf zijn omdat je het alleen prima redt. Je leer op eigen benen staat en omgaan met onverwachte en moeilijke situatie`s.

Alleen op vakantie eenzaam

Je hebt alle vrijheid en hoeft met niemand, behalve jezelf, rekening te houden. Je kunt urenlang winkelen, een museum bezoeken of gewoon door straatjes slenteren. Je hoeft geen compromissen te sluiten en kunt gewoon door waar je zin in hebt. Als je zin hebt om uit te slapen of om een boek in het park te lezen dan kun je dit gewoon doen. Er is niemand die nog op het strand wilt blijven en er is niemand die naar het hotel wilt om te slapen. Je hoeft niet wèèr in hetzelfde restaurant te eten, en je hoeft geen dure drankjes te kopen of rekening te houden met iemand die minder budget heeft. Letterlijk alles ligt open en je kunt gaan en staan waar je wilt, dat is ultieme vrijheid. Een heerlijk gevoel om te ervaren. En van verveling zal ook geen sprake zijn, want je zult zien dat je tijd tekort komt om alles te doen wat je wilt doen.

Alleen reizen

Alleen reizen is echt iets wat ik kan aanraden, hoe spannend je het ook vind. Mensen uit je omgeving zullen je voor gek verklaren en je misschien aan het twijfelen brengen. Ze zullen je waarschijnlijk waarschuwen voor eenzaamheid, ziektes, berovingen, verkrachtingen en nog veel meer. Vaak zullen deze waarschuwingen van mensen afkomen die jalaoers zijn, het je niet gunnen of door mensen die zelf ieder jaar naar het Gardameer of hetzelfde resort in Turkije of Spanje gaan en alles buiten West-Europa al eng vinden. Kortom: ze zijn zelf nog nooit echt op reis geweest en hebben dus ook echt geen idee hoe mooi en bijzonder deze wereld is. Laat je hier dan ook niet door tegenhouden, hoe lief bedoeld het ook mag zijn. Je bent prima in staat om voor jezelf te zorgen en je eigen keuze`s te maken.

Ben jij al eens alleen op reis geweest? Deel je ervaringen.

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge