I Love Sleep Challenge

Ik houd van slapen. Ik vind het echt heerlijk en het feit dat we ruim een derde van ons leven slapend doorbrengen stoort mij dan ook absoluut niet. Slapen is een belangrijk onderdeel van ons leven en essentieel voor het goed functioneren van lichaam en geest. Dit is iets wat ik echter iets minder goed besef en ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik niet zo`n heel goede slaper ben. In oktober vulde ik de I love Sleep tag en als ik dat nu teruglees kan ik mezelf er amper in herkennen. De laatste maanden heb ik echt een heel slecht slaappatroon, waarbij ik op onregelmatige tijdstippen naar bed ga, op onregelmatige tijdstippen opsta en of te weinig of te veel slaap. Een gemiddeld aan acht uur slaap lijkt haast wel een onhaalbaar doel. Dit heeft natuurlijk geen goede invloed op mijn dagelijkse leven. Ik roep al een paar weken dat ik veranderingen aan moet brengen, maar ik vind dit iets moeilijker dan ik dacht. Toen ik door Living Comfort gemaild werd met de vraag of ik aan de I Love Sleep Challenge mee wilde doen zei ik dan ook volmondig ja.

De I Love Sleep Challenge duurt zeven dagen en de bedoeling van deze challenge is dat je door middel van het bijhouden van een slaapdagboek stil staat bij slapen en je slaapgedrag beter leert kennen. Ook staat er voor iedere dag een uitdagende opdracht gerelateerd aan een betere nachtrust klaar. Toen ik de opdrachten las moest ik even slikken. Dag zes staat in het teken van ontspannen en is dus een goed excuus voor een heerlijk avondje pamperen, maar de rest van de opdrachten.. nah, niet zo leuk. Inmiddels heb ik de challenge afgerond en hieronder kun je lezen hoe ik het ervan af heb gebracht.

Clock

29 februari

De eerste dag van de challenge is niet zo goed van start gegaan. De opdracht van vandaag was om voor mezelf na te gaan hoe laat ik komende week op moet staan, acht uur terug te tellen om een bedtijd vast te stellen en mezelf dan aan deze tijdstippen, met maximaal 30 minuten verschil, te houden. Op deze manier wen je jezelf een vast slaapritme aan en dat is eigenlijk zo`n beetje het voornaamste doel van deze challenge voor mij. Ik wil iedere dag om 09.00 uur opstaan en zou dus om 01.00 uur naar bed moeten gaan. Of eigenlijk, dan zou ik al in bed moeten liggen. Dat is dus niet om 02.00 uur. En om 11.00 uur opstaan was ook niet de bedoeling. Uiteraard heb ik netjes mijn wekker ingesteld om 09.00 uur voor de komende week, maar eh, hij ging echt niet af vanmorgen. Misschien moet ik mijn wekker laten nakijken.. Of mijn gehoor. Morgen ga ik in ieder geval op tijd naar bed. Beloofd!

1 maart

Dim een uur voor je geplande bedtijd de verlichting in huis. Dit was de opdracht van vandaag. “Nou, dat is niet zo moeilijk” hoor ik mezelf nog denken toen ik dit las. Door verlichting te dimmen wordt de natuurlijke productie van het hormoon melatonine op gang gebracht. Dit zorgt ervoor dat je slaperig wordt. En laat ik nou toevallig bijna iedere avond kaarsjes aansteken en de lampen uitdoen. Echter, in de kleine lettertjes stond dat ook de verlichting van bijvoorbeeld je tv en smartphone van invloed zijn op je melatonine productie. Oeps. Ik zit `s avonds vaak nog achter mijn laptop en -nog erger- voordat ik ga slapen speel ik verslavende spelletjes op mijn telefoon. De tweede opdracht was dus iets moeilijker dan ik van te voren dacht. Mijn laptop niet gebruiken vond ik niet zo moeilijk, maar mijn telefoon opzij leggen was oprecht een verdrietig moment. En ik realiseer me nu dat ik misschien toch wel iets verslaafder aan dat ding ben dan ik dacht. Overigens denk ik ook niet dat ik het ga volhouden om dit iedere dag te doen, dus nu heb ik f.lux op mijn laptop en Twilight op mijn telefoon geïnstalleerd. Deze programma`s passen het licht van je beeldscherm aan van wit/blauw naar oranje/geel, waardoor de productie van melatonine niet wordt verstoord. Oh, en ik lag netjes om 01.00 in bed en stond om 08.30 op. Dat is weer geen acht uur slaap, maar het is een stap in de goede richting vind ik zelf.

2 maart

Het is bijna niet te geloven, maar ik lag al om precies 00.17 in bed. En ik heb maar een level van mijn spelletje gespeeld. Ik speel trouwens bubble shooter, een ontzettend verslavend spelletje dus ik ben best een beetje trots op mezelf dat ik niet nog een uur heb doorgespeeld. Ik werd om 07.00 uur wakker door mijn alarmklok die ik voor Nevzat had gezet, maar heb nadat hij de deur uit was nog tot 09.20 uur geslapen. De opdracht van vandaag was de opdracht waar ik het meest tegenop zag: drink na 14.00 uur geen cafeïne meer! Ik drink echt heel veel koffie en zelf `s avonds laat gaat er met gemak nog een espresso in. Ik weet heus wel dat cafeïne opwekkend werkt, maar ik heb nou niet echt het gevoel dat mijn nachtrust of gezondheid erdoor wordt verstoord. Het voedingscentrum denkt hier echter anders over en adviseert niet meer dan vier kopjes koffie per dag te drinken. Oeps. Ik vond het echt belachelijk moeilijk om de dag door te komen vandaag. Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat ik denk dat ik verslaafd ben aan koffie en dat is niet goed. Na drie dagen van de I love Sleep Challenge besef ik dat zowel Nevzat als ik eigenlijk hartstikke ongezond leven, ik geloof dat we echt een aantal veranderingen moeten aanbrengen in onze leefstijl.

3 maart

Om 00.50 uur lag ik in bed en zonder spelletje te spelen ben ik gaan slapen. Wat een rot nacht! Ik ben geloof ik wel zes keer wakker geworden en uiteindelijk ben ik rond 04.00 opgestaan. Ik heb een glas melk gedronken terwijl ik een half uur lang bubble shooter heb gespeeld. Ik werd om 07.00 uur weer wakker door mijn alarmklok voor Nevzat, maar heb daarna nog tot 09.00 geslapen. Ik heb eerst even mijn email bijgewerkt en om 10.00 uur ben ik opgestaan. Dat was natuurlijk veel te laat, want ik had om 11.00 uur afgesproken dus ik sprong snel onder de douche en ging zonder koffie de deur uit. Mijn eerste kopje koffie dronk ik pas rond 11.30 uur, mijn tweede en tevens laatste kopje koffie goot ik om 13.00 uur naar binnen en ik moet eerlijk zeggen dat vandaag nog moeilijker was dan gisteren. Goed, ik was dan ook echt moe vandaag en ben uiteindelijk maar op thee overgestapt. De opdracht van vandaag was het controleren van de slaapkamer. Je slaapt namelijk het beste in een compleet donkere en geluidloze kamer! Onze slaapkamer is heel minimalistisch en bevat niet meer dan een bed met lichtsnoer aan het hoofdeinde, een systeem voor kleding, een lamp, kaarsen en een deur naar het balkon. Onze gordijnen zijn echt wit en lichtdoorlatend en hier heb ik bewust voor gekozen. Als je `s ochtends de lamp aandoet of in een ruk de gordijnen opentrekt, heb ik niet alleen de rest van de dag hoofdpijn, maar ben ik ook super chagrijnig. Door deze gordijnen hebben ik en mijn omgeving hier geen last van. Eigenlijk wil het het liefst zo`n Phillips wake-up light hebben, dat lijkt me echt ideaal.

4 maart

Ik weet eigenlijk niet of de bed tijden ook in het weekend gelden. Voor deze challenge van een week is dat prima, maar ik geloof niet dat het daarna ook haalbaar is.. Vandaag heb ik me in ieder geval niet druk hoeven maken over mijn bedtijd. Ik ben de hele dag op het politiebureau geweest, omdat -geen grapje- ik ben aangeklaagd voor het gooien van water in iemand`s gezicht, waar ik urenlang ben overhoord en zes keer hetzelfde verhaal heb moeten vertellen. Heel vermoeiend. Als opdracht van vandaag was het de bedoeling om naar buiten te gaan en het daglicht op te zoeken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam ’s avonds makkelijker over kan gaan op de productie van het slaaphormoon melatonine. Ik heb een wandeling van twintig minuten naar het politie bureau gemaakt en daar een korte theepauze van zo`n vijftien minuten gehad waarin ik naar buiten ben gegaan. Het was trouwens best frisjes vandaag, maar wel lekker zonnig. Heel bewust heb ik de opdracht niet uitgevoerd en echt geslaagd kan ik het dan ook niet noemen, maar ik heb wel heerlijk geslapen vannacht. Ik lag al om 00.30 uur in bed en ben volgens mij binnen vijf minuten in slaap gevallen. Ik was dan ook echt bekaf vandaag. Ik heb aan een stuk doorgeslapen en werd om 09.20 uur wakker door mijn snoozer.

5 maart

Zaterdag probeer ik altijd een beetje als relax-dag aan te houden. Dat de opdracht van vandaag in het teken van ontspanning staat vind ik dan ook alles behalve vervelend. Op zaterdag neem ik altijd uitgebreid de tijd in de badkamer voordat ik mijn dag begin. Volgens de I Love Sleep Challenge kan ik beter een uur voordat ik ga slapen iets ter ontspanning doen. En dan natuurlijk wel met gedimde verlichting en zonder gebruik van mijn laptop. Ik wilde eigenlijk een boek gaan lezen voor deze opdracht want dat doe ik de laatste tijd veel te weinig, maar ik kon het geduld echt niet opbrengen. Daarom heb ik vandaag mijn uitgebreide badkamersessie naar de avond verplaatst en ik moet zeggen dat dit eigenlijk veel handiger is. Ik was een stuk productiever overdag omdat ik gewoon meer tijd had. Ontspanning door middel van een uitgebreide sessie in de badkamer vind ik alles behalve vervelend. Ik ging wel iets te laat naar bed. Ietsjes maar hoor. Het was pas 03.30 uur toen ik richting de badkamer ging om mijn make-up eraf te halen. Ja, zo verstandig ben ik dan nog wel.. Moet ik nu ook echt zeggen hoe laat ik opstond? Ik werd om, ehh, 13.36 uur wakker en ben toen blijven liggen om series te kijken.

6 maart

De laatste dag van de challenge staat in het teken van sport en het is de bedoeling dat ik minimaal dertig minuten actief ga sporten vandaag. Say what? Zoals ik al zei was ik heel laat wakker en nog veel later uit bed. En nee, dat zorgde er niet voor dat ik opgewekt en boordevol energie de dag doorbracht. Ik zal maar gewoon eerlijk zijn: ik was vandaag lui. Heel lui. De hele week heb ik in mijn slaapdagboek ‘nee’ ingevuld bij de vraag of ik die dag heb gesport. En zelfs voor de laatste dag en de laatste opdracht heb ik het niet kunnen opbrengen om een half uur te sporten. Schandalig eigenlijk. Ik zou best wel willen sporten trouwens, maar ik kan mezelf gewoon niet genoeg motiveren om zelfstandig aan de slag te gaan. Een abonnement op de sportschool werkt bij mij wel heel goed, alleen dat abonnement daadwerkelijk aanschaffen is een ander verhaal.. Ik ging vandaag wel netjes om 01.15 uur naar bed. Dat dan weer wel.

ang. Ik vind het alleen heel moeilijk om een vast ritme aan te houden waardoor ik ook vaak te lang of te kort slaap. Door de I Love Sleep Challenge is daar, tegen mijn verwachtingen in, wel degelijk een positieve ontwikkeling in gang gezet. Ik ga mijn best doen om dit ook echt vol te houden. Minder koffie drinken gaat iedere dag een beetje beter, al vind ik dat nog steeds echt moeilijk. Ik heb echt een ‘vier-uur-koffie-break’ nodig volgens mijn gevoel. Mijn telefoon en laptop gebruik ik niet meer voordat ik naar bed ga en dit is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. De opdrachten vielen me uiteindelijk ook hartstikke mee, maar hebben me ook doen beseffen dat ik een stuk gezonder moet gaan leven. En dat is dan ook absoluut iets waar ik vanaf nu aan ga werken.

Heb jij een goed slaapritme en voldoende nachtrust?

Facebook Comments

comments

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge