0900 Frustraties: ik ben boos!

Hoewel ik me had voorgenomen om in persoonlijke post te schrijven hoe blij ik zou zijn weer in Istanbul te zijn, hopen te kunnen vertellen dat ik op skivakantie zou zijn met lief en ik nog geen twee weken geleden schreef over positief zijn, wil ik nu toch even heel erg negatief zijn. Ach het is immers januari, laten we het erop houden dat ik een winterdepressie heb. Of dat de Nederlandse overheid eens een wet moet instellen die 0900 nummers tegengaat. Of dat we bedrijven iets aan hun klantenservice moeten doen. Of wat je maar wilt. Het wordt in ieder geval geen post vol blijheid en positiviteit! Je bent gewaarschuwd, de titel van dit artikel is namelijk niet voor niets 0900-Frustraties!

Het begon allemaal.. toen iemand 0900 nummers had uitgevonden en deze ongevraagd in mijn leven werden opgedrongen. Helaas kan ik me niet precies heugen wanneer dit was, maar het is al lang, lang geleden. Mijn ergernissen namen in de loop der jaren meer en meer toe en deze maand is de bom ontploft. Ja, jongens en meisjes, mijn emmer is overgelopen. Ik werd kwaad. Woest. Als je afgelopen weken bij mij in de buurt kwam, dan was je zeker van een tirade. Natuurlijk is hier heel wat aan vooraf gegaan en ik beloof dat ik probeer het kort te houden.

Een probleem met de geiser

Afgelopen zomer hadden we problemen met de geiser. Het was stikheet, een hittegolf kun je wel zeggen, en wij hadden geen warm water. We konden dus niet douchen. En dan moet je dus bellen. Naar een 0900 nummer. Keer op keer weer. En dan wordt je van het kastje naar de muur gestuurd. Keer op keer weer. En toen was het herfst. In de herfst was er een probleem met de router. En dan moet je dus bellen. Naar een 0900 nummer. Keer op keer weer. En dan wordt je van het kastje naar de muur gestuurd. Keer op keer weer. En wat is nou vaak het geval? Nou, ik weet het niet precies, maar het lijkt erop dat er achter ieder 0900 nummer een kleuter gepland is. Iemand die niets, maar dan ook niets van het desbetreffende bedrijf weet. Laat staan van het probleem waarvoor je belt.

Van het kastje naar de muur

In de zomer werd ik van het kastje naar de muur gestuurd, uitgemaakt voor rotte vis en werd de telefoon in mijn gezicht opgehangen. Negen dagen lang zaten we zonder warm water. Negen dagen lang. Dat betekende ook negen dagen lang meerdere keren bellen, drie afspraken met monteurs waarvan er twee niet kwamen opdagen en een wist niet wat hij moest doen. Na negen dagen kwam monteur nummer vier en was het probleem in een half uurtje opgelost. Ja, er waren echt negen dagen voor nodig. In de herfst werd ik niet van het kastje naar de muur gestuurd met werd er via hulp op afstand via mijn laptop met de router gespeeld en advies gegeven. Net zo lang tot de router het begaf. In deze speeltijd werd wel de verbinding meerdere keren per ongeluk verbroken en moest ik dus opnieuw bellen en opnieuw in de wacht staan. En toen de router het begaf moest ik dus weer bellen. En toen werd ik dus wel van het kastje naar de muur gestuurd, want toen wist niemand ineens van dergelijke problemen af. Uiteindelijk werd de fabrikant van de router erbij betrokken wat natuurlijk voor een nieuw 0900 nummer zorgde met nieuwe belkosten.

Een probleem met mijn laptop

Maar dit was allemaal zo erg nog niet. Het heeft voor een hoop ergernissen en frustraties gezorgd. Het heeft heel veel tijd en energie verspild, maar uiteindelijk is alles netjes opgelost en heb ik van beide bedrijven en nette vergoeding gekregen. Nee, jongens en meisje, mijn verhaal begint nu echt: Afgelopen juli bestelde ik een nieuwe laptop bij bol.com. Bol.com raakte mijn order kwijt en acht dagen later had ik nog geen nieuwe laptop en heb ik gebeld om mijn bestelling te annuleren. Geen probleem, want ze begrepen dat het heel vervelend was. En geen duur 0900 nummer, gewoon een telefoonnummer met een lokaal tarief. Vervolgens bestelde ik een laptop bij de Wehkamp en deze werd na een dag netjes geleverd. Met veel plezier pakte ik de doos uit en nam mijn nieuwe laptop in gebruik. Ik hoefde er helemaal niets voor te doen, hij was kant en klaar. Het was een fijne laptop, plezierig en gebruik en ik kan wel zeggen dat we een goede band hadden. Maar na een paar maanden (toen Windows 8.1 uitkwam om precies te zijn) toen begon mijn laptop een beetje raar te doen. Er kwam telkens een blauw scherm in beeld met de melding dat Windows niet kan worden geactiveerd. Ik werd er helemaal gek van, want dit scherm kwam op de meest onverwachte momenten en wat ik ook probeerde er was niets dat hielp. Maar, ik zat met mijn billen in Istanbul en besloot te wachten om contact op de nemen tot ik weer in Nederland was.

Ik nam contact op met Windows (lokaal tarief) en kreeg een vriendelijke meneer aan de telefoon. Nadat hij het een en ander had uitgezocht wist hij me te vertellen dat ik een demoversie had die eigenlijk helemaal niet voor de verkoop geschikt is. Foutje van Toshiba. “Nee, helaas kan ik niets voor u doen, dit systeem kan niet worden ge-update. Of dit systeem of deze laptop zal moeten worden vervangen, maar ik raad u aan hier werk van te maken” aldus de vriendelijke meneer. Ik zocht het nummer van de Wehkamp op, hatsjiekiedee: 0,35 eurocent per minuut. Na zestien minuten bellen heeft Wehkamp haar maandelijkse kosten eruit. Ik zocht het nummer van Toshiba op, kassa: 0,20 eurocent per minuut. Ik dacht: “Ik ben niet van lotje getikt. Krijg ik eerst een foute laptop en dan ben ik straks vijftig euro verder om het probleem op te lossen”. En dus schreef ik meerdere e-mails, meerdere openbare,- en privé berichten op Facebook en werd ik ook meerdere keren van het kastje naar de muur gestuurd.

Van de muur naar het kastje?

Bij Toshiba wilden ze me alleen helpen als ik hun 0900 nummer zou bellen. Uiteindelijk heb ik de moed opgegeven en gebeld. Om precies te zijn heb ik 14 minuten in de wacht gestaan om vervolgens te horen te krijgen dat ze niets voor me kunnen betekenen. Het was mijn bedoeling om hier in geuren en kleuren de discussie`s die ik met Toshiba heb gehad toe te lichten en hun standpunten onderuit te halen, maar sorry ik kan het niet meer opbrengen. Ik kan en wil geen enkel woord meer aan dit bedrijf verspillen. Dus laat ik het erop houden dat ik nog nooit, maar dan ook nog nooit zo ongelofelijk slecht geholpen ben door een bedrijf. En dat ik ook niet geloof dat het mogelijk is om nog slechter te worden geholpen dan hier. Let wel:  Toshiba heeft een fabriekslaptop/demo-versie uitgeleverd aan Wehkamp wie deze op haar beurt aan mij heeft verkocht. Het kan Toshiba niets schelen dat er zulke belachelijke fouten in hun bedrijf worden gemaakt, noch zijn zij bereid dit netjes op te lossen, noch lezen zij hun email goed door, noch willen zij überhaupt op enige manier helpen, noch willen zij hun klanten tevreden houden, noch achtten zij het nodig om vriendelijk te blijven, noch luisteren zij goed naar een verhaal, noch begrijpen zij wat er aan de hand is. Dit is mijn conclusie. Punt.

Wehkamp is een verhaal met gemixte gevoelens. Via de Facebookpagina ben ik uiterst vriendelijk en goed geholpen. Via de email was er sprake van totale miscommunicatie ( ook hier wordt niet goed gelezen), maar is uiteindelijk wel tot een goede oplossing gekomen en werd wel geprobeerd om mij goed te helpen. Het enige wat ik ronduit belachelijk vind is de wachttijd. Wehkamp probeert binnen vijf(!) werkdagen hun mail te beantwoorden. Kom op jongens, in welk tijdperk leven we nu? Het hoeft toch niet meer per postduif te worden verzonden. Als ik er niet constant als een heks bovenop had gezeten, dan was het probleem nu waarschijnlijk nog niet opgelost. Uiteindelijk heeft het iets langer dan een week geduurd, heeft Wehkamp me zelf opgebeld en heb ik een nieuwe laptop mogen uitkiezen waarin zij mij tegemoet zijn gekomen in het prijsverschil. En wonder boven wonder werd de laptop de volgende dag al direct bezorgd.

0900 nummers moeten worden verboden!

Dat vind ik echt. Het echte moraal van dit hele lange, dramatische verhaal ben ik inmiddels vergeten. Ik ben geloof ik een beetje afgedwaald in mijn woede. Ik ben ook echt zo klaar met de klantenservices van dergelijke bedrijven. Het is ronduit belachelijk dat deze miljoenenbedrijven die de kleiner ondernemers kapot maken, die belastingen en regels ontduiken door vanuit vestigingen buiten Europa werken, die aan alles meewerken wat god ooit heeft verboden en met al hun geld niets doen om de wereld iets mooier te maken, ook nog eens geld durven te innen met een klantenservice, minimaal twee weken nodig schijnen te hebben om iets simpels op te lossen en dan ook nog eens onbeschofte service durven te verlenen. En het allerergste vind ik nog dat terwijl je voor deze dienst moet betalen er niet een een fatsoenlijk iemand met verstand van zaken de telefoon op kan nemen, maar dat er veelal kinderen van een jaar of zestien/zeventien zitten met een standaard tekstjes voor hun neus. Waarschijnlijk wilde ik in deze blog vertellen dat je voor jezelf moet opkomen en de moed niet moet opgeven, maar moet blijven doorzetten om je recht te halen. Veel mensen doen dit namelijk niet, maar dat houdt deze onzin in stand en jij zit met de gebakken peren. Dus bij deze; zorg dat je krijgt waar je recht op hebt!

Ik heb de regels van het bellen naar 0900-nummers opgezocht bij de rijksoverheid. Daarin staat dat bedrijven vanaf 13 juni geen extra kosten meer in rekening mogen brengen. Ik ben benieuwd!

Heb jij ook zo`n hekel aan 0900-nummers?

Facebook Comments

comments

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge