Cowboys en robots in de veelbelovende serie: Westworld (2016)

Westworld is een Amerikaanse sciencefictionserie uit 2016, de serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973 die werd geregisseerd door Michael Crighton, bekend van onder andere ER en Jurassic Park. De cast bestaat onder andere uit Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright, James Marsden, Luke Hemsworth, Sidse Babett Knudsen, Angela Sarafyan en Ed Harris. De serie wordt uitgezonden op HBO en ging in premiere op 2 oktober. De eerste aflevering trok 3,3 miljoen kijkers in de Verenigde Staten (ter vergelijking: Games of Thrones trok er 4,2 miljoen in 2011).

We aren’t dealing with ordinary machines here. These are highly complicated pieces of equipment. Almost as complicated as living organisms. In some cases, they have been designed by other computers. We don’t know exactly how they work.

In Westworld draait het om cowboys en robots. Een aparte combinatie weliswaar, maar Westworld is een een western-animatiepark in Monuments Valley, Utah. Het park is gigantisch en bezoekers kunnen hier werkelijk hun stoutste dromen waarmaken. Het is er letterlijk het wilde westen, inclusief drank, vrouwen, cowboys en echte pistolen. Als bezoeker kun je moorden, beroven, verkrachten en al dat wat in het normale leven een zonde is. Dit komt omdat alle bewoners van Westworld menselijke robots zijn. Deze robots zijn niet van echt te onderscheiden en spelen constant hun eigen, geprogrammeerde verhaallijn. Echter, als de makers van deze robots ook dromen als vaardigheid toevoegen lijkt het mis te gaan. De kunstmatige intelligentie van de robots lijkt zich vanzelf te gaan ontwikkelen en niemand weet precies waar het fout zit.

De eerste aflevering van Westworld is ronduit niet te begrijpen, maar als je jezelf hier even overheen kunt zetten dan beloof ik je dat Westworld een van je nieuwe favoriete series zal zijn. In de tweede aflevering vallen er al veel puzzelstukjes op hun plaats, waardoor je echt op het puntje van je stoel zit. Westworld is spannend, duister, grappig, mysterieus, interessant en maakt ontzettend nieuwsgierig. Na iedere aflevering zit je met meer vragen, maar gelukkig worden deze vragen ook “op tijd” beantwoordt, waardoor je dit ingewikkelde verhaal goed kunt bijhouden. De timing is wat mij betreft absoluut een pluspunt, want ik vind het vaak vervelend om zo lang te moeten wachten op antwoorden. Er zit veel geweld en seks in de serie, maar niet zodat het ordinair of storend wordt. Ook de cast is ontzettend sterk en cinematografisch zit alles prachtig in elkaar. Het eerste seizoen bevat tien afleveringen, maar ik heb ergens gelezen dat de makers al voor vijf seizoenen script hebben klaarliggen. Ik hoop in ieder geval nu al dat deze serie vernieuwd gaat worden. Ik heb tot nu toe vier afleveringen bekeken en nog geen enkel minpuntje kunnen ontdekken. Deze serie is echt goed en moet je echt gaan kijken!

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge