De biografie van een van de meest succesvolle scenaristen ooit in Trumbo (2015)

Trumbo

Trumbo is een Amerikaanse Trumbo is een Amerikaanse biografische film uit 2015, geregisseerd door Jay Roach. De film is gebaseerd op het leven en de carrière van scenarist Dalton Trumbo. De hoofdrollen worden vertolkt door Bryan Cranston, Diane Lane, Michael Stuhlbarg, John Goodman en Helen Mirren.

“I’m in this for the money and the pussy and they’re both falling off the trees!”

Dalton Trumbo was in de jaren dertig en veertig een van de meest succesvolle scenaristen van Hollywood. Hij wordt onder druk gezet door onder andere acteur John Wayne en columniste Hedda Hopper vanwege zijn socialistische sympathieën. Uiteindelijk moet hij voor het House Committee on Un-American Activities, de commissie die zich bezig hield met het opsporen en stoppen van “on-Amerikaanse activiteiten” zoals communisme, verschijnen. Net als negen andere filmmakers weigert hij om de vragen over zijn politieke voorkeuren te beantwoorden, nog zijn kennissen uit de filmindustrie te verklikken. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis en op de zwarte lijst, waardoor hij mocht werken aan filmproducties. Onder verschillende pseudoniemen blijft hij scenario`s schrijven en verkopen. Twee van zijn films, Roman Holiday en The Brave One, winnen onder een pseudoniem zelfs een Academy Award tijdens deze periode.

Hoewel de hele film over Dalton Trumbo gaat is zijn leven of personage niet perse waar het verhaal om draait. De film laat een groot aantal gebeurtenissen in de geschiedenis van Hollywood zien. Als je hiervan goed op de hoogte bent is deze films nauwelijks interessant. Grappig is de film wel, de mix van politiek drama en komedie doet het goed en de gevatte opmerkingen hebben mij meerdere keren laten lachen. Trumbo is een goede film met goede acteerprestaties, chronologisch opgebouwd en laat op een simpele manier een interessant stukje geschiedenis zien. Cinematografisch is de film heel mooi, vooral het gebruik van archiefbeelden vond ik toegevoegde waarde hebben. Het had van mij iets dieper en zwarte gemogen, maar het is nu eenmaal een film en geen documentaire. Wat ik ook een minpuntje vind is dat alles om het personage van Dalton Trumbo draait, waardoor de rest van de cast teveel naar de achtergrond verdwijnt. Een aantal rollen is mijn inziens totaal overbodig en dat is jammer want het is een heel goede cast waar ik graag iets meer van had willen zien. Trumbo is absoluut een must-see, zeker als je geïnteresseerd bent in de historie van Hollywood. De trailer kun je bekijken als je op de rode button rechts onderin bovenstaande afbeelding klikt.

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge