Mijn tien favoriete boeken

De Millennium trilogie
De Millennium trilogie is een complexe driedelige serie waarvan ik niet zo goed weet hoe ik het kort kan samenvatten. Het is best wel complex doordat alle drie de boeken verschillende verhaallijnen volgen. Vooral als je begint met lezen is het vrij taai om doorheen te komen. Het verhaal volgt Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander, een journalist en een hacker. Ze zijn elkaars tegenpolen en komen op een verrassende manier samen in het verhaal. Als je deze boeken nog niet kent en een goede samenvatting wilt moet je even googelen, ik kan alleen maar zeggen dat de boeken echt ontzettend goed zijn. En in tegenstelling tot veel andere boek verfilmingen, vond ik de films ook erg goed.

hongerspelen
Het eerste deel van de hongerspelen kreeg ik een paar jaar geleden op vakantie van een reisgenoot. Ik dacht dat het een typisch young-adult boek zou zijn, maar vanaf het moment dat ik begon met lezen zat ik echt in het verhaal. Terug in Nederland moest ik dan ook meteen deel twee en drie bemachtigen, omdat ik per direct wilde weten hoe het verhaal verder ging. De hongerspelen speelt zich af in de toekomst en volgt het verhaal van Katniss, een meisje uit het twaalfde en armste district van het land Panem. Panam wordt bestuurd door het welvarende Capitool waar elk jaar de hongerspelen worden georganiseerd. Dit is een big-brotherachtig “spel” waarbij uit ieder district een jongen en meisje strijden om leven en dood. En hoewel ik het helemaal niet aantrekkelijk vind klinken, vond ik het verhaal echt goed. Suzanne schrijft ontzettend goed en neemt je echt mee in het verhaal.

Haar naam was Sarah
Een heel bekend boek natuurlijk, waarin twee verhalen door elkaar worden verteld. Het ene verhaal gaat over het Joodse meisje Sarah. Op tienjarige leeftijd, wanneer de Duitsers Sarah en haar ouders van bed lichten om mee te nemen naar het Velodrome’Hiver in Parijs, sluit zij haar broertje op in de kast en belooft snel te komen halen. Sarah en haar ouders hebben geen enkel idee wat er met ze gaat gebeuren terwijl ze steeds verder worden gevoerd en Sarah maakt zich zorgen omdat haar broertje is opgesloten in de geheime kast waarvan zij de sleutel bij zich draagt. Sarah besluit uiteindelijk te vluchten om haar broertje te bevrijden. Het andere verhaal gaat over de journaliste Julia. Zij krijgt de opdracht om over de herdenking van Vel d’Hive te schrijven. Zodoende komt Julie erachter dat het ouderlijk huis van het joodse meisje Sarah in het bezit is van de familie van haar man. Op deze manier komen de twee verhalen steeds dichter bij elkaar. Ik vond het een heel bijzonder en vooral ook indrukwekkend boek. Tatiana schrijft heel aangrijpend, je voelt echt het verdriet van Sarah en haar ouders, waardoor het moeilijk is om te stoppen met lezen.

Duizend schitterende zonnen
Ik ben echt een fan van Khaled Hosseini, zijn schrijfstijl is geweldig. Duizend schitterende zonnen verteld het verhaal over Mariam en Laila in Afghanistan, twee vrouwen met beide een andere achtergrond. Mariam wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere Rasheed. Jaren later redt Rasheed de mooie Laila uit het puin en wilt dat zij hem een zoon schenkt, iets wat Mariam niet gelukt is. In eerste instantie hebben de vrouwen het moeilijk met elkaar en heerst er achterdocht en jaloezie. Maar doordat de tirannieke Rasheed het hen op alle mogelijke manieren het leven zuur maakt, groeien zij steeds dichter naar elkaar. Ik vond het echt een heel ingrijpend verhaal, prachtig om te lezen en om kennis te maken met de Afghaanse cultuur.

Een weeffout in onze sterren
Een fanatisch, rauw boek. Het verhaal wordt verteld door Hazel, een meisje met kanker. Ze is drie jaar geleden opgegeven, maar door een nieuw medicijn wordt haar leven voor onbepaalde tijd gerekt. Hazel wilt niets meer met haar leven doen, behalve haar lievelingsboek lezen. Maar onder druk door haar moeder gaat zijn naar een praatgroep waar Augustus, die vrij is verklaard van botkanker, kennen. Ze worden verliefd, maar Hazel probeert afstand te houden omdat ze bang is het hart van Augustus te breken wanneer zij kont de overlijden. Dankzij August begint Hazel op te bloeien en probeert ze iets te maken van haar leven. Maar het boekt neem een totaal andere wending aan dan je verwacht. Het boek is hilarisch en triest tegelijk en het kwam dan ook regelmatig voor dat ik zat te huilen om vijf minuten later in lachen uit te barsten.

Serie Q
Net als Millennium is Serie Q Scandinavische thriller. De serie gaat over afdeling Q, oftewel, onopgeloste zaken van de politie. De afdeling wordt geleid door drie personen: Carl, brigadier, Assad, Syrische vluchteling en Rose, koppige assistent. De boeken zijn spannend en lezen gemakkelijk weg, maar bevatten ook ontzettend veel humor. Ik kan echt helemaal in de deuk liggen om de uitspraken van Assad, of eigenlijk is de hele relatie tussen Carl en Assad ontzettend grappig.

Alleen ik overleefde
Carmina verteld in dit boek haar afschuwelijke levensverhaal. Toen zij drie jaar oud was zijn haar moeder, de vermeende minnaar van haar moeder, oma en zusjes vermoord door haar vader Ramon. Ook Carmina werd voor dood achtergelaten, maar dertig uur later werd zij levend terug gevonden op een vuilnisbelt. Ze wordt opgenomen in een pleeggezin, in een sekte. Hier is ze geïsoleerd van de buitenwereld en wordt mishandeld. Als ze twintig jaar later haar vader opzoekt om met haar verleden af te sluiten, toont hij geen enkel berouw. Carmina heeft het boek samen met een journalist geschreven, dit is te merken aan de schrijfstijl, maar ik vind het niet storend. Ik vind het zo`n indrukwekkend en ook spannend boek. Sowieso houd ik heel erg van waargebeurde verhalen, ik vind het altijd bewonderenswaardig hoe sterk mensen kunnen zijn.

Het zevende kind
Dit verhaal gaat over zeven kinderen die voor adoptie zijn afgestaan. Vijf jongens en twee meisjes, wachtend op hun nieuwe ouders in het kindertehuis begint er een verbintenis voor het leven. Maar een van de meisjes is misvormd en wordt nooit opgehaald. Van de andere zes kinderen worden alle sporten gewist. Als ze opgroeien weten deze kinderen niet dat ze geadopteerd zijn en toch gaat er iets mis. Het is een boek bestaande uit puzzelstukjes en aan het einde komt alles tezamen. Ik vond dit geen gemakkelijk boek om te lezen, het was volgens mij rond de zevenhonderd pagina`s en het is vrij taaie stof. Er komen veel onderwerpen en verhalen aan bod, maar het verhaal is prachtig, meeslepend en spannend. Maar je moet er wel echt tijd voor vrijmaken, want het boek leest niet echt lekker door.

Aanpakken
Ik houd niet heel veel van chicklits, (Nouja, dat is niet helemaal waar. Ik houd wel van chicklits, maar ik vind dat er maar weinig goede zijn. Tips zijn dus van harte welkom!) maar ik houd wel van Sophie Kinsella. Ze schrijft zo ontzettend humoristisch. Ik vind al haar boeken geweldig, maar Aanpakken vind ik toch wel het neusje van de zalm. Aanpakken gaat over de advocate Samantha, die na een gigantische fout als huishoudster op het platteland aan het werk gaat. De familie heeft geen idee dat ze een hele intelligente vrouw in huis hebben gehaald en Samantha heeft geen idee hoe ze een wasmachine aan moet zetten. Het verhaal is voorspelbaar, maar ontzettend grappig.

Het duivelskind
Het duivelskind is ook een waargebeurd verhaal, samen met een journalist geschreven. Ik vond het een ontroerend en aangrijpend boek, wat goed is geschreven. Het verteld het verhaal van Angel, die in haar jeugd is mishandeld, misbruikt en gemarteld door haar ouders. Het gaat zelfs zo ver dat de vader van Angels haar zelfmoord wilt laten plegen. Het verhaal maakte bij mij ontzettend veel emoties los. Het is bijna onmogelijk om je voor te stellen dat zulke dingen echt gebeuren. De gebeurtenissen worden allemaal heel duidelijk verteld, maar er wordt ook verteld wat voor nasleep de jeugd van Angels met zich meebrengt. Ze is nu volwassen, maar ze worstelt nog steeds met haar wonden uit het verleden.

Wat zijn jouw favoriete boeken? Heb je nog goede boekentips?

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge