Living a minimalist life: mijn keuze om bewuster en zuiniger te leven

Toen ik samen met een vriendin naar Afrika ging hadden we onze koffers volgestouwd met shampoo, conditioner, haarmasker, douchegel en zonnebrandcrème. We leefden er als een stelletje primitieven; alles was er vies en plakkerig, we maakten blikjes eten open met een mes, zetten thee in een pan en hadden alleen koud water om ons te wassen. Na een week was alles op -geloof me, in Afrika gebruik je vier keer zoveel om je enigszins fris te voelen- en moesten we nieuwe producten kopen. Ik weet niet wat het is hoor, maar zonnebrandcrème is in andere landen zo belachelijk duur in tegenstelling tot Nederland, daar waar de zon nooit schijnt. En dus kwamen we op het geniale idee om de tube`s open te snijden. En geloof me of niet, maar we konden onszelf nog twee keer van top tot teen insmeren. Als je dat in je eentje doet kun je het product dus nog gewoon vier keer gebruiken. Ik was me er nooit bewust van. Kwam er geen product meer uit de fles? Dan gooide in de fles gewoon zonder pardon in de prullenbak. Op is op toch? Maar in Afrika werd ik me ineens heel bewust van mijn verwende gedrag en luxe leventje. Thee zetten in een pan? Who cares. Alsof het anders smaakt als het uit een waterkoker komt. Een dag niet douchen? Die mensen hebben niet eens een douche!

Living a minimalist life: mijn keuze om bewuster en zuiniger te leven

Iedereen klaagt al jaren over de crisis. Mensen verliezen hun baan. Er zijn meer dan een miljoen mensen die eens per week naar de voedselbank gaan. Dat is toch bizar? Dat er in van de rijkste landen ter wereld wekelijks meer dan een miljoen mensen naar de voedselbank moeten? Armoede is echt niet die ver van ons bed show. En hoewel ik gelukkig niemand ken die onder de armoedegrens leeft, weet ik wel dat iedereen moet bezuinigen. Dat niet iedereen zomaar op vakantie kan in een vijfsterrenhotel en dat niet iedereen zonder na te denken nieuwe Nike`s kan kopen. En als ik het nieuws mag geloven dan worden we er massaal depressief van. Maar we kunnen ook allemaal massaal de schouders eronder zetten, het positief bekijken en gaan besparen. Omdat het moet of om iets extra`s over te houden. Wat maakt het uit? Ik herinner dat ik met een jeugdvriendinnetje bij haar oma in de straat aan het spelen was. Ik had een kwartje gevonden en was teleurgesteld dat ik er niets mee kon kopen. Haar oma zei: “Een kwartje is het begin van een miljoen”. En zo is het maar net.

Hoe kom je aan geld dan

“Waar doe je het van”? en “Hoe kom je aan geld dan”? zijn vragen die me vaak gesteld worden. Buiten dat ik het ronduit asociaal vind om zoiets te vragen, -want wat gaat jou dat in vredesnaam aan- vind ik het ook nog eens vreemde vragen. Als mijn bankrekening namelijk onder een bedrag van vier cijfers komt raak ik lichtelijk zwaar in paniek. Ik heb nooit begrepen hoe mensen aan het eind van hun salaris nog een stukje maand overhouden. Als mensen me zoiets vragen denk ik dan ook alleen maar: “Spaar jij niet dan”? Ik ben nooit iets tekort gekomen, sterker nog; ik was best een verwend kind. Maar ik heb wel altijd geleerd dat dingen niet zomaar aan komen waaien, dat je moet sparen als je iets wilt hebben en dat je geld achter de hand moet hebben voor onverwachte gebeurtenissen. Wat je niet hebt kun je ook niet uitgeven en met zuinig leven is niets mis. Even tussendoor: aan iedereen die een dergelijke vraag wilt stellen, zo doe ik het dus; gewoon zuinig leven

Maar goed, ik moet wel eerlijk zijn natuurlijk. Ik ben namelijk geen vrek en leef ook niet van kortingcoupons. Ik gooi nog regelmatig zonder na te denken mijn ‘lege’ shampoo flessen in de prullenbak en ook ik koop liever organische eieren en verse melk die toch wel degelijk een stuk duurder zijn. Ik ga hier dan ook regelmatig naar de biologische markt voor groente en fruit en de afgelopen weken hebben we bizar veel buiten de deur gegeten. Het is ook niet verkeerd om jezelf af en toe te verwennen. Maar we kunnen ons wel bewuster zijn van wat we uitgeven en waar we wat aan uitgeven. En we kunnen een heel veel kleine dingen doen om heel veel geld te besparen. Zonder al te veel moeite, beloofd.

Vanaf nu zal ik regelmatig een artikel over zuinig leven, met bijvoorbeeld tips om te besparen, online plaatsen. Er zijn namelijk gigantisch veel dingen die je kunt doen om te besparen of om iets extra`s te verdienen. Het kan zijn dat je in geldnood zit en even iets extra`s nodig hebt. Maar misschien wil je juist wel sparen voor die verre reis die je altijd al hebt willen maken. Wat je reden ook het, bewuster leven scheelt altijd in je portemonnee. En daarnaast is het gewoon beter voor het milieu. Zoveel de prachtige natuur als het leven op deze wereld hebben er baat bij als de mens bewuster leeft. Dus zelfs als vind je het niet nodig om geld te besparen, probeer dan in ieder geval bewuster te leven met oog op onze planeet aarde.

Leef jij al redelijk zuinig of heb je een echt gat in je hand?

Facebook Comments

comments

1 Comment

  • weet je wat ik ook vaak doe bij doucheproducten, als het bijna op is een klein beetje water erbij, dan verdunt het wat en loopt het laatste beetje wat makkelijker uit de fles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge