Besparen op de aanschaf van kleding en het vernieuwen van je garderobe

Een aantal jaar geleden was ik een echte fashionista. Eigenlijk nog steeds, maar helaas kan ik het me nu financieel niet veroorloven. Anders zou ik vast en zeker een tweedehandswinkel met mijn kleding kunnen vullen. Ik had echt zoveel kleding! In Turkije is er tijdens onze eerste verhuizing ontzettend veel kleding van mij gestolen (vanuit een opslagplaats onder de salon) en daar ben ik nu nog steeds verdrietig om. Dat meen ik echt, al kan het vast en zeker te maken hebben met het feit dat ik al heel lang geen nieuwe kleding heb aangeschaft. En hoewel ik dat ontzettend mis en ik er alles voor over heb om een dagje helemaal los te kunnen gaan zonder me zorgen te hoeven maken over geld, is het nou ook zo vervelend weer niet om niet alles te kunnen kopen wat je wilt. Er zijn veel manieren om er leuk bij te kunnen lopen of nieuwe kleding te kunnen aanschaffen zonder dat het veel hoeft te kosten. Als je het een beetje slim aanpakt kun je flink besparen op de aanschaf van kleding en het vernieuwen van je garderobe.

Besparen op kleding met iets dat geld kan opleveren terwijl je ook nog eens opruimt is natuurlijk extra positief. Plan een dag in om je kledingkast op te ruimen en uit te ruimen. Hier vind je een handige stappenplan dat erbij kan helpen om snel en effectief te werk te gaan. Maak daarna foto`s van alle kleding die nog netjes en draagbaar is en zet advertenties op marktplaats, eBay, United Wardrobe, Cazou of Poppingtags om het te verkopen. Of breng het naar de kringloop als je niet zoveel moeite wilt doen. Vaak blijft kleding hier voor een periode van drie maanden hangen en krijg je een percentage over het bedrag van de verkochte kleding. Als dit je te lang duurt kun je er ook nog voor kiezen om de kleding netjes te sorteren in bananendozen en/of vuilniszakken. Trommel een vriendin op en zoek een vrijmarkt in de buurt waar je een ochtendje gaat staan. In Amsterdam heb je bijvoorbeeld maandelijks de IJ-hallen waar je voor een leuk bedrag een kraam kunt huren. Ik weet zeker dat er door heel Nederland wel vergelijkbare markten zijn te vinden. Op deze manier kun je snel veel verkopen en houd je er nog een leuk dagje uit aan over ook. Houd het geld van je verkochte kleding apart zodat je het kunt besteden aan nieuwe kleding.

Serveer lekkere hapjes en drankjes, zet foute muziek op, organiseer een modeshow en je hebt gegarandeerd een gezellige avond.

Je kunt natuurlijk ook een soort van ‘garage sale’ organiseren. Maar maak er dan een leuke ‘girls night’ van. Nodig zussen, nichten, vriendinnen, moeders, tantes, oma`s, buurvrouwen en alles wat nog meer van vrouwenkleding houdt en ongeveer dezelfde maat heeft uit. Je kunt er met een klein groepje voor kiezen om te verkopen, maar je kunt natuurlijk ook van items ruilen. Serveer lekkere hapjes en drankjes, zet foute muziek op, organiseer een modeshow en je hebt gegarandeerd een gezellige avond. Lachen, gieren, brullen en met een beetje mazzel een nieuwe garderobe! Het is trouwens ook een leuk idee om hier een thuisparty aan te koppelen en iemand uit te nodigen die bijvoorbeeld make-up of erotische items verkoopt. Dat is vaak hartstikke gezellig, maar kijk wel uit dat je niet teveel uitgeeft ;-)

Behalve met bekenden ruilen, kun je ook gewoon vanuit je luie stoel via internet van alles ruilen. Er zijn bijvoorbeeld speciale Facebookpagina’s waar je van alles kunt ruilen, zoals deze: facebookpagina of zoek een pagina bij jou in de buurt.

Als je een beetje handig bent kun je natuurlijk ook zelf kleding maken. Maak gebruik van oude kleding of koop stoffen op de markt. Op maandagochtend is er de Westerstraat markt -of ook wel de Lapjesmarkt genoemd- in de Jordaan (Amsterdam) waar ruim honderdvijftig kramen met stoffen, lapjes, leer etc. staan. De markt is bekend om de fijne prijzen en ik weet zeker dat je hier alles kunt vinden wat je nodig hebt. Woon je niet in -de buurt van- Amsterdam, zoek dan eens een soortgelijke markt bij jou in de buurt. Als het je leuk lijkt kun je een naaicursus zoeken bij jou in de buurt. Ik had ooit eens een vriendinnetje die dat deed en zij maakte altijd superleuke items. Maar ook op het internet zijn veel tutorials te vinden om zelf kleding te maken., kijk bijvoorbeeld eens bij:

En zo zijn er uiteraard nog veel meer websites te vinden die je een aardig handje op weg kunnen helpen om zelf leuke en unieke kleding te maken! Ben je nou net als mij niet zo handig dat je zelf kleding kunt maken, of heb je er gewoon geen zin in of geen tijd voor? Pimp dan gewoon je oude kleding op. Koop studs en naai ze op een blouse of jasje, schrijf een gave tekst met textielverf op een saai wit t-shirt of maak een `ripped` short met behulp van een Stanleymes. Is je favoriete jeans ineens gescheurd? Geen probleem, maak er gewoon nog een paar gaten bij! Het internet staat werkelijk vol met creatieve oplossingen. Zoek op: “DIY kleding”, “Kleding pimpen” of “Kleding nieuw leven inblazen” en ik weet zeker dat je genoeg leuke inspiratie vind.

Weet jij nog meer manieren om te besparen op de aanschaf van kleding en het vernieuwen van je garderobe? Laat het weten in de comments!

Facebook Comments

comments

4 Comments

  • Pingback: Budget- en bespaartips #11 Interieur - BohalistaBohalista
  • Pingback: Budget- en bespaartips #13 Verzekeringen - BohalistaBohalista
  • Pingback: Budget- en bespaartips #15 Applicaties - BohalistaBohalista
  • Pingback: Budget en bespaartips #17 Goedkoop op zonvakantie - BohalistaBohalista

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge