Into the Forest (2015) gaat over overleven in een post-apocalyptische wereld

Into the Forest is een Canadese post-apocalyptisch dramafilm uit 2015, geschreven en geregisseerd door Patricia Rozema en gebaseerd op de gelijknamige bestseller van auteur Jean Hegland uit 1996. Hoofdrollen worden vertolkt door Ellen Page, Evan Rachel Wood, Max Minghella, Callum Keith Rennie en Michael Eklund. Op 12 september 2015 ging de film in première op op het 40ste Internationaal filmfestival van Toronto en tijdens het Imagine Film Festival 2016 won Into the Forest de ‘Black Tulip Award’.

We have each other ..

In de nabije toekomst wonen de zussen Nell en Eva samen met hun vader Robert in een prachtig, maar afgelegen huis in de bossen, meer dan veertig kilometer van de dichtstbijzijnde stad vandaan. Nell focust zich vooral op studeren en haar nieuwe vriendje, terwijl haar zus Eva bezig is met haar danscarrière. Het huis is totaal geautomatiseerd en voorzien van de nieuwste technologie. Dit brengt comfort en luxe, maar ook een zekere afhankelijkheid. Als plotseling de stroom uitvalt is dat dan ook even schrikken, maar gelukkig hebben ze een stroomgenerator en kaarsen voorhanden. Wanneer er na enkele weken echter nog steeds geen elektriciteit is en er via de radio allerlei angstaanjagende berichten te horen zijn over technologie die niet meer werkt, brandstof en voedselvoorraden die opraken en terroristen en ziektes die vrij spel hebben beseft de familie dat ze te maken hebben met een nieuwe werkelijkheid. Ze moeten leren overleven en vechten tegen ziektes, terroristen, indringers, hongersnood en eenzaamheid..

Into the Forest is post-apocalyptische fictie en standaard overlevingsfilm waarin de zussen te maken krijgen met een wereld waarin niets meer zeker is. De verhaallijn is beperkt tot een minimum en het is niet geheel duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld voorafgaand de apocalypse of wat zich afspeelt in de buitenwereld na de apocalypse. Hoewel de sfeer van dreiging heerst, is de film eigenlijk maar weinig spannend. Het verhaal had wat beter en rauwer uitgewerkt kunnen worden en er had zeker meer tempo en meer spanning/actie in gemogen wat mij betreft. Ook bevat de film vrij veel zwakke en storende punten zoals toevallige gebeurtenissen en verspringingen van tijd om het verhaal lopend te houden. Een heel boek in honderd minuten film proppen is simpelweg niet goed gelukt en maakt de film een stuk minder krachtig dan het had kunnen zijn. Toch is het zeker geen saaie film. Het acteerwerk is prima in orde, de muziek mooi en van toegevoegde waarde en cinematografisch is Into the Forest heerlijk om naar de kijken. In het bijzonder zorgen de lange uitgerekte natuurshots voor prachtig beeldmateriaal. Het geheel is mooi en sfeervol en het verhaal zelf is realistisch en dramatisch, met veel diepgang. De focus ligt voornamelijk op de psychologische effecten, onderlinge relaties en de huidige maatschappij. Je wordt aan het denken gezet over je eigen leven en afhankelijkheid van technologie. Technologie die er 140 jaar geleden nog niet was, maar nu onze wereld draaiende houdt en waar we eigenlijk niet meer zonder kunnen.

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge