Geld besparen op Sinterklaas en Kerst cadeaus doe je zo!

December is een dure maand. Een hele dure maand. Alleen al de rekeningen zijn duurder omdat er meer gas en elektriciteit wordt verbruikt. En dan heb ik Sinterklaas en Kerst nog niet eens genoemd. Al die cadeautjes, al dat bezoek, al dat eten.. Het is een van de leukste en de gezelligste maanden van het jaar, maar het is ook een aanslag op je portemonnee! Natuurlijk wil je dit niet laten blijken naar je geliefden, want december is juist de maand bij uitstek om iedereen eens goed te verwennen. Maar een mooi cadeau hoeft helemaal niet duur te zijn.

 


Het is beetje laat om met deze tip aan te komen zetten, maar ruim op tijd voor volgend jaar. Begin vroeg met het inslaan van cadeaus. Als je het hele jaar door al cadeaus verzamelt, merk je dit veel minder in je portemonnee. Voor je partner, kinderen, ouders en/of beste vriendinnen kun je al ruim van te voren cadeaus kopen omdat je hun meestal ieder jaar iets geeft. Dus elke keer als je iets leuks ziet voor iemand, neem het dan alvast mee! Bewaar dit wel op een goede plek en het liefst bij elkaar, want anders heb je kans dat als het eindelijk Sinterklaas of kerst is, je dubbele cadeaus aanschaft of zelfs met geen mogelijkheid meer kunt herinneren waar je nu ook alweer dan ene cadeau had gelaten.

Maak een apart potje om te sparen voor de decembermaand. Als je hier elke maand vijf euro in doet heb je na een jaar toch al zestig euro. Daar kun je vast een heleboel leuke cadeautjes van kopen en dan merk je het niet zo aan je bankrekening. Of in je portemonnee..

Vooral als je cadeaus voor Sinterklaas zoekt is ruilen een goede optie. Hoeveel speelgoed hebben jouw kinderen waar ze niet meer mee spelen? Nou, dat hebben al die andere kinderen ook! Vraag eens rond aan andere ouders, ik weet zeker dat ze hiervoor openstaan. Ouders blij, kinderen blij!

Geloof het of niet, maar in de kringloop hebben ze vaak hele mooie en leuke dingen die als of zelfs nog helemaal als nieuw zijn. En dan uiteraard voor heel veel minder dan de originele prijs. Wist je dat heel veel mensen zelfs hun ongewenste cadeaus verkopen? Januari schijnt een van de drukste maanden op marktplaats te zijn. Schroom niet om af en toe naar binnen te lopen in een tweedehandswinkel, misschien loop je wel voor een prikkie tegen het perfecte cadeau aan. Ook op marktplaats of Facebook kun je vaak veel leuks voor kleine prijzen vinden.

Vooral voor mensen met wie je close bent kunt je vaak hele leuke, persoonlijke cadeaus zelf maken. Maak bijvoorbeeld een pot met 365 gekleurde briefjes waarom iemand zo belangrijk/leuk/lief/aardig/grappig is en bind deze dicht met mooi lint. Dit is een persoonlijk en waardevol cadeau. Voor je beste vriendin kun je een mooie en goedkope lijst kopen en daarin een foto-collage maken. Of je kunt misschien wel zelf een leuke kalender maken met jullie allerleukste momenten. Maak een mooi, handgeschreven receptenboek voor iemand die van koken houdt, beschilder potjes en doe hier een plant in voor een natuurfreak of brei een shawl voor een koukleum!

Uiteraard is niet iedereen creatief of geduldig genoeg om zelf cadeaus te maken, maar dat neemt niet weg dat je niet creatief genoeg kunt zijn om een goedkoop, maar mooi cadeau samen te stellen. Voor een beauty liefhebber koop je bijvoorbeeld een aantal maskers, een douchegel, vraag monstertjes bij de parfumerie en kijk eens wat je zelf nog ongebruikt in de kast hebt liggen. Pak dit mooi in met folie en gekleurd lint en je hebt een prachtig cadeaupakket. Of koop een dienblad en twee mokken en vul deze met suiker, thee en koekjes voor een theeleut. En wat denk je van een cookie-jar voor iemand die van bakken houdt? Neem een grote glazen pot en vul deze met een de benodigde ingrediënten voor recept voor koekjes of een brownie of een taart of.. Bind een leuk lintje met een kaartje aan de pot waarop staat geschreven hoeveel boter/melk/water/eieren de ontvanger zelf nog moet toevoegen en je hebt een superleuk cadeau!

Een cadeau wat er goedkoop uitziet of gewoon niet zo mooi is, ziet er vaak al veel leuker en luxer uit als je het mooi inpakt. Je kunt natuurlijk proberen om de inpakkunsten van de Douglas na te doen, maar je kunt ook zelf lekker creatief aan te slag gaan. Denk bijvoorbeeld aan simpel bruin papier versierd met washi tape, veertjes, bloemen, lintjes, poppetjes, vlinders en eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Rechte cadeaus zien er vaak erg leuk uit als je ze inpakt in bladen van tijdschriften met een fel gekleurd lint en hetzelfde ook ook erg goed met oud krantenpapier, een wijnfles pak je leuk in in de mouw van een oud overhemd met het uiteinde open en ronde, moeilijke cadeau`s pak je leuk in met stof en touw.

Heb jij nog meer tips om te besparen op cadeaus?

Facebook Comments

comments

4 Comments

  • Pingback: Budget- en bespaartips #13 Verzekeringen - BohalistaBohalista
  • Pingback: Budget- en bespaartips #15 Applicaties - BohalistaBohalista
  • Pingback: Budget- en bespaartips #16 Pasen - BohalistaBohalista
  • Pingback: Budget en bespaartips #18 Sinterklaas - Bohalista

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *