Een verkrachtingsslachtoffer raakt verwikkeld in een grimmige wraakactie in de film Elle (2016)

Elle is een Frans-Duitse film uit 2016 en werd geregisseerd door Paul Verhoeven. De film is gebaseerd op het boek Oh… van de auteur Philippe Djian, dat Paul toegestuurd kreeg door de Franse producent Saïd Ben Saïd. Oorspronkelijk zou het een Amerikaanse film worden, maar daar wilde niemand zich aan Elle binden. Achteraf is Paul Verhoeven er blij om dat het geen Amerikaanse film is geworden, maar dat alles in het in het Frans is gedaan. De film ging op 21 mei in première op het filmfestival van Cannes in de competitie voor de Gouden Palm.

I’ve came here to spit on my father’s face. Can’t say it was a metaphor.

Elle, een afkorting van Michèle, wordt op klaarlichte dag in haar eigen woning verkracht door een gemaskerde man. Na deze traumatische gebeurtenis doet zij net of er niets gebeurt is. Ze ruimt de rommel op, stapt in bad en gaat de volgende dag gewoon naar haar werk. Ze is hoofd van een toonaangevend videogamebedrijf en is zowel zakelijk als privé een harde vrouw die geen tegenspraak duldt. Ze besluit dan ook het heft in eigen hand te nemen en gaat zelf achter de dader aan. Hierdoor draait haar grimmige wraakactie als snel uit op een gevaarlijk kat-en-muis-spel.

Bij film met dit thema zul je al snel aan een emotioneel drama denken, maar niets is minder waar. Alle clichés die je zou verwachten, worden zodanig omzeilt dat je zelfs regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. De film opent meteen met een heftige scene, waarin een verkrachting plaatsvindt. Maar daarna wordt er al snel overgegaan op de orde van de dag en zien we hoe Elle worstelt problemen uit het dagelijks leven, zoals met haar criminele vader, de affaire met de man van haar beste vriendin, hoe haar zoon wordt gedomineerd door zijn zwangere vriendin en hoe de moeder van Michèle met haar gigolo wil trouwen. Het is moeilijk om Elle echt te begrijpen. Dit maakt het personage interessant, maar is soms ook wel lastig. Isabelle Huppert zet overigens een fantastische presentatie neer, het lijkt wel of zij Elle echt is, in plaats van alleen maar acteert. Echt heel overtuigend! Ondanks het drama en duistere thema is dit een film die goed wegkijkt. Dit komt omdat er regelmatig van toon wordt gewisseld, maar ook voldoende, zwarte, humor in zit. Ook bevat de film een duidelijke boodschap over seksualiteit, waaronder over perversie, de verschillen tussen seksen en schaamtevolle lust. Er wordt duidelijk naar voren gebracht dat iedereen anders kan reageren op dat wat als ‘normaal’ wordt gezien. En dat is heel verfrissend moet ik eerlijk zeggen. Natuurlijk is het gek hoe Elle reageert, maar daar ligt wat mij betreft juist de kracht van deze film. Want waarom reageert zij zo? Wat zit erachter? En zo zijn er nog zoveel vragen waarop je als kijker alleen zelf een antwoord kunt geven. Elle is absoluut een gedurfde film. Zeker niet geschikt voor iedereen en ook absoluut niet een van de betere films die ik ooit heb gezien. Het is eerder zelfs een beetje een rare film. Maar wel een heel intrigerend en speciaal. En als je dergelijke films kunt waarderen, dan is Elle ook zeker een aanrader!

Heb jij Elle al gezien?

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge