Don’t be bad (2015) laat een andere kant van Italië zien

non-essere-cattivo-dont-be-bad-2015

Don’t be bad, originele titel: Non essere cattivo, is een Italiaanse dramafilm uit 2015, geregisseerd door Claudio Caligari. Non essere cattivo was zijn laatste film. Op 26 mei 2015 overleed de regisseur op 67-jarige leeftijd aan kanker vlak na de opnames. De film werd geselecteerd als Italiaanse inzending voor de beste buitenlandse film voor de 88ste Oscaruitreiking, maar uiteindelijk niet genomineerd.

Life is hard. And if you’re not as tough as life, you will not move forward

De film speelt zich af in 1995 in Ostia, Italië. Cesare en Vittorio zijn beste vrienden en begeven zich in een wereld vol geld, nachtclubs en synthetische drugs en alcohol. Ze gebruiken niet alleen, maar handelen er ook in. Ieder met hun eigen redenen. Als Vittorio een nieuwe relatie krijgt besluit hij een einde te maken aan zijn oude levensstijl. Hij trekt bij Linda en haar zoon in en gaat werken in de bouw. Cesare lukt het echter niet om uit de neerwaartse spiraal te komen en blijft doorgaan met de zelfdestructieve manier van leven. Met alle gevolgen van dien..

Don’t be bad is een rauwe en donkere film. Het laat een kant van de Italiaanse maatschappij zien die maar weinig mensen kennen en die vaak volkomen genegeerd wordt, maar wel moet worden gezien als je Italië echt wilt kennen. Het is een heel realistisch verhaal, zo mogelijk nog realistischer neergezet. En hoewel het een Italiaanse film is die een duistere kant van het land laat zien, geeft de film je ook inzicht en zelfs wel een beetje begrip voor kleine drugsdealers en junkies waar ter wereld dan ook. En dat is precies wat de film zo sterk maakt. Het is een ontroerend verhaal dat duidelijk maakt dat het niet meevalt om een goed leven op te bouwen omdat simpelweg niet iedereen dezelfde kansen heeft. Het zet je ook aan het denken over onze welvarende, maar bovenal materialistische wereld waarin we leven en niets ooit genoeg lijkt te zijn.

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *