De Netflix Original serie The OA (2016) is origineel, mysterieus en anders dan anders

The OA is een Original Netflix series. Het is een mysterieuze dramaserie met elementen van thriller, horror, science-fiction, supernatural en fantasie. Alle acht afleveringen van het eerste seizoen, die verschillen van lengte, verschenen op 16 december 2016 in een keer online. Inmiddels is de serie ook voor een tweede seizoen vernieuwt. Het script is deels door hoofdrolspeelster Brit Marling geschreven en geregisseerd.

To exist is to survive unfair choices.

Nadat ze zeven jaar geleden plotseling verdween, keert ze nu even plotseling weer terug. De geadopteerde en blinde Nina gaat inmiddels ziend en als Prairie door het leven, maar noemt zichzelf liever ‘The OA’. Behalve dat ze ineens zicht heeft, heeft ze ook vreemde littekens op haar rug en weigert ze zowel met haar ouders als met de FBI te praten over wat er is gebeurt tijdens de jaren van haar verdwijning. Daarentegen verteld Prairie haar verhaal wel stap voor stap aan vijf vreemde mensen die ze iedere avond in een verlaten pand ontmoet. Ze vraagt hen uiteindelijk om haar vrienden, die ze tijdens haar verdwijning in een laboratoria heeft ontmoet en zich in een andere dimensie bevinden, helpen te bevrijden.

De Netflix Original serie The OA is origineel, mysterieus en anders dan anders. Het is een heel mysterieuze serie met heel veel verschillende plotwendingen. De eerste paar afleveringen is alles vrij onduidelijk, maar naarmate de serie vordert wordt er steeds meer vrijgegeven. Toch krijg je er ook steeds meer vragen bij. En eigenlijk heb je helemaal geen vragen. Je moet absoluut over voldoende geduld bezitten zodat je langzaamaan steeds meer zult begrijpen. Als dit niet je ding is, dan is The OA geen geschikte serie om te gaan zien en zul je teleurgesteld zijn. Je moet namelijk echt je aandacht bij het verhaal houden en het is absoluut geen serie die ik in een korte tekst kan omschrijven. Daarvoor is het te complex en te bizar. Maar het is zo`n vreemd goede serie, dat je eigenlijk gewoon zelf moet gaan kijken. Daar heb je waarschijnlijk meer aan, dan aan deze recensie. Volg je me nog? Het lukt mij namelijk niet om iets zinnigs op te schrijven zonder teveel vrij te geven. Ik kan wel zeggen dat het een verrassende serie is, met een verrassende cliffhanger in de laatste episode van het eerste seizoen. En ik kan ook zeggen dat ik niet kan wachten op het tweede seizoen, maar ook daar heb je niets aan. Het is in ieder geval een duistere en indrukwekkende serie. De tagline: “This is a dream but you’re wide awake” doet de de serie eer aan en is misschien wel de beste manier om deze abstracte vorm van kunst kort, maar krachtig (en duidelijk) mee te omschrijven. Volg je me nog? Nee? Nou, dat is precies waarom ik net dus zei dat je eigenlijk gewoon zelf moet gaan kijken omdat je niets aan deze recensie hebt. Ik kan er namelijk echt niet beters van maken. Wel kan ik je verzekeren dat je nog nooit zo`n soort serie hebt gezien en dat het ontzettend is. Tenminste, als je dit ‘soort’ (welk soort?) series kunt waarderen. Maar het kost je niets om dat uit te proberen. Behalve misschien een dag van je tijd, want waarschijnlijk zul je meteen aflevering na aflevering gaan bekijken.

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge