Cyberwapens en digitale aanvallen in de film Zero Days (2016)

Zero Days is een Amerikaanse documentaire uit 2016 onder regie van Alex Gibney. De film ging op 17 februari in première op het Internationaal filmfestival van Berlijn, waar het was geselecteerd voor de ‘Gouden Beer‘.

Look, for longest time, I was in fear that I couldn’t say the phrase Computer Network Attack. This stuff is hideously over classified and it gets into the way of a mature public discussion as to what it is we as a democracy want our nation to be doing up here in the cyber domain. Now, this is the former director of NSA and CIA saying this stuff is over classified. One of the reasons it’s highly classified as it is: this is a peculiar weapon system. This is the weapon system that’s come out of the espionage community, and so those people have a habit of secrecy.

Enkele jaren geleden verspreidde zich de malware, die bekendstaat als ‘Stuxnet’, over de gehele wereld. Een virus zo krachtig dat geen systeem ter wereld ertegen bestand bleek te zijn. Binnen enkele milliseconden kunnen cyberwapens een hele infrastructuur platleggen of vernietigen, vanaf waar ter wereld dan ook en zonder dat er ooit ook maar iemand achter zou kunnen komen. Alex Gibney gaat op zoek naar de hackers van dit virus, waarvan nog steeds maar weinig bekend is door de publieke geheimhouding. Hij komt een cyberoorlog op het spoor waarbij overheden van verschillende landen ter wereld betrokken zijn.

In Zero Days blijkt maar eens goed hoe weinig we eigenlijk voorstellen als burger. Computers, telefoons en andere communicatiemiddelen kunnen ontzettend makkelijk wordt gehackt, waarna er mee kan worden gedaan wat een hacker maar wilt. Niet alleen persoonlijke gegevens kunnen zo worden gestolen, ook een complete infrastructuur kan worden platgelegd. Het openbaar vervoer, elektriciteitsnet, kerncentrales, watervoorzieningen.. Het maakt allemaal niet uit, maar niets is echt veilig en onder controle. Cyberaanvallen kunnen worden gebruikt in tijden van oorlog, en juist om die reden zijn landen zeer terughoudend. Alle ontwikkelingen vinden grotendeels achter de schermen plaats en hackers zijn bang om vrijuit te praten. Een zeer gevaarlijke ontwikkeling, want dit is juist een onderwerp waar meer over moet worden gesproken. Wij leven in een technologisch tijdperk, waarschijnlijk als enige mens in de toekomstige historie, en de ontwikkelingen gaan zo ongelofelijk snel dat ze amper bij te houden zijn. Androïde, Robots en kunstmatige intelligentie staan wellicht nog in de kinderschoenen, maar zijn wel degelijk realiteit. Evenals cyberaanvallen, cyberwapens en zelfs cyberoorlogen. Deze technologische ontwikkelingen moeten we accepteren, proberen te begrijpen en benutten op een veilige manier. Maar dan zal eerst de discussie moeten worden geopend en dat gebeurt maar niet. Zero Days brengt hier hopelijk verandering in, want het is een belangrijk onderwerp. Verwacht echter geen interessante film als je Zero Days gaat bekijken, het is echt een documentaire. Zo in beeld gebracht dat coding en technologie ook interessant en begrijpbaar zijn voor mensen met een minder technische achtergrond. Het is echt een boeiende documentaire, waar je vanuit verschillende invalshoeken kunt leren.

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge