Besparen op je verzekering met deze handige tips

December is niet alleen de maand van gezelligheid, vrede, cadeautjes en lekker eten. Het is ook de maand van eindrekeningen en de bekendmaking van veranderingen voor het volgende jaar. Bijvoorbeeld de premies voor je zorgverzekering. Deze kun je meestal maar een keer per jaar veranderen, tot eind januari. Dus nu is de tijd om je eens goed te verdiepen in je verzekeringen, deze te wijzigen en/of eventueel op te zeggen. Want wist je dat we heel vaak heel veel dingen onnodig hebben verzekerd? En dat je honderden euro`s per jaar kunt besparen op je verzekeringen met deze handige tips? Kijk, dat is nog eens de moeite waard. Dat geld kun je mooi gebruiken om voor bijvoorbeeld een vakantie te sparen.

Een zorgverzekering, inboedelverzekering, uitvaartverzekering, reisverzekering, autoverzekering, rechtsbijstandverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, levensverzekering, een verzekering voor je nieuwe televisie en die dure armband, een verzekering voor je telefoon.. Ehh, heb je eigenlijk wel zoveel verzekeringen nodig? Maak een overzicht van alle verzekeringen die je hebt en kijk welke eigenlijk niet nodig zijn. Heel veel schade kun je namelijk gewoon zelf betalen. De kans dat je aanspraak moet maken of twee of meer verzekeringen is zo klein, dat als je zelf een bedrag spaart voor het geval dat er iets gebeurt, je veel voordeliger uit zult zijn. Zet het geld wat je normaal gesproken aan de verzekering zou betalen op een spaarrekening zodat je een buffer hebt voor het geval er iets gebeurt. Dan krijg je er nog rente over ook! Reken eens uit wat je per jaar aan (overbodige) verzekeringen kwijt bent en je zou kunnen sparen op jaarbasis? Wedden dat het laatste je veel meer oplevert? Dan heb je na een tijdje misschien nog wel iets extra`s om wat leuks van te doen ook!

Nederlanders zijn dol op garantieverzekeringen, want stel je toch een voor dat.. Ja wat? Dat je koelkast stuk gaat? Daar heb je in principe al garantie op. De leverancier is namelijk verplicht je een degelijk product te leveren. Als iets snel stuk gaat heb je wettelijk recht op garantie. De termijn hangt natuurlijk af van het product. Winkeliers zijn hier natuurlijk niet zo dol op en zullen het niet je niet makkelijk maken, maar waarom voor iets betalen als het niet echt nodig is? En als iets stuk gaat nadat de wettelijk garantietermijn is verlopen, of door jouw stomme toedoen, dan moet je vaak alsnog zelf een deel bijbetalen. Garantieverzekeringen leveren vaak veel minder op dan dat ze opleveren.

Ik reis best wel veel en stel mijn reizen altijd zelf samen, maar ik denk dat het niet anders is als je vliegtickets of een reis via een reisbureau boekt. Als ik al mijn gegevens heb ingevuld, moet ik akkoord gaan met de voorwaarden en krijg ik de optie om een annuleringsverzekering van gemiddeld vijftien euro af te sluiten. Heb je deze voorwaarden wel eens gelezen? Je kunt heus niet zomaar annuleren, hier zitten namelijk hele strikte voorwaarden aan. Als je maar eens per zoveel tijd reist, dan zul je misschien niet heel veel besparen. Maar als je regelmatig reist is het vaak zeer de moeite waard om deze annuleringsverzekering niet af te sluiten. Ditzelfde geldt voor annuleringsverzekeringen op bijvoorbeeld concertkaartjes. De kans dat je iets daadwerkelijk annuleert is zo klein!

Het lijkt voordeliger omdat je korting krijgt en vaak is het natuurlijk ook een stukje gemakzucht, maar weet je dat je met pakketkorting helemaal niet voordeliger uit bent, dan als je al je verzekeringen apart zou afsluiten? Trap niet in deze list, maar neem de tijd om alles netjes en goed uit te zoeken. Soms ben je namelijk veel duurder uit als je alles bij een verzekeraar verzekerd. Echter, pas wel op. Want het kan ook problemen veroorzaken dat als er wel iets gebeurt -met bijvoorbeeld je huis- verzekeringsmaatschappijen elkaar zullen aanwijzen. En wie gaat er dan de schade vergoeden? Verdiep je hier dus goed in en laat je adviseren door iemand met verstand van dergelijke zaken.

Kies niet meteen voor de goedkoopste verzekering.

Dit lijkt zo logisch om te doen want hoe goedkoper de verzekering is, hoe voordeliger je uit bent. Toch is dit niet altijd waar. Je moet namelijk wel de juiste dekking hebben. Als de goedkoopste verzekering niet datgene biedt waar jij aanspraak op maakt, dan ben je uiteindelijk veel duurder uit omdat je het alsnog zelf moet betalen. Verdiep je dus goed in de dekkingen voordat je iets afsluit en kies de juiste dekking bij jouw persoonlijke situatie.

Via je werk, bepaalde websites of verenigingen kun je collectiviteitskorting krijgen. Collectiviteitskorting is de korting die je krijgt al je een zorgverzekering met een groep afsluit. Zorgverzekeraars halen hierdoor meerdere klanten tegelijk binnen, wat natuurlijk gunstig is voor hun. Om dit aantrekkelijk te maken voor klatenn, bieden zij een collectiviteitskorting aan. Deze korting kan oplopen tot wel tien procent op de basisverzekering en tot wel twintig procent op aanvullende verzekeringen. Dit is dus zeker de moeite waard om even uit te zoeken. Informeer hiervoor op je werk of bij verenigingen waarop je aangesloten bent. Ook als je op google `collectiviteitskorting` intypt, krijg je verschillende websites te zien de je hierbij helpen of deze korting aanbieden.

Je kunt vaak ook korting krijgen als je in plaats van maandelijks, jaarlijks betaald. Je betaald dan de verzekering voor het gehele jaar in een keer. Vaak ligt de korting hierbij rond de vijf procent. Als je dit kunt veroorloven is dit natuurlijk absoluut de moeite waard. Informeer hiervoor even bij je verzekeringen. Dit geldt namelijk niet alleen op zorgverzekeringen, maar ook op heel veel andere verzekeringen.

Vergelijk verschillende verzekeringen 

Uiteraard is het verstandig om verzekering te vergelijken voordat je een verzekering afsluit. Vooral deze tijd van het jaar wordt overal reclame gemaakt van vergelijkingssites om verzekeringen te vergelijken. Je vult je gegevens in en kunt kiezen uit een aantal dekkingen die je belangrijk vind en/of gedekt wilt hebben en de website doet automatisch de rest. Maar is dit wel zo verstandig? Deze websites laten vooral de goedkoopste premies zien, maar dit betekent niet automatisch dat je ook daadwerkelijk het goedkoopst uit bent. Welke dekking er nodig is, is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie. Schrijf daarom van te voren op wat voor jou belangrijk is. Waarvoor wil je gedekt zijn? Wat heb je echt nodig en wat denk je echt nodig te hebben? Waarvan zul je geen gebruik maken? Let niet op de premies, maar op de dekkingen. Lees de voorwaarden goed na. Is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen te verzekeren waarvoor je verzekerd wilt zijn? Is er mogelijkheid op kortingen? Kun je andere mensen en/of producten in je huishouden meeverzekeren? Kun je zelf kiezen waar je naartoe gaat in het geval je iets nodig hebt of kun je alleen naar door de verzekerde gecontracteerde instantie`s en instellingen? Dit zijn allemaal punten die je mee moet nemen in je vergelijking.

Heb jij nog meer tips om te besparen op je verzekeringen?

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge