Contact met buitenaards leven in de film Arrival (2016)

Arrival is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2016, geregisseerd door Denis Villeneuve. Het verhaal is gebaseerd op de sci-fi novella dopr Ted Chiang. De film ging op 1 september in première in de competitie van het Filmfestival van Venetië. De film werd genomineerd voor diverse prijzen en heeft deze tot nu toe ook allemaal gewonnen. In de hoofdrollen spelen: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Tzi Ma en Mark O’Brien.

Language is the foundation of civilization. It is the glue that holds a people together. It is the first weapon drawn in a conflict.

Taalkundige ‘Louise Banks’ staat les te geven op te universiteit als er plotseling chaos ontstaat. Er lijkt een buitenaardse invasie plaats te vinden en er zijn op willekeurige plekken over de hele wereld twaalf hoge, ovaalvormige, zwarte objecten geland. Ze blijven zweven boven de aarde, niet in staat om te communiceren Louise wordt door de Amerikaanse overheid ingeschakeld om de taal van de buitenaardse wezens te ontcijferen. Terwijl ze leert te communiceren, krijgt ze ook last van flashforwards. Deze leiden tot een nog groter mysterie dan het buitenaardse bezoek.

Wauw! Wat een heerlijke, goede film is Arrival. Het is een zeer realistische sciencefictionfilm, zo totaal anders dan we gewend zijn. Er zijn geen groene aliens en ufo`s, die je al snel verwacht bij een film over buitenaards leven. De film is heel artistiek en dat was verfrissend. Het verhaal is zeer boeiend en kijkt lekker weg. Ik had niet eens door dat het een vrij lang film was. De spanning wordt goed opgebouwd en doordat het een vrij complex, maar interessant onderwerp is, wordt je ook een soort van ‘verplicht’ om goed te blijven opletten. Alles wordt zo realistisch verteld en weergegeven en is zo interessant dat je na het zien van deze film veel stof tot nadenken hebt. Zowel het verhaal, als het acteerwerk, de kostuums, de muziek en de visuele effecten zijn van hoog niveau en verzorgt tot in de details. Hier en daar bevat de film wat kleine schoonheidsfoutjes, maar deze zijn te overzien en niet heel storend. Wel miste ik een goed einde en ben ik met een heleboel vragen blijven zitten. Maar gezien de verhaallijn ook concrete wetenschappelijke vraagstukken behandeld waar onderzoekers nog geen antwoord op hebben gevonden, weet ik niet of mijn vragen snel beantwoord kunnen worden. Ik hoop wel dat er een vervolg komt. als is het alleen maar om te weten hoe het nu verder gaat met de mensheid en de wezens.

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge