20th century women (2016) is een ode aan de mensen die ons opvoeden

20th Century Women is een Amerikaanse film uit 2016. De film is geschreven en geregisseerd door Mike Mills.De film ging op 8 oktober 2016 in première op filmfestival van New York en is genomineerd voor Oscar in de categorie Beste Originele Script. Hoofdrollen worden vertolkt door Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig en Lucas Jade Zumann.

Wondering if you’re happy it’s a great shortcut to just being depressed

De vijftienjarige Jamie groeit op bij zijn alleenstaande en excentrieke moeder Dorothea in Santa Barbara, 1979. Het huis is het grootste gedeelte van de tijd een pensioen en wordt gedeeld met huurder aspirant-fotograaf Abbie, Jamie`s beste vriendin Julie en timmerman William die nogal ‘van de vrouwtjes’ houdt. Allen van een andere generatie en allen met een verschillende achtergrond. Als Dorothea het gevoel krijgt zat ze de grip op Jamie een beetje begint te verliezen, roept ze de hulp in van Abbie en Julie. Nu zijn ze met z`n allen verantwoordelijk voor de opvoeding van Jamie. En ook al is het ieder op hun eigen manier: ze doen ze allemaal hun best om Jamie te begrijpen.

20th century women is een prachtige en heerlijke feel-good Indie. Het is een ode aan het leven, aan de mensen die ons opvoeden en aan de tijd die ons vormt. Een realistisch verhaal over verschillende fases in het leven. Deze coming of age film is een perfecte mix van drama en humor. Voorzien van heerlijke muziek en dromerige beelden is een sterke en emotionele film neergezet. Dramatisch, verdrietig en afwisselend ook heel komisch. Het acteerwerk is uitstekend, maar was ook niet anders te verwachten met zo`n sterke cast. De personages zijn ook stuk voor stuk allemaal even leuk en bijzonder. De dialogen zijn sterk en de film is een feestje voor liefhebbers van goede quotes. De styling van de film is superleuk gedaan met vooruit-, en terugblikken, archiefbeelden, voice-overs, versnelde montages, grappige muziek en mooie citaten. Echt helemaal van deze tijd en een beetje zoals in ‘Jane The Virgin’, maar dan met stijl! Ik kon het in ieder geval wel waarderen. Voordat ik deze ging bekijken, wist ik niet waarover het verhaal ging. Daarbij vond ik het eerste gedeelte van de film ook iets te snel gaan, werd er naar mijn smaak iets te veel van scene gewisseld en had ik een beetje moeite om alles goed te volgen. Het tweede gedeelte van de film was het tempo gelukkig een stuk rustiger en beter, waardoor ik het verhaal echt ging waarderen. Al bleef de rode draad ver te zoeken. De laatste tien minuten van de film zijn prachtig en emotioneel geladen. Al met al is 20th century women een heerlijke feel-good film. Gewoon over het leven en alles wat daarbij komt kijken. Misschien niet voor iedereen geschikt, maar als je van langzame, artistieke Indie’s houdt, dan kan ik je deze film van harte aanbevelen.

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge