Snel en gemakkelijk een e-visum voor Turkije online aanvragen

Als je naar Turkije op vakantie gaat heb je een visum nodig om het land binnen te kunnen reizen. Om een visum te kunnen aanvragen heb je een paspoort of ID-kaart nodig met een geldigheidsduur van nog tenminste 6 maanden, gerekend vanaf het moment van terugkomst. Kinderen hebben een eigen visum nodig om naar Turkije te kunnen reizen. Een visum is 180 dagen geldig vanaf ingangsdatum en je mag binnen deze periode niet langer dan 90 dagen in Turkije verblijven. Een visum voor Nederlanders is automatisch multi-entry, je mag Turkije dus meerdere malen in en uitreizen met hetzelfde visum. Vroeger kon je deze direct bij aankomst bij de douane kopen, maar sinds 2015 kun je ook al van te voren een ‘e-visum’ online aanvragen. Een e-visum is het alternatief voor visa dat wordt afgegeven door Turkse ambassades en douanekantoren. Alhoewel het voor Europeanen met een visumverplichting nog steeds mogelijk is om een visum bij aankomst te kopen, is het veel voordeliger om al vooraf een e-visum voor Turkije online aan te vragen. Om snel en gemakkelijk een e-visum voor Turkije aan te vragen heeft de Turkse overheid heeft hiervoor een speciale website opgericht. Het leek eventjes helemaal de goede kant op te gaan, maar uiteraard bleek niets minder waar. En vanaf 2015 tot op de dag van vandaag heb ik geen positive ervaringen met de e-gov. Sorry, prinses Erdogan.

Iedereen die ook maar een beetje kennis van Turkije heeft, zal mijn frustratie over de bureaucratie van dit land begrijpen en misschien zelfs wel met mij delen. Als ik over bureaucratie mag spreken dan. Misschien is het gepaster om van een ‘gebrek aan’ te spreken.. Het is onvoorstelbaar hoe veranderlijk de regels en procedures in dit land zijn. En de snelheid waarmee dit gebeurd is al helemaal niet te geloven. Dit gaat namelijk zo ontzettend onverwachts en plotseling, dat ook organisaties zelf geen idee meer hebben wat hun werkzaamheden überhaupt zijn. De Turken zelf zijn aan deze plotselinge veranderingen gewend en gaan rustig een, of twee, glazen thee drinken, maar voor buitenlanders is het simpelweg een ramp. Het is een uiterst frustrerend proces om simpelweg legaal in een land te willen verblijven, of überhaupt te willen handelen. Mijn Turkse verblijfsvergunning aanvragen en vernieuwen heeft mij ieder jaar weer een hoop slapeloze nachten bezorgd, maar ook een visum Turkije aanvragen voor bezoek is nog nooit echt makkelijk gegaan. De keuze is dan ook vaak geweest om ‘toch maar’ een visum bij aankomst te kopen. De nadelen daarvan zijn echter groot! Ten eerste duurt het gewoon veel langer doordat je vaak lang in de rij moet staan. Ten tweede is het duurder. Een visum aanvragen bij aankomst op het vliegveld in Turkije kost € 25,- (misschien inmiddels nog wel duurder) en is alleen cash te voldoen. En ten derde is ontzettend frustrerend om om te gaan met de Turkse bureaucratie, zeker op het vliegveld. Geloof me, ik kan er een boek over schrijven!

Gelukkig zijn er ook Nederlandse websites waarbij je een online e-visum voor Turkije kunt bestellen. Turkijevisum bijvoorbeeld, is een website die reizigers naar Turkije een makkelijke manier aanbiedt om een visum Turkije aan te vragen. Dit is wel iets duurder dan via e-gov zelf, maar goedkoper dan bij aankomst zelf, en brengt ook voordelen met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon via een vertrouwde omgeving met Ideal betalen en heb je geen creditcard nodig. Ook is alles gewoon in het Nederlands, dus mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan kun je gemakkelijk communiceren met de klantenservice.

Geen gezeur meer, maar simpel en snel de toerist kunnen uithangen in Turkije. Lijkt me heerlijk..

Nu mijn verblijfsvergunning bijna verloopt zal ik in de toekomst ook weer een visum nodig hebben om naar Turkije te reizen. Dat is best gek hoor, maar ik ben echt blij dat ik van het aanvraagproces af ben! En voorlopig wil ik er ook helemaal niets meer mee te maken hebben. Ik heb er echt even genoeg van, haha. Voor mij is dit ook reden genoeg om mijn benodigde visum aan te vragen via een Nederlandse website waar ik lekker met Ideal kan betalen. Geen gezeur meer, maar simpel en snel de toerist kunnen uithangen in Turkije. Lijkt me heerlijk..

En gelukkig kan dat straks ook, want online een visum Turkije aanvragen is heel eenvoudig en kan al in een paar simpele stappen. Je hoeft eigenlijk alleen maar een datum en de persoonlijke gegevens van je reisdocument in te vullen en te betalen en klaar ben je. Bestel je voor 23.45 uur dan ontvang het e-visum nog dezelfde dag in je mailbox! Indien gewenst kan het visum, tegen extra kosten, ook worden opgestuurd per post. Tevens kan de aanvraag indien nodig, zonder extra kosten, direct in behandeling worden genomen, zodat je met spoed een visum ontvangt. Maar het is bovendien gewoon heel handig als je geen creditcard hebt.

Wat doe jij liever, online aanvragen of je visum regelen op plaats van bestemming?

Kijk voor meer over het aanvragen van een online visum op:

Turkije Visum

Facebook Comments

comments

2 Comments

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.